Aktualnosti

POSEBNI PROPISI U VRIJEME PANDEMIJE

Izdane smjernice za obred pepeljenja, fra Mate Bašić: „Ništa novo, iako će mnogi kazati kako se ukidaju važne forme“ Obred pepeljenja „bez riječi i dodira“

Foto: Pixabay


 

Kongregacija za bogoslužje i disciplinu sakramenata objavila je 12. siječnja propise za obred pepeljanja na Pepelnicu, kojom počinje korizma, ove godine 17. veljače, koji će u doba pandemije bit „bez riječi i dodira“, prenosi Bitno.net s Vatican Newsa.

Svećenik prije obreda pepeljanja na Čistu srijedu treba staviti masku, dezinficirati ruke i zatim blagoslovljeni pepeo umjesto znaka križa na čelu posipati po glavama vjernika koji mu priđu. Tamo gdje je to običaj, svećenik može otići do vjernika okupljenih na trgu pred crkvom.

Obred se odvija u tišini, a uobičajena formula („Obratite se i vjerujte evanđelju” ili ranije „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“), izgovara se samo jednom, na početku obreda pred svim vjernicima.

Smjernice je potpisao pročelnik Kongregacija za disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah i tajnik Kongregacije nadbiskup Arthur Roche.

Fra Mate Bašić osrnuo se na nove smjernica i kaže: „Ništa novo, iako će mnogi kazati kako se ukidaju važne forme. Nikada kao svećenik nisam razmazivao pepel po čelu vjernika već posipao na tjeme kako je ovdje i propisano. A što se tiče popratnog izgovaranja određenog obrasca, budući da se ne radi o sakramentalnoj formuli, već samo pojedinačno posipanje može biti itekako dovoljno i snažan znak po sebi.”

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh