Vijesti

POTPISALO GOTOVO 400 TISUĆA LJUDI

Iz inicijative „Istina o Istanbulskoj“: Skupljeno je dovoljno potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji! Inicijativa je najavila da će potpise Saboru predati idući tjedan. Tražit će i da zastupnici budu prisutni pri njihovoj provjeri i prebrojavanju…

Iz inicijative „Istina o Istanbulskoj“: Skupljeno je dovoljno potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji!

Foto: istinaoistanbulskoj.info


 

Inicijativa „Istina o Istanbulskoj“, koja traži referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, objavila je danas na Markovom trgu kako su skupili 377.635 potpisa što je više od 10 posto ukupnog broja birača. Za održavanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 374.740 potpisa, prenosi 24 sata.

„Uspjeli smo unatoč tome što gotovo 200.000 građana nije moglo dati svoj potpis zbog zabrane njihovih gradonačelnika. Ovime smo pokazali da gotovo 400.000 ljudi nije nasjelo na neistinu da Istanbulska konvencija pod rodom smatra samo društvene stereotipne uloge. Pravo značenje pojma roda vidljivo je iz Gay pride parade koja je održana prekjučer pod sloganom ‘Da nam živi, živi rod’“, rekla je Kristina Pavlović iz Inicijative.

Inicijativa je najavila da će potpise Saboru predati idući tjedan. Tražit će i da zastupnici budu prisutni pri njihovoj provjeri i prebrojavanju. Na pitanje gdje su pronašli potpise koje nisu imali prije desetak dana, odgovorili su:

„U tom trenutku nismo imali sve knjižice s potpisima. Stizale su nam neke i iz udaljenijih dijelova Hrvatske. Nakon toga smo ponovno išli brojati i shvatili da smo prikupili dovoljan broj“, rekla je Pavlović dodajući da potpise nisu prikupljali nakon zakonskog roka.

Očekuju i da će se referendum održati na jesen i sigurni su da će referendumsko pitanje, ako se zatraži ocjena ustavnosti, proći na Ustavnom sudu.

Prije desetak dana nedostajalo im je 4000 potpisa

U srijedu, 30. svibnja, održali su prvu konferenciju za medije gdje su objavili da im do konačne brojke od 374.740 potpisa nedostaje još oko 4000. Predstavnik inicijative Željko Sačić dodao je kako su napravili tri prebrojavanja, ali knjige s potpisima su im i dalje pristizale.

Podsjetio je da su podnijeli kaznene prijave i obavijestili Ministarstvo uprave da im je bilo onemogućeno prikupljanje potpisa u Rijeci, Gradcu, Sisku i Samoboru. Naglasio je kako su od Ministarstva uprave zatražili da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo, kako kaže, protupravno onemogućeno. Istaknuli su tada i da će, ako ustanove da nemaju dovoljan broj potpisa, krenuti u novo prikupljanje za šest mjeseci.

Izvor: 24 sata

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte
1 Comment

1 Comment

    U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

    Reci što misliš

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

    Najčitanije

    Na vrh