Svijet

VJERSKA DISKRIMINACIJA

Izbacili ga iz studentskog senata zbog izraženih katoličkih stavova, sedam sati slušao napade pa odgovorio čistom ljubavlju Jack Denton, nakon što su ga izbacili iz studentskog senata i razriješili dužnosti šefa istog, zbog njegovih vjerskih uvjerenja izraženih u privatnom razgovoru u chat forumu studenta katolika, tužio je sveučilište zbog povrijeđene vjerske slobode.

Foto: Screenshot

 

„Sloboda mišljena” kao da je davno skrojena fraza čiji se pravi smisao u 21. stoljeću „tolerantnog” društva, izgubio. Pa tako, izraziš li na javnom sveučilištu kakav katolički stav, ne možeš obavljati funkciju u studetskom senatu.

Upravo to se dogodilo, Jacku Dentonu. Izbačen je iz studentskog senata Sveučilišta Floride u lipnju zbog primjedbi koje je dao na privatnom chat forumu katoličkih studenata.

Jack Denton tužio je sveučilišne i studentske dužnosnike navodeći da mu je povrijeđena vjerska sloboda kada je smijenjen s položaja šefa studentskog senata, a u utorak je na federalnom sudu Sjevernog okruga Floride održano prvo saslušanje gdje su svoje argumente iznijeli odvjetnici Dentona i sveučilišnih administratora te predstavnici studenata.

„Jacku se ne može oduzeti obrazovna pogodnost, pravo sudjelovanja u studentskom senatu po istim osnovama kao i svi ostali, jednostavno zato što njegova uvjerenja nisu popularna u kampusu”, rekao je njegov odvjetnik Tyson Langhofer iz grupe Alliance Defending Freedom nakon saslušanja.

„Nijedan student, nikada, ne bi trebao osjećati pritisak da ušutka svoja najdublja uvjerenja kako bi zadržao položaj”, rekao je. “On (Jack) možda nema popularna uvjerenja. To ne znači da ga se može isključiti iz sudjelovanja.”

Upozorio kolege na financiranje organizacija čiji su stavovi u suprotnosti s crkvenim naukom

Denton, stariji student na sveučilištu, smijenjen je s mjesta šefa studentskog senata sveučilišta početkom lipnja zbog primjedbi koje je krajem svibnja dao na forumu GroupMe katoličkog studentskog zbora. Dok su studenti razgovarali o rasnoj pravdi i financijskoj potpori raznim organizacijama, Denton je iznio zabrinutost zbog političkih stavova skupina “ACLU”, “BlackLivesMatter.com” i “Reclaim the Block” za koje je rekao da su u sukobu s crkvenim naukom.

„BlackLivesMatter.com na svojim mrežnim stranicama promovira transrodnost, dok ACLU brani zakone koje štite klinike za pobačaj i tuže države koje ograničavaju pristup pobačaju”, upozorio je Denton kolege studente.

Globalna mreža Black Lives Matter u rujnu je sa svoje web stranice uklonila sadržaj kojim se promoviralo stavove koje je Denton osporavao u svibnju. Skupina ‘Reclaim the Block’, rekao je Denton, „tvrdi da će manje policije učiniti naše zajednice sigurnijima i zagovara rezanje proračuna policiji”. Tvrdnja je „malo manje eksplicitna”, rekao je, „ali mislim da je u suprotnosti s naukom Crkve o općem dobru.”

Kasnije je u intervjuu za CNA Denton rekao da je intervenirao u chatu GroupMe jer je osjećao „odgovornost da ukaže na ovu neskladnost, kako bi bio siguran da njegovi kolege katolici znaju u čemu sudjeluju.”

Jedan od učenika na forumu napravio je snimku zaslona Dentonovih komentara i poslao ih članu studentskog senata. Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Dentonu u studentskom senatu nije uspio 3. lipnja, ali dva dana nakon senat je održao novo glasanje i maknuo Dentona s funkcije.

Langhofer je u utorak za CNA rekao da je uklanjanje Dentona nezakonito. Denton se ne može smijeniti s te pozicije samo zato što je zauzeo nepopularan politički stav, rekao je. „Postoji vrlo, vrlo jak zakon s puno presedana koji vrlo jasno kaže da studenti ne gube svoju vjersku slobodu kad zakorače u javni sveučilišni kampus”, rekao je.

U sedmosatnom saslušanju koje je rezultiralo Dentonovim uklanjanjem, student je pokazao „nevjerojatnu hrabrost i razumijevanje”, rekao je Langhofer.

„Jack je slušao svakog od tih učenika koji su ga napadali zbog njegovih vjerskih uvjerenja, a kad mu je dana prilika da odgovori,
rekao je da je svaki od njih stvoren na sliku Božju i voljen, i cijenjen više od cijelog svemira”, ispričao je Langhofer.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh