Brak i odnosi

NAČIN NA KOJI MUŠKARCI KOMUNICIRAJU

Izbjegni svađe sa supružnikom i poslušaj ovaj savjet Što vaš suprug zapravo želi s vama raditi?

Izbjegni svađe sa supružnikom i poslušaj ovaj savjet

Foto: Pixabay

 

Bili su u braku tek sedam godina kada su od mene došli tražiti pomoć zato što su između njih stalno izbijale, kako su to oni nazvali, „velike svađe“.
„Kako započinje vaša svađa?“ upitao sam.
Ona mi je objasnila da, na primjer, ona nešto radi u kuhinji ili pegla, a on je dozove iz sobe gdje čita novine ili gleda televiziju: „Dušo, zašto ne dođeš ovdje i budeš malo sa mnom?“

Pozvao si me ovdje. Sigurno želiš razgovarati sa mnom….

Misleći da je to bila prilika da se njih dvoje povežu, ona ode do svog muža i počne mu nešto pričati.
„Ne, ne“, kaže joj on, „nemoj pričati. Samo želim da budeš ovdje pored mene.“
Zbunjena ona kaže: „Ali pozvao si me ovdje. Sigurno želiš razgovarati sa mnom.“
„Ne, samo želim da budeš ovdje. Nemoj ništa pričati.“
„Ali sigurno postoji nešto o čemu želiš pričati“, ona bi inzistirala. „Pozvao si me ovdje.“
U tom trenutku stvari krenu nizbrdo i začas se nađu u glasnoj prepirki. Taj se scenarij neprestano ponavljao u njihovu životu te su željeli znati mogu li im nekako pomoći to „popraviti“.

Ovoj sam mladoj ženi rekao da sama njezina prisutnost njemu obnavlja snagu (a muž je sve to pažljivo slušao)

Napomenuvši im da ja ne „popravljam“ brakove, rekoh im da ću pokušati objasniti ono što se događa u njima. Ovoj sam mladoj ženi rekao da sama njezina prisutnost njemu obnavlja snagu (a muž je sve to pažljivo slušao). Onda sam rekao: „Kada on čita novine, gleda televiziju ili vani radi nešto u vrtu, vidjet ćete kako ispunjajuće na njega djeluje samo to što ste sjeli pored njega ili donijeli stolicu i gledali ga kako radi.“

„To je način na koji muškarci komuniciraju, oni tako dijele iskustvo…“

Primijetio sam zbunjeni izraz njezina lica. Nastavio sam: „To je način na koji muškarci komuniciraju, oni tako dijele iskustvo. Žene dijele iskustva pričajući o njima jedna s drugom, ispitujući svoja iskustva i prožimajući ih svojim dojmovima i emocijama. Muškarci su drugačiji. Oni dijele iskustvo tako da zajednički nešto rade. To je ono što vaš muž želi raditi s vama.“

ljubav i poštovanje 3dUlomak iz knjige „Ljubav i poštovanje”, autora Dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi saznajte ovdje, a kupiti ju možete ovdje.

Jedinstvena tajna uspješnoga braka. Autor daje odgovore i biblijske naputke za ova ključna pitanja: • zašto dolazi do sukoba u braku? • kako ih riješiti? • kako uživati u novootkrivenoj ljubavi i poštovanju?

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh