Aktualnosti

ISKRENO SVJEDOČANSTVO KRŠĆANSKE VJERE Talijanska redovnica ubijena nakon govora pape Benedikta XVI. u Regensburgu proglašena mučenicom Ubojice talijanske redovnice nikada nisu identificirane, niti je bilo koja grupa preuzela odgovornost za ubojstvo, ali je ono povezano s govorom pape Benedikta XVI, koji je prethodio zlu činu.

Talijanska redovnica ubijena nakon govora pape Benedikta XVI. u Regensburgu proglašena mučenicom

Papa Franjo talijansku je redovnicu ubijenu iz mržnje prema vjeri u Somaliji 2006. godine, i  službeno proglasio mučenicom.

Život talijanske misionarke

Sestra Leonella Sgorbati bila je misionarka koja je većinu vremena provela u Africi. Rođena je 1940. godine u Italiji. Već je u djetinjstvu osjetila Božji poziv, ali je u samostan ušla u 20. godini, ispunivši tako majčinu želju. Nakon položenih zavjeta radila je u bolnicama i školama u Keniji, a u Somaliji je vodila školu za medicinske sestre.

Sestru Sgorbati napala su dvojica muškaraca 17. listopada 2006. godine ispred bolnice, nasuprot ulice u kojoj se nalazi SOS selo gdje su živjele redovnice. S njom je bio je njen tjelohranitelj  Mohamed Osman Mahamud. Nakon što ju je prvi metak pogodio u nogu, Mahamud ju je pokušao zaštiti svojim tijelom. Napadači su potom ustrijelili njega, a onda i sestru Sgorbati koja je preminula na operacijskom stolu. Njene posljednje riječi bile su ‘opraštam, opraštam!’.

Govor Benedikta XVI. u Regensburgu

Napad na sestru Leonellu Sgorbati i njena tjelohranitelja dogodio se tjedan dana poslije govora pape Benedikta XVI. u Regensburgu, tijekom kojeg je Sveti Otac citirao kritiku islama srednjovjekovnog bizantskog vladara, koji je rekao: „Pokaži mi ono što je Muhameda donio, i naći ćete samo zlo i nehumano, kao što je naredba da se vjera koju je propovijedao širi mačem“. Nakon toga je Sheikh Abubakar Hassan Malin naredio sljedbenicima u Somaliji da ubiju sve koji su uvrijedili proroka Muhameda.

Ubojice talijanske redovnice nikada nisu identificirane, niti je bilo koja grupa preuzela odgovornost za ubojstvo, ali je ono povezano s govorom pape Benedikta XVI, koji je prethodio zlu činu. Papa se ispričao i naglasio da je iznio samo citat, ne i svoje osobno mišljenje o islamu. Na kraju je dodao: „Sestra koja je godinama služila siromašnima i djeci u Somaliji, umrla je govoreći riječ ‘opraštam’… To je najiskrenije svjedočanstvo kršćanske vjere, miroljubiv ‘znak osporavan’, koji pokazuje pobjedu ljubavi nad mržnjom i zlom“.

Izvor:  Catholic News Agency; Book.hr

Prevela i priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh