Vijesti

IZ PREDGOVORA KNJIGE „KOROZIJA” KARDINALA TURKSONA // Papa „Korupcija je oblik psovke, ona je oružje, najčešći jezik mafijâ, proces smrti koji potiče kulturu smrti kod onih koji smišljaju zločine”

To je najčešći govor mafije, proces smrti koji prekida suživot ljudi, podupire zločin i u konačnici uništava pobornike – sve je to korupcija, po mišljenju pape Franje

Sveti Otac o tom društvenom zlu govori u predgovoru knjizi-intervjuu kardinala Petera Turksona. Knjiga nosi naslov „Korozija“, a uredio ju je Vittorio V. Alberti. Upravo je korupciji posvećena i međunarodna rasprava koja je održana 15. lipnja, u Vatikanu, a koju je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u suradnji s Papinskom akademijom društvenih znanosti.

Tri odnosa obilježavaju ljudski život – odnos s Bogom, s bližnjim i s okolišem

Sveti Otac u predgovoru ponovno razmišlja o jednom od zala na koje najviše upozorava tijekom cijeloga svojeg papinstva, a čije ‘metastaze’ – kako je napisao u predgovoru – napadaju unutarnje stanje osobe, kao i čitavo društvo. Papa Franjo polazi od ‘tri odnosa’ koji obilježavaju ljudski život: od onoga s Bogom, onoga s bližnjim, i onoga s okolišem. Kada je čovjek čestit – napomenuo je – on tada živi odgovorno za opće dobro. Naprotiv, čovjek koji popusti korupciji pada, a protudruštveno ponašanje na koje navodi korupcija završava prekidanjem odnosâ. Kidaju se stožeri suživota s ljudima, a posebni su interesi poput otrova koji kaljaju opću perspektivu.

„Korumpirana je osoba zapravo osoba koja odašilje neugodan miris truloga srca”

„Korupcija smrdi“ – istaknuo je papa Franjo prigodom pohoda napuljskoj četvrti Scampiji prije više od dvije godine. Tog se pojma na sličan način prisjetio i u ovom predgovoru. Korumpirana je osoba zapravo osoba koja odašilje neugodan miris truloga srca, koje je u temelju iskorištavanja, propadanja, društvene nepravde i nedostatka uslugâ potrebnih ljudima; onoga koje je u korijenu ropstva, nebrige za gradove, za opće dobro, za prirodu – istaknuo je Papa.

„Najopasniji oblici korupcije – duhovnu svjetovnost, mlakost, prijetvornost, trijumfalizam, i osjećaj ravnodušja”

Korupcija je oblik psovke – istaknuo je papa Franjo – ona je oružje, najčešći jezik mafijâ, proces smrti koji potiče kulturu smrti kod onih koji smišljaju zločine. A danas, kada je vrlo teško samo zamisliti budućnost, korupcija prijeti i nadi u moguće poboljšanje – primijetio je Papa te, izrazivši zadovoljstvo analizom kardinala Turksona o toj pojavi, ponovno upozorio Crkvu na najopasniji oblik korupcije, odnosno na duhovnu svjetovnost, mlakost, prijetvornost, trijumfalizam, i osjećaj ravnodušja.

„Crkva i kršćani mogu biti ‘pahulje snijega’ koji stvaraju lavinu novog humanizma”

Papa Franjo završava predgovor podsjećajući na apsolutnu ljepotu mjestâ u Vatikanu iz kojih piše. I ljepotu ne naziva „kozmetičkim dodatkom“ nego nečim što u središte stavlja ljudsko biće. Ta se ljepota ima spojiti s pravednošću; – istaknuo je – stoga korupciju valja shvatiti i prokazati, te pokazati volju da milosrđe dođe do izražaja nad ograničenošću, znatiželja i kreativnost nad bezvoljnim umorom, i ljepota nad ništavilom. Korumpirana osoba zaboravlja moliti oprost, jer je umorna i sita, ravnodušna i puna sebe – napisao je papa Franjo te na kraju istaknuo – Crkva i kršćani, ali i nekršćani, ujedinjeni, mogu biti ‘pahulje snijega’ koji stvaraju lavinu novog humanizma.

Izvor:  (Vatikanski radio)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh