Duhovnost

IZ AUTOBIOGRAFSKE KNJIGE ELENE JURKOVIĆ // Iz ove se kože ne može. Ne smijem… Kožo, kako da pobjegnem kada iz tebe ne mogu van? Ili, kako da ti pobjegneš kada te sve u meni drži za mene?

Iz ove se kože ne može. Ne smijem…

A što je tek s kožom?


Kako li se samo ona osjeća?

Nikada s njom nisam razgovarala o tome. Nikada je nisam pitala kako je. Kako se osjeća nakon svih lažnih dodira, opeklina, rana, modrica i krvarenja. Koliko li samo treba snage da preživiš sve to. Sve te udarce. (…)

Sve te muškarce. Laži. Ponovno ću napisati, lažni dodiri. Ne osjećaš laž, ali osjetiš dodir. Tu smo, kožo, pola-pola. Ja procesuiram laž, a ti dodir. Ne znam kojoj je gore. Kada se spomene dodir, prva asocijacija vodi vas u seksualne sfere. Ali ne. Nije to. Puno više boli lažni zagrljaj. Neuzvraćeni poljubac. Lažni dodir. Puno više boli kada nešto što nikada istinski nije bilo tvoje, to prizna tebi. „Nisam te nikada volio!” „Nisi me nikada privlačila!” „Grlio sam te zbog potrebe, ne zbog ljubavi!”

Iz ove kože ne mogu van

„Tada, ne bih htjela više pobjeći od tebe. Nikada više ne bih htjela van iz tebe. Vikala bih: ‘Iz ove kože ne želim van!’”

Kožo, kako da pobjegnem kada iz tebe ne mogu van? Ili, kako da ti pobjegneš kada te sve u meni drži za mene? Oprosti mi što te ranjavam. Ali prije nego što mi ti oprostiš, moram oprostiti sama sebi. Iz ove kože ne mogu van. Oprosti mi! Opraštam si!

Ruke, čiju površinu prekrivaš, grlile bi nekoga. Snažno. Dugo. Iskreno. Ponosno. Grlile bi, a ti bi, kožo, bila sretna. Osjetila bi njegov dodir na mojim leđima. Uzvratilo bi ti se. Više te ne bi boljelo.

Tada, ne bih htjela više pobjeći od tebe. Nikada više ne bih htjela van iz tebe. Vikala bih: „Iz ove kože ne želim van!”

On me promijenio. On me sačuvao. On me ukrotio.

Bijeg

„Iz nje nikada neću pobjeći, ona je moja.”

O, kako sam te lako izgubila. Ne mogu te više pronaći. Iz ove se kože ne može. Ne smijem. (…)

Pobjegla sam; i moja koža sa mnom. Sve dok je ona sa mnom, ti ne možeš s nama. Iz nje nikada neću pobjeći, ona je moja. (…)

Ulomak iz knjige „Četiri zida”  autorice Elene Jurković. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi “Četiri zida”

23-godišnja djevojka priča najintimnije događaje iz svojega života. Iznimno zanimljiva i korisna životna priča!

„Dugo sam se premišljala hoću li ikada objaviti ove, na papir stavljene, emocije i Njegov glas u meni je prevladao. Vjerujem da će ova knjiga mnogima biti od pomoći.”

Autorica

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh