Razno

GENIJALCI I LJUBAV

Je li razlika između partnera vječna formula za ljubav? Poznati matematički genij, John Nash, po kojemu je snimljen istoimeni film s Russellom Croweom u glavnoj ulozi, bio je primjer egocentrična i djetinjasta muškarca, koji je tražio ženu s upravo suprotnim karakteristikama. Jesu li upravo te razlike formula za uspješnu ljubav? Tko zna…

Foto: Shutterstock

 

Zauzet predavanjima i seminarima, kao i radom na problemu smještanja, Nash je svejedno uspio viđati Eleanor redovito. Povjeravao joj se je. Volio je biti sam s njom. Volio je ići k njoj i da mu ona kuha. A kuhala je odlično. I ustrčala bi se oko njega. No najviše od svega bila je ženstvena, puna topline i iskrene ljubavi. Za Nasha, koji nikada prije nije bio tako blizu žene osim svoje majke i sestre, to je bilo potpuno novo iskustvo.

Nash je tražio emocionalnog partnera koji bi želio više davati nego primati, a Eleanor, kao što pokazuje cijeli njezin život, bila je upravo takva

Što se tiče razlike između njihovih obrazovanja i društvenih položaja, vjerojatno nema boljeg odgovora negoli je vječna formula za ljubav i mogući brak: kad Eliza Doolittle upoznaje profesora Higginsa. Za Eleanor, Nash je bio mogućnost za život kakav nikada sama ne bi mogla ostvariti; za Nasha ona je bila mogućnost da ga tko drži, da se tako kaže, pod nadzorom. Bila je to ujedno neodoljiva fantazija i vrlo praktičan aranžman. A isto je vrijedilo i za razlike u karakterima.

Spoj egocentrična i djetinjasta muškarca te samozatajne i majčinske žene česta je u povijesti genija. To što nitko u MIT-u nikada nije doznao za Eleanor činilo je tu pustolovinu još uzbudljivijom

Spoj egocentrična i djetinjasta muškarca te samozatajne i majčinske žene česta je u povijesti genija. Nash je tražio emocionalnog partnera koji bi želio više davati nego primati, a Eleanor, kao što pokazuje cijeli njezin život, bila je upravo takva.

Nash je želio upoznati Eleanor sa svojim matematičkim prijateljima i dovesti ju na koju zabavu odjela. Ali ipak nije. To što nitko u MIT-u nikada nije doznao za Eleanor činilo je tu pustolovinu još uzbudljivijom. (…)

 

Iz knjige „Genijalni um – život matematičkog genija i nobelovca Johna Nasha” po kojoj je snimljen poznati istoimeni film s Russellom Croweom u glavnoj ulozi.
Na našoj velikoj rasprodaji možete ju nabaviti za 60 kuna (redovna cijena: 120 kn)! Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.
Više o knjizi možete saznati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh