Duhovnost

ISUSE, UZDAM SE U TEBE

Bliži se blagdan Božanskog milosrđa – zahvalite mu i iskažite štovanje ovim poznatim načinima! Ako ste propustili prve dane devetnice Božanskom milosrđu, nemojte se žalostiti! Još nije kasno da se uključite a osim toga Božanskom milosrđu možemo iskazivati štovanje i na jedan od ovih pet načina

5 osnovnih oblika štovanja Božjeg milosrđa

Foto: Shutterstock

 

Iako se Božansko milosrđe štovalo i zazivalo kroz čitavu povijest čovječanstva, možemo reći da štovanje Božanskog milosrđa u novom obliku počinje s 22. veljače 1931. Toga je dana u poljskom gradu Plocku, tada dvadesetpetogodišnja redovnica Kongregacije Naše Gospe od Milosrđa, sestra Faustina, imala prvo viđenje Milosrdnog Isusa.

On joj tada zapovijeda da naslika Njegovu sliku prema tome ukazanju. Uz mnoge muke i neshvaćanja sestra Faustina je u svome životu ustrajala u vršenju svega što je Isus od nje tražio. Zanimljivo je da je u to vrijeme u Krakowu postojala crkva s naslovom Milosrđe Božje koja je sagrađena još 1629. godine. Svetkovina se slavila 14. rujna kao Uzvišenje svetog Križa. Tako se sestra Faustina jednom obraća Isusu riječima: Čudi me, da mi zapovijedaš govoriti o svetkovini milosrđa a meni se govori da postoji takva svetkovina. Čemu trebam onda o tom govoriti?” Isus uzvrati: “Tko od ljudi zna o tom? Nitko. Čak i oni koji trebaju propovijedati milosrđe i ljude poučavati, često oni sami ne znaju. Stoga želim da se ova slika svečano blagoslovi i javno štuje prve nedjelje poslije Uskrsa, da to upozna svaka duša. (Dn 341)

Božje se milosrđe štuje i danas, a poznato je pet osnovnih oblika štovanja:

1. Štovanje slike Milosrdnog Isusa

Slika Milosrdnog Isusa predstavlja Uskrslog Krista na čijim su rukama i stopalima vidljivi znaci pribijanja na križ. Iz Njegovog probodenog srca, koje se ne vidi, izlaze dvije zrake: crvena i bijela. Svrha ove slike jest da nam posluži kao posuda kojom možemo ‘zagrabiti’ i zadobiti milosti, te da u tomu bude znak koji će nas i svijet podsjećati na potrebu pouzdanja u Boga i iskazivanja milosrđa svojim bližnjima. Štovanje ove slike se temelji na molitvi punoj pouzdanja popraćenoj djelima milosrđa.

Isus je dao sljedeće obećanje onima koji na taj način budu štovali sliku: milost spasenja, veliki napredak na putu do kršćanskog savršenstva, milost sretne smrti, te sve druge milosti i blagoslove na ovome svijetu, onima koji čine milosrđe i koji ga s pouzdanjem zazivaju.

2. Štovanje svetkovine Božanskog milosrđa

Isus je preko sestre Faustine zatražio da se Njegovo milosrđe štuje posebno svetkovinom Božanskog milosrđa prvu nedjelju poslije Uskrsa. Slavljenjem svetkovina među nama se na poseban način uprisutnjuju Božja otajstva, te ih toga dana posebno častimo. Tako, slavljenjem svetkovine Božanskog milosrđa na poseban se način uprisutnjuje otajstvo Božanskog milosrđa koje toga dana posebno častimo. Svetkovinu Božanskog milosrđa proglasio je sveti papa Ivan Pavao II. 30. travnja 2000. godine. Na samu svetkovinu Crkva pruža mogućnost djelomičnog ili potpunog oprosta, a Isus obećava svoje milosrđe svakomu, tko mu se s pouzdanjem obrati.

3. Molitva krunice Božanskog milosrđa

Isus je sestri Faustini objavio krunicu Božanskog milosrđu u Vilniusu 1935. godine. U objavama koje su slijedile otkrio joj je vrijednost i djelotvornost krunice, te izrekao obećanja koja su vezana za molitvu krunice. U ovoj molitvi prikazujemo „Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo“ Isusa Krista Bogu Ocu. Sjedinjujemo se sa žrtvom koju je podnio na križu za spasenje cijeloga svijeta. Prikazivanjem Bogu Ocu „Njegovog preljubljenoga Sina“, koristimo se najuvjerljivijim argumentom koji postoji. Tražimo milost „za nas i cijeli svijet“. Riječ „nas“ odnosi se na osobu koja moli krunicu, ali i na one osobe za koje se krunica prikazuje i za koje se moli. Riječi „cijeli svijet“ uključuju sve ljude koji žive na zemlji, kao i sve duše u čistilištu.

Moleći ovim riječima, mi činimo djelo ljubavi prema bližnjima, a što je, zajedno s pouzdanjem, neophodan uvjet za stjecanje milosti. Posebno obećanje s obzirom na ovu krunicu odnosi se na čas smrti: milost sretne i mirne smrti. Tu milost mogu primiti ne samo oni, koji postojano i sa vjerom mole krunicu, nego i umirući uz čiju se postelju krunica moli. Isus je obećao da će dati milost onima koji izmole ovu krunicu barem jednom za života, ali pod uvjetom da ju izmole s potpunim pouzdanjem, iskreno i sa dubokim žaljenjem zbog počinjenih grijeha.

O tome kako moliti krunicu Božanskom milosrđu pisali smo ovdje.

4. Štovanje Časa milosrđa

Isus je želio da svakoga dana štujemo čas Njegove smrti na križu. To je čas milosti za cijeli svijet. On od nas želi da tada razmatramo Njegovu pregorku muku, jer je po njoj najpotpunije ostvarena Božja ljubav prema ljudima. Isus želi da štujemo i veličamo Božansko milosrđe, te da, po zaslugama Njegove patnje, zadobijemo milosti koje su tako potrebne svakome od nas, svakom pojedincu, cijelome svijetu, a naročito grešnicima.

Čas milosrđa izričito je povezan s 15 sati. Naše bi molitve tada trebale biti izravno upućene Isusu, a naše molbe bi se trebale pozivati na zasluge Njegove pregorke muke. Ukoliko u to vrijeme ne molimo krunicu Božanskog milosrđa, možemo uputiti Isusu kratki zaziv: O Krvi i Vodo, što potekoste iz Srca Isusova, kao izvor Milosrđa za nas, uzdam se u Tebe.

5. Širenje slave (naviještanje) Božanskog milosrđa

Osnova za štovanje i širenje slave Božanskog milosrđa jest svjedočenje vlastitim životom u skladu s duhom ove pobožnosti, a naročito duhom djetinjeg povjerenja u dobrotu i svemoć Božju, kao i djelatnom ljubavlju prema bližnjima. Zatim slijedi i naviještanje ovih oblika pobožnosti te poticanje drugih na pouzdanje u neizmjerno Božansko milosrđe.

Isus je svetoj Faustini rekao sljedeće:

Objavljuj svijetu o Mojem milosrđu, o Mojoj ljubavi. Gorim milosrđem, želim ga izliti na duše ljudi. O kakvu Mi bol pripravljaju odbacujući prihvaćanje. Moja kćeri, čini što je u tvojoj moći da bi proširila klanjanje Mojem milosrđu. Što tebi nedostaje, Ja ću dopuniti. Reci trpećem čovječanstvu neka se priljube uz Moje milosrdno Srce i Ja ću ih ispuniti mirom. Reci, Moja kćeri, da sam Ja sav ljubav i milosrđe. Kad mi se približi duša s povjerenjem, ispunjam je tako ogromnom milošću, da je ona ne može sama u sebi primiti i izručivati će je na druge duše.“ (Dn. 1074)

Devetnica Božanskom milosrđu

Ako Vas zanima kako moliti mnogima omiljenu pobožnost Božanskom milosrđu, to možete doznati u tekstu “Devetnica Božanskom milosrđu – kako se moli”.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh