Duhovnost

SVEĆENIK ODGOVARA

Je li dopušteno moliti molitvu ‘U ime Isusovo’?

Je li dopušteno moliti molitvu 'U ime Isusovo'?

Poštovani don Damire,
je li dopušteno moliti molitvu ‘U ime Isusovo’? Vidio sam da se ta molitva moli po raznim molitvenim  zajednicama, ali na nekima se ipak ne moli jer je navodno zabranjena.


Odgovor

Molitva oslobođenja, kako pokazuju izvori iz prvih stoljeća Crkve, nije bila vezana za određenu službu, već se smatrala vlastitom svim kršćanima, prema Evanđelju po Marku u kojem stoji da će „oni koji povjeruju“ između ostaloga „zloduhe izgoniti“. Stoga tvrditi da kršćanin snagom svojega krštenja i krizme načelno ne može moliti takvu molitvu protivno je Svetom pismu, što je bitka u kojoj se može samo izgubiti.

Drugo je pitanje kanonskopravnih ograničenja od strane mjerodavne crkvene vlasti. Danas je egzorcizam u latinskoj Crkvi pridržan biskupima i svećenicima koje on ovlasti, ali za druge molitve otklanjanja nema takvih ograničenja. To ne znači da je svakome preporučljivo moliti takve molitve. Tu se radi o Božjem pozivu, o stupnju duhovnog života, o savjesti pojedinca. Također, radi se o duhovnom boju gdje vjernik, po mogućnosti uz savjet duhovnika, treba razborito procijeniti svoje snage, kako nas uči samo evanđelje (usp. Lk 14,31-32). Također, treba poštivati naredbu biskupa ili župnika ako takva naredba postoji.

Btb,

don Damir

Izvor: SPAS; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh