Razno

DAR BILOKACIJE

Je li Padre Pio bio uz Stepinca tijekom suđenja? Novinar tvrdi da ima dokaze Battisti je dobro poznavao pričanja o odlascima Padre Pija u zemlje istočne Europe putem bilokacije... Jedna od njih je bila i ona da je Padre Pio bio i uz kardinala Alojzija Stepinca i hrabrio ga tijekom suđenja u tadašnjoj Jugoslaviji

Foto: Pixabay

 

Pričalo se kako je Padre Pio, osim uz blaženika Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog, tijekom besramnog sudskog progona kojem su ga podvrgle komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji, bio i uz kardinala Stefana Wiszynskog te, posebice, uz kardinala Jószefa Mindszentyja, primasa Mađarske, koji je bio utamničen, mučen te preživio dugo razdoblje tamnovanja u budimpeštanskim zatvorima.

Pisano svjedočanstvo Angela Battistija

Te se priče nisu mogle jednostavno prihvatiti zbog nedostatka izravnih dokaza. Ali ja sada posjedujem dokument koji baca novo i izvanredno svjetlo na te nevjerojatne događaje.
Riječ je o pisanom svjedočenju Angela Battistija koji je zatražio objašnjenje svih tih priča od sâmog Padre Pija.
Narav je tog svjedočenja takva da je u njega nemoguće posumnjati. Battisti ga je napisao neposredno prije svoje smrti, jer je osjećao dužnost iznijeti neke istine o Padre Piju, i dao ga je meni, kao novinaru, kako bih s tim činjenicama upoznao kako vjerničku, tako i sveopću javnost.
Battisti je dobro poznavao pričanja o odlascima Padre Pija u zemlje istočne Europe putem bilokacije. Vrlo je vjerojatno i on pročitao pismo čehoslovačkih časnih sestara. No, svemu tome nije pridavao osobitu važnost.
Jednog je dana, međutim, susreo mađarskog svećenika koji mu je, do najsitnijih detalja, ispričao događaj vezan uz kardinala Mindszentyja, što je probudilo njegovo zanimanje za priče koje su govorile o tim događajima.
Battisti je to u svom pisanom svjedočenju koje mi je dao ovako opisao:

Posjet kardinalu Mindszentyju

»Zbilo se to 1956. godine. Jedan mi je svećenik ispričao kako mu je tajnik kardinala Mindszentyja, u zatvoru u Budimpešti, povjerio da je Padre Pio posjetio kardinala.
Naime, budući da je kardinal Mindszenty cijelim svojim bićem želio slaviti misu, Padre Pio mu je u zatvor donio sve potrebno, koncelebrirao je s njim, a po završetku je sve što je donio odnio sa sobom.
Taj mi je svećenik rekao: „Zašto ne zatražiš potvrdu od Padre Pija o tom događaju?”
„To su osjetljive stvari”, odgovorio sam. „Ako mu postavim takvo pitanje, potjerat će me.”
Ipak, stalno sam razmišljao o tom događaju. Padre Pio je posjedovao sve natprirodne sposobnosti, uključujući i onu čitanja misli. Dakle, znao sam da je njemu poznato što želim znati i da će mi prije ili kasnije dati odgovor.
Često sam odlazio k njemu. Godine 1957., imenovao me svojim pravnim zastupnikom i izvršnim upraviteljem bolnice Dom za olakšavanje patnje nakon čega su naši susreti u četiri oka postali sve češći i sve duži.
Svaki puta kada bih došao u njegovu ćeliju radi razgovora s njim, u natuknicama o poslovima koje je trebalo obaviti pune se tri godine nalazilo veliko slovo „M”, što je značilo „Mindszenty” i to me slovo trebalo podsjetiti da ga zapitam o tim tajnovitim putovanjima, no, zbog najraznovrsnijih razloga, nije mi se ukazala prilika postaviti Padre Piju to pitanje i zaključio sam kako je, možda, to pitanje bolje uopće mu i ne postaviti…
Sedam godina kasnije, jedne večeri u travnju 1964., nakon što smo završili naš poslovni sastanak, a ja se spremao na odlazak, Padre Pio mi reče: „Pričekaj malo”.
Zastao sam, i ne razmišljajući ga zapitao: „Oče, je li Vas kardinal Mindszenty prepoznao kada ste ga posjetili?”
Padre Pio me ukorio zbog tog mog pitanja.
Odgovorio sam mu: „Oče, Vi sve vidite i dobro znate da kardinala Mindszentyja nije bilo u mojim mislima u trenutku u kojem ste mi rekli da pričekam. Čini se kako sam Vam Božjom voljom postavio ovo pitanje.

Đavao je ružan, ali progonitelji su kardinala tako strašno mučili da ga je njegov fizički izgled prikazivao ružnijim i od sâmog đavla

Osornost Padre Pija nestade, on postade blag a zatim mi reče: „Susreli smo se, razgovarali, a ti misliš da se nismo upoznali? Đavao je ružan, ali progonitelji su kardinala tako strašno mučili da ga je njegov fizički izgled prikazivao ružnijim i od sâmog đavla”.
Uistinu, ljudskoj je osobi nemoguće izdržati sva ona strašna mučenja koja je kardinal Mindszenty opisao u svojim sjećanjima. Iz ovih sam riječi Padre Pija stekao dojam kako je, i nakon tog posjeta, nastavio skrbiti o kardinalu Mindszentyju.«

Padre Pio - čudesni život; Autor: Renzo Allegri; Nakladnik: Figulus

Iz knjige „Padre Pio – čudesni život“ autora Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Hit knjigu možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh