Duhovnost

PATER PELANOWSKI

Ovo je znak da u nama prebiva Duh Sveti Cijela je Biblija ispunjena nezasitnom potrebom da se ugleda Bog...

Pater Pelanowski: 'Nerazumijevanje samih sebe gura nas prema spoznavanju Boga'

Zašto postojim?!

Opetovana spoznaja kako ništa ne možemo dokučiti preobražava se u težnju za razjašnjenjem tajne postojanja. Nerazumijevanje samih sebe gura nas prema spoznavanju Boga. Neodložna potreba za nekim tko će nam sve to objasniti, učiteljem čiji su odgovori točni kao sat. Učiteljem, čiji su odgovori ispravni i istiniti, čak i kada su naša pitanja pogrešna. Tražimo nekoga uz koga ćemo se pronaći. Isus nije zvao ljude k sebi, oni su Ga slijedili i išli tako, dugo ne znajući jesu li Mu potrebni, dok ih na koncu nije čuo kako slijede Njegove korake. Poželjeli su se nastaniti kod Njega. Nastaniti se – to znači pronaći svoje mjesto ili neki prostor u kojem čovjek ne osjeća ni nemir niti otuđenost. Postoji samo jedan jedini prostor u kojem je čovjek slobodan bojati se, osjećati se odbačenim i otuđenim – prostor molitve koja je nastanjivanje u Bogu.


Znak da u nama prebiva Duh Sveti

Kad nam molitva postane stalnim utočištem, a ne prolaznom potrebom, to je znak da u nama prebiva Duh Sveti. Osjećamo li tu žudnju za životom u duhovnom smislu? Ne trebamo li nekoga tko će nas povesti u duhovno utočište molitve? Učitelja koji će nas podučiti kako da se pronađemo u dojmljivu zagledavanju u Obličje Boga? Cijela je Biblija ispunjena nezasitnom potrebom da se ugleda Bog. Znati nekoga prije svega znači vidjeti ga. Teolozi su na posljednjem saboru upozoravali na svojevrsno idolopoklonstvo riječi, ne manje opasno od idolopoklonstva slike. Božja Riječ ipak nije postala neka nova riječ, nego samo Tijelom, vidljivim samo u Kristu. Bog Starog i Novog zavjeta onaj je isti nevidljivi Bog, jer naposljetku nestaje po uskrsnuću sjedinjujući se sa svojim nevidljivim Ocem u Njegovu Slavu.

Gdje stanuje Bog

Ukazao se u ljudskom tijelu ne bi li ljudima omogućio da ga vide, usprkos činjenici da se skriva na ovome svijetu. Ostati skriven za svijet za nas ljude ne znači samo da razmišljamo o Bogu nego i da On nas sa zanimanjem promatra. Jeste li već uvidjeli gdje stanuje Bog? Jeste li već vidjeli da živi ondje gdje postajemo nezamjetljivi i nezamijećeni, pa čak i zaobiđeni? Nikada nitko i ništa nije zadovoljilo moje duhovne težnje. Sve s čime sam se susreo na svojem sudbinskom putu samo je na trenutak umirilo površnost mojeg srca ili je opnu mojega uznemirenog razuma prekrivalo injem hitro otapajućeg spokoja. (…)

Iz knjige patera Augustyna Pelanowskog „Ranjeno svjetlo”, koju do nedjelje, 19. kolovoza, možete nabaviti po sniženoj cijeni od 49 kuna (redovna cijena iznosi 70 kn)! Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi “Ranjeno svjetlo”

U Ranjenom svjetlu dobit ćete odgovore na pitanja:

  • Zašto trebam voljeti sama sebe onakva kakav jesam
  • Kako nas molitva može osloboditi od kompleksa?
  • Što je najveći grijeh?
  • Kako nas Evanđelje svetog Ivana može spasiti od ispraznog života? …

Ova će Vam knjiga pomoći da se oslobodite tereta prošlosti. Shvatit ćete kako Vas životni porazi mogu ojačati. Naučit ćete što učiniti kako biste vidjeli da je svaki trenutak Vašega života vrijedan. Osjetit ćete da je bit Vašega života mnogo više nego samo preživjeti.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh