Osobni razvoj

NE SUDITE...

Je li Isus volio preljubnike i prostitutke? Isus je često pio i jeo s korumpiranim poreznicima i drugim grešnicima. Upoznavao je razne ljude i ozdravljivao ih. Osim toga, rekao je da su i čuvari i kršitelji zakona grešnici koji trebaju oprost. Kako je to moguće?

Je li Isus volio preljubnike i prostitutke

U Isusovo vrijeme među farizejima je vladalo mišljenje da Bog voli samo pravednike koji se drže zakona. Ali Isus je često pio i jeo s korumpiranim poreznicima i drugim grešnicima. Upoznavao je razne ljude i ozdravljao ih. Osim toga, rekao je da su i čuvari i kršitelji zakona grešnici koji trebaju oprost.


Dva događaja osobito dokazuju da je Isus volio sve ljude.

Isus i preljubnica

Jednog su dana farizeji odlučili podmetnuti Isusu kako bi ga ponizili u javnosti. Doveli su pred njega ženu uhvaćenu u preljubu i upitali ga bi li trebala biti kamenovana u skladu s Mojsijevim zakonom.

Prema Mojsijevu zakonu smjeli su kamenovati ženu koju zateknu u preljubu. Zaključili su da će to biti dobar mamac za Isusa: ako je ne osudi, onda krši Mojsijev zakon i prijatelj je grješnika; ako je osudi u skladu sa zakonom, izgubit će glas o svojoj dobroti i blagosti, zbog čega je bio omiljen u narodu.

No, Isus ih je iznenadio izjavom: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.” (Iv 8,7).

Isus time nije htio opravdati čin preljuba, nego je ciljao na licemjerje prisutnih vjernika.

Naravno, nitko nije bacio kamen i rulja se razišla. Kad su ostali sami, Isus reče ženi: „Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi? Ona reče: Nitko, Gospodine. Reče joj Isus: Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.” (Iv 8,10-11).

Dakle, Isus nije njezin grijeh ni osudio ni opravdao. Oprostio joj je grijeh, uklonio kaznu i uputio je na bolji put.

Mi se zgražamo nad postupcima farizeja. Osuđujemo ih. A zar nismo i sami mnogo puta u svom životu slični njima?

Ovaj nas događaj uči da ne smijemo osuđivati druge samo zato što je njihov grijeh drugačiji od našeg.

Isus i prostitutka

Farizej po imenu Šimun pozvao je Isusa na večeru. Grješna žena, najvjerojatnije prostitutka, čula je da je Isus ondje na večeri pa je došla onamo s alabastrenom posudom punom pomasti i počela mu sva uplakana kvasiti noge, a zatim ih je obrisala vlastitom kosom.

Njezina je gesta bila skupa, i u financijskom i u društvenom smislu. Otkrivši kosu u društvu u kojem su je žene pokrivale, ona je dala krajnji znak odanosti Isusu. Ali, domaćin, Šimun, bio je uvrijeđen i nije htio u svojoj blizini ljude poput nje.

Isus je ovo rekao Šimunu: „Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.” (Lk 7,44-47)

A ovo je rekao ženi: „Oprošteni su ti grijesi”. (Lk 7,48)

Kako Isusa više ljubiti

Prvo, Isus želi da Ga ljubimo i da Mu služimo. Želi da Ga ljubimo više od svega drugog.

Ovaj nam tekst otkriva kako ga možemo više ljubiti. Princip glasi: kome je više oprošteno, taj pokazuje više ljubavi. Znači li to da trebamo što više griješiti kako bi nam Isus mogao što više oprostiti? Daleko od toga. Ionako već puno griješimo. Potrebno je da sve više i više prepoznajemo koliko smo uistinu grešni. Što smo svjesniji svoje grešnosti, to će naša ljubav prema Kristu biti veća.

Isus ljubi grešnike. Zato je i došao na ovaj svijet: da potraži i spasi izgubljene grešnike. Zato je umro na križu: da bi grešnicima moglo biti oprošteno. Isus može i želi oprostiti prostitutkama, narkomanima, alkoholičarima, kriminalcima i svim mogućim grešnicima.

Kristov je put, put ljubavi i praštanja, put milosrđa. Ako Bog oprašta nama, opraštajmo i mi drugima. Nemojmo suditi pa nećemo biti suđeni; ne osuđujmo da ne budemo osuđeni!

Izvor: Christian Today 

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh