Duhovnost

IZAŠAO JE NOVI BROJ BOOKA! // Josip Lončar: Tko će moliti za Putina? Novi, lipanjski broj našeg časopisa predstavljamo uvodnikom glavnog urednika, u kojem se osvrće na prošle izbore i stanje u našoj domovini ali i svijetu nudeći odgovor na pitanje u naslovu, ali i na mnoga druga! Book možete pronaći na kioscima Tiska

Tko će moliti za Putina?

Idealan političar (koji bi nama Hrvatima odgovarao)

Prošli su izbori, a malo tko vjeruje da će se politika u Hrvatskoj promijeniti. Čini se da još uvijek vrijedi ona: „Kakav narod, takva vlast”. Pritom nikako ne mislim da smo mi narod koji ne zaslužuje bolju vlast, već smatram da smo narod koji još uvijek nije shvatio da se dobra vlast ne dobiva biranjem na izborima. Idealan političar (koji bi nama Hrvatima odgovarao) trebao bi imati otvoren um (razum), trebao bi imati sasvim konkretno znanje i mudrost da to znanje upotrijebi na pravi način; trebao bi biti sposoban davati i primati savjete, trebao bi imati jakost, tj. snažan karakter, trebao bi se bojati Boga i, svakako – trebao bi biti čovjek molitve, tj. vjernik koji ima razvijen osobni odnos s Bogom.

Potencijalno su gotovo svi naši političari takvi. Naime, velika većina njih su tih sedam nabrojenih osobina (darova Duha) primili na sakramentu krizme. Ako malo pogledamo u daljnju i bližu povijest, pronaći ćemo ljude koji su u svojem poslanju bili upravo takvi i zato su bili blagoslov mnogima. Što je svima njima zajedničko?

Za svakoga je od njih netko neprestano, s vjerom molio. Većinom su to bile njihove majke, no bilo je i suprugâ, pa čak i djece koja su molila za tatu ili mamu.

Što bi se dogodilo kad bismo mi Hrvati molitvom i žrtvama odlučili podržavati barem jednog političara

Mnogi današnji vjernici, osim što se nadaju doći u nebo, u ovozemaljskom životu ne vide preveliki smisao svoje vjere. Isus je na jednom mjestu rekao da nema veće ljubavi od te da svoj život dadnemo za drugoga – možda upravo poput majki moliteljica koje su uporno, svakodnevno molile za svoje uspješne sinove i kćeri. Možda bi to nekome od nas mogao biti dobar smisao?!

Mnogi od nas, barem se nadam, imamo iskustvo da smo barem jednu osobu tijekom određenog vremenskog perioda podržavali iskrenom molitvom vjere. Bog nam je nekoga jednostavno stavio na srce i mi smo tu osobu određeno vrijeme stavili ispred vlastitih prioriteta.

Što bi se dogodilo kad bismo se mi Hrvati (barem mi kojima je stalo do bolje Hrvatske i koji se deklariramo vjernicima) odlučili molitvom i žrtvama podržavati barem jednog političara. Zamislimo da pedesetak vjernika ozbiljno, svakodnevno moli za premijera ili nekog drugog političara. Zamislimo da ih tako neprestano držimo u Božjoj prisutnosti. Vjerojatno je da bez problema možemo naći i pedeset tisuća onih koji će ga svakodnevno klevetati i osuđivati – no možemo li naći samo pedesetak pravednika koji će za njega vjerom moliti? Ili da, poput Abrahama, spustimo broj molitelja pravednika na samo deset?!

Sjećam se jednog našeg poznatog Hrvata koji se prije desetak godina našao u vrlo ozbiljnim životnim problemima. Nekako sam ga uspio odgovoriti od samoubojstva i vratiti k Bogu i u Crkvu, no on ne bi danas bio ono što jest da nisam uspio pronaći jednog siromašnog i jednostavnog vjernika koji ga već godinama svakodnevno prikazuje na misi i svakodnevno moli za njega. Kako sam ga našao? U jednom sam malom društvu samo spomenuo da se bojim da taj čovjek neće uspjeti ako se netko u molitvi ne zauzme za njega. U tom je trenutku Bog tom mojem prijatelju potpuno neočekivano stavio na srce da on bude taj koji će dio svojeg života posvetiti nekome koga možda neće nikad osobno ni upoznati. Prošlo je gotovo deset godina, i tko zna koliko će dugo još moliti za nj.

Sasvim bi normalno bilo da molimo za svjetske političare!

U vrijeme kad se mnogi s razlogom boje trećeg svjetskog rata, sasvim bi normalno bilo da molimo za svjetske političare. Znam čovjeka koji je često razmatrao o Božjem utjecaju na svjetsku politiku i molio za mir u svijetu i u jednom takvom razmatranju Duh Sveti mu je sasvim neočekivano u srce stavio ljubav, i odluku da svakodnevno moli za Vladimira Putina. Gotovo je sigurno da taj čovjek neće Putina nikad susresti u ovozemaljskom životu, iako je itekako svakodnevno prisutan u njegovu životu. Tko zna koliko taj jednostavan čovjek svojom molitvom doprinosi svjetskom miru tako što molitvom dovodi Božju prisutnost u Putinov život?! Tko zna koliko je Bog još takvih nesebičnih vjernika pronašao? Kad nam Bog nekoga stavi na srce, onda nam u isto vrijeme podari vjeru i ljubav za tu osobu – bez obzira koliko nam ta osoba prije toga bila simpatična ili antipatična.

Izazivam čitatelje Booka da odvoje vrijeme za razmatranje o ovoj temi i da o njoj međusobno razgovaraju. Tko zna neće li Bog nekome od vas staviti nekog političara na srce. Sigurno je da ako molimo za Putina, Trumpa, Angelu Merkel, Erdogana, Plenkovića, Todorića i druge njima slične, ne molimo samo za njih već još više za sebe i svoju djecu. Bog će ih po našim molitvama ili upravljati ili „zbaciti s prijestolja” i zamijeniti nekima po svojoj volji.

Koliko treba pravednika da Hrvatska postane zemlja po mjeri čovjeka stvorenog na Božju sliku?

Važno je razumjeti da se to može dogoditi kad se nalazimo u Božjoj prisutnosti i kad o tome razmatramo. Sodoma i Gomora bi se spasile da je u njima bilo barem deset pravednika. Tko zna koliko treba pravednika da Hrvatska postane zemlja po mjeri čovjeka stvorenog na Božju sliku?

I na kraju, treba razumjeti da nemamo ljubav za takvu žrtvu dokle god je ne dobijemo od Boga. Dobit ćemo je ako se odvažimo iskreno stati pred Boga i zapitati se nije li smisao naše vjere i u tome da i na takav način damo život za nekoga. Tko zna neće li upravo tako posljednji u svijetu biti prvi u nebu?!

Želim vam blagoslovljeno čitanje Booka i, još više, razmatranje o vlastitom smislu molitvenog djelovanja.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Najčitanije

Na vrh