Duhovnost

PRIČA

Je li on imao majku?

Moja me petogodišnja kći poučila važnosti Djevice Marije u našim životima

Foto: Shutterstock


 

Jedne večeri odlučio sam svojoj kćeri ispričati Prispodobu o izgubljenom sinu. Tijekom našega rituala uspavljivanja, pomislio sam da pokušam ovaj put s nekom drukčijom pričom, onom koja me stvarno inspirira i koju joj želim prenijeti. Prisjetio sam se nekih dijelova iz Biblije i Priča o izgubljenom sinu učinila mi se savršenom.

Moja je kći shvatila što je učinio i gdje je pogriješio. Priča je bila hit

Kako bi je moja kći mogla razumjeti i poistovjetiti se s njom, nisam isticao religijsku dimenziju, nego sam je prilagodio njezinom uzrastu. Rekao sam joj da je sin ostavio svoga oca i otišao s velikom količinom obiteljskog novca, kupio je sebi sve igračke koje je ikad želio imati, a zatim je do kasno gledao filmove. Moja je kći shvatila što je učinio i gdje je pogriješio. Priča je bila hit! Vrlo dobro se povezala s njom i izrazila je zaprepaštenost što je sin napustio svoga oca. „Ja to nikad ne bih učinila!”, uvjeravala me je.

No, to nije sve što smo naučili. Kad sam došao do dijela priče u kojem se sin odlučio vratiti ocu, morao sam joj opisati koliko je to bilo teško: osjećao je mješavinu srama i straha od osvete. Pokušao sam povezati ova dva osjećaja, jer sam ih osobno iskusio i mogu ih razumjeti. Mislim da i drugi mogu. Osjećaji koje je proživljavao izgubljeni sin glavni su razlozi zašto se većina nas drži dalje od Boga.

Pokušavajući pronaći rješenje, zastala je i naglas upitala: ‘Je li on imao majku?’

Moja kći nije imala problema s razumijevanjem nesretnoga sina koji se trebao poslije svega suočiti s ocem. Njezin odgovor mi je, međutim, otvorio oči prema jednom aspektu moje vjere koji često zanemarujem. Pokušavajući pronaći rješenje, zastala je i naglas upitala: „Je li on imao majku?”. Djetetu je bilo sasvim jasno da nam je ponekad mnogo lakše pristupiti prvo majci.

Moja je kći instinktivno znala kraj priče o izgubljenom sinu: ponovno će se susresti s ocem i cijela će obitelj biti na okupu. Posredovanje majke bio je njezin prirodni impuls, a ne nešto što ju je trebalo podučavati. To je itekako imalo smisla. Tako me zapravo moja kći podsjetila na važnost Nebeske Majke u našem svakodnevnom životu i potrebama.

Izvor:  Medjugorje-info.com (Aleteia)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh