Aktualnosti

LGBT SLIKOVNICE U VRTIĆIMA I ŠKOLAMA

Iz pisma udruge Vigilare ministrici Divjak o LGBT slikovnicama: ‘Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?’ Nakon što je objavljeno da će LGBT slikovnica biti predstavljena 18. siječnja, udruga Vigilare uputila je otvoreno pismo ministrici Divjak, koje prenosimo u cijelosti

Iz pisma udruge Vigilare ministrici Divjak o LGBT slikovnicama: 'Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole'

Hrvatska će sredinom siječnja dobiti prvu slikovnicu o ‘istospolnim obiteljima’, a zvat će se  „Moja dugina obitelj”. Radi se o slikovnici kojom se promovira homoseksualni način života i posvajanje djece od strane LGBT parova.


Nakon što je objavljeno da će slikovnica biti predstavljena 18. siječnja, udruga Vigilare uputila je otvoreno pismo ministrici Divjak, koje prenosimo u cijelosti:

Poštovana ministrice Divjak,

u javnosti se pojavila informacija da će udruga „Dugine obitelji“ 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske.

Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja.

  1. Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?
  2. Smatrate li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela?
  3. Hoće li ravnatelji moći odbiti ovakvu donaciju i hoće li Vaše ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za „diskriminaciju“?
  4. Smatrate li da bi roditelji trebali imati pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom?
  5. Je li, po Vašem mišljenju, primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi? Ovo nas pitanje posebno zanima zato što Vigilare također vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bismo rado donirali vrtićima i školama diljem Hrvatske.

S poštovanjem,

dr. sc. Vice John Batarelo

predsjednik Vigilare

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh