Duhovnost

ISUS JE NA KRIŽU PLATIO KAZNU ZA NAŠE GRIJEHE

Kontemplacija Isusove muke jedna je od najboljih duhovnih vježbi Dakle, za grijeh se mora platiti kazna. No, kaznu može umjesto nas platiti i netko drugi. Upravo je to učinio Isus. Sâm je platio za grijehe svih ljudi, svih onih koji će njegovo otkupljenje htjeti prihvatiti besplatno, vjerom

Josip Lončar: 'Kontemplacija Isusove muke jedna je od najboljih duhovnih vježbi'

Foto: Shutterstock

 

Promatranje ili kontemplacija muke Isusove, oduvijek je smatrana jednom od najboljih duhovnih vježbi. O muci Isusa Krista slušali smo mnogo puta, mi katolici mnogo smo puta molili postaje križnog puta, no ipak nam se moglo dogoditi da srcem nismo vidjeli što se zaista dogodilo. Bog je stvorio svijet uspostavivši nepromijenjeni zakon po kojem postoji kazna za učinjeno zlo, neučinjeno dobro ili, pak, nagrada za učinjeno dobro i neučinjeno zlo. Po tom je zakonu osuđen Lucifer koji se pobunio protiv Boga; od trenutka osude postao je našim tužiteljem te zahtijeva da svaki čovjek kao Božje stvorenje mora biti suđen po istom zakonu po kojem je on osuđen.

Grijeh i kazna

Biblija je prepuna prijetnji kaznama za grijeh, no također i dobrim obećanjima za činjenje dobrih djela. Bog je pravedan i ne može biti pristran te se mora pridržavati zakona koji je sâm uspostavio, na nepristran način. Dakle, za grijeh se mora platiti kazna. No, kaznu može umjesto nas platiti i netko drugi. Upravo je to učinio Isus. Sâm je platio za grijehe svih ljudi, svih onih koji će njegovo otkupljenje htjeti prihvatiti besplatno, vjerom. Kazna je bila strahovita jer su se i grijesi strahovito nagomilali. (…)

Šest sati na križu

Šest je sati visio na križu! Od devet ujutro do tri sata popodne, kad je umro u trideset i trećoj godini života. Duboko u svojem srcu postani svjestan činjenice da je Isus na križu visio šest dugačkih sati. Koliko se često žalimo da nam se ne dâ moliti, odlaziti u crkvu, pomagati drugima, ustrajati u teškoćama… Isus je na križu visio iz jednog jedinog razloga – da bi platio kaznu umjesto nas i to samo zato jer nas voli. Voli nas jer smo Božja djeca koja se prečesto nalaze u velikim životnim teškoćama. Onog trenutka kad naše dijete teško oboli, ne razmišljamo hoćemo li ga voljeti ili ne zato jer je bilo dobro ili nije bilo dobro – jednostavno mu dajemo svu svoju pažnju i ljubav. Koliko je tek nebeski Otac bolji roditelj od nas?

Još jednom promotrimo (…) razapinjanje.

Zatim razgovarajmo s Bogom.

Ulomak iz knjige „Škola molitve 1 – upoznati i doživjeti Boga” autora Josipa Lončara. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

O knjizi „Škola molitve 1 – Upoznati i doživjeti Boga“

Molitva je susret čovjeka s Bogom; to je susret čitavog čovjeka s Bogom. Zato molitva osim razuma poznaje i volju i emocije… Molitva je susret koji ispunjava, oslobađa, liječi, usmjerava, umiruje, tješi, podiže, razveseljava, kroti, krijepi… Molitva je proces po kojemu čovjek postaje svet (cjelovit – usađen u Boga). Molitva je mnogo više od izgovaranja naučenih riječi i formula.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh