Vijesti

IZVJEŠĆE AMERIČKOG POVJERENSTVA ZA MEĐUNARODNU VJERSKU SLOBODU // Rezultati istraživanja ukazuju na sve veće kršenje vjerske slobode u svijetu

Dokument na 243 stranice govori o diskriminacijama i progonima u svim zemljama svijeta

Primjećuje se sve veće širenje i jačina kršenja vjerske slobode – opći je podatak istaknut u godišnjem izvještaju Američkoga povjerenstva za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF), prvomu objavljenom pod predsjedništvom Donalda Trumpa.

Kršenje ljudskih prava

Dokument na 243 stranice govori o diskriminacijama i progonima u svim zemljama svijeta, te donosi niz političkih preporuka što se tiče vanjske politike, upućenih Predsjedniku, državnom tajniku i Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Izvještaj daje pravi pregled svih vrstâ kršenja 18. članka Opće deklaracije o ljudskim pravima, koji govori o zaštiti slobode misli, savjesti i vjere; a to pravo obuhvaća i slobodu promjene religije ili vjeroispovijesti.

Polazeći od tih pretpostavki uočena su, primjerice, ograničenja, provedena kao administrativne odredbe, koja se odnose na gradnju bogoštovnih mjesta; te zakoni koji priječe slobodu bogoštovlja, izražavanja i mišljenja; zatim sve veći nadzor nad okupljanjima u vjerske svrhe (čak i u privatnim prostorima), objavljivanjem vjerskih knjiga i tekstova, dobivanjem vizâ i dokumenata za misionare, pa sve do svojevoljnih uhićenja i okrutnih terorističkih napada, koji potječu od integralistâ, koji nadziru velike dijelove teritorija. Što se pak tiče pravila o blasfemiji, ona su primjer kako vlasti rabe zakonodavstvo kao sredstvo za ograničavanje vjerske slobode, pokrivajući to navodnom potrebnom zaštitom religijâ od klevete.

Zemlje u kojima dolazi do najtežih zlostavljanja

Izvještaj ističe zemlje u kojima dolazi do najtežih zlostavljanja, i stavlja ih na popis „Zemalja koje najviše zabrinjavaju“, a na njemu se nalaze Burma, odnosno Mjanmar, Srednjoafrička Republika, Kina, Eritreja, Iran, Nigerija, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabija, Sudan, Sirija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam. U drugu su kategoriju uvrštene zemlje u kojima još uvijek ima kršenja, ali se primjećuje poboljšanje stanja, kao što su, primjerice, Kuba, Egipat, Irak i Afganistan.

Na predstavljanju dokumenta bio je nazočan i američki državni tajnik Rex Tillerson, koji je upozorio na stanje u nekim zemljama, saveznicama Sjedinjenih Američkih Država. Posebice je istaknuo Bahrein i Saudijsku Arabiju, te spomenuo kazne za prekršaj otpadništva, ateizma, blasfemije i uvrede državnom tumačenju islama, a govorio je i o diskriminaciji prema šiitima.

Oštre je riječi Tillerson imao i za Tursku, zemlju članicu NATO-a. Pritom je optužio lokalne vlasti da su ograničile ljudska prava vjerskih manjinâ. Američki je pastor Andrew Brunson, primjerice, od listopada u zatvoru, pod optužbom da pripada jednoj terorističkoj organizaciji. Vjerska je sloboda napadnuta u još jednoj državi, saveznici SAD-a, a to je Pakistan. I Iran je kritiziran zbog napadâ na vjerske manjine, posebice na sektu Baha i na kršćane. U izvještaju se potom optužuje samozvanu Islamsku državu za genocid jezidâ, kršćana i šiitâ.

Tillerson je istaknuo također Sudan i Kinu. Spomenuto američko povjerenstvo optužuje Peking za progon kršćana, članova Falun Gonga i tibetskih budistâ. Među riskantnijim se zemljama prvi put pojavljuje i Rusija, nakon što je 20. travnja ruski Vrhovni sud donio odluku da se u toj zemlji zabranjuje postojanje Jehovinih svjedokâ.

Reakcije ‘prozvanih’ zemalja

Neke zemlje, spomenute u izvještaju, odmah su reagirale. Glasnogovornik je kineskoga Ministarstva vanjskih poslova izjavio da je Kina službeno prosvjedovala kod Sjedinjenih Američkih Država, jer – kako je istaknuo – „taj takozvani izvještaj zanemaruje činjenice“. Iranski pak dužnosnici optužuju američko Državno tajništvo da je objavilo „pristrani“ izvještaj.

Zabrinutost je, naprotiv, izrazila papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji. U razgovoru je za našu radijsku postaju glasnogovornica talijanskoga ogranka zaklade, Marta Petrosillo, govorila o sve većem trendu kršenja pravâ i o potrebnoj intervenciji međunarodne zajednice kako bi se priznao „genocid manjinâ“ koji provodi samozvana Islamska država. Petrosillo je kazala da spomenuti izvještaj, kao i svi dosadašnji, očituje negativnu tendenciju što se tiče vjerske slobode. U svakom se izvještaju, naime, uočava pogoršanje stanja.

Izvor: Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh