Vijesti

NOVI ZAKON

Irski premijer najavio da će i katoličke bolnice morati vršiti pobačaje Irski zakon o pobačaju nekada je bio najstroži u Europi i nije poznavao iznimke ni u slučaju incesta, silovanja ili malformacije ploda. No, nakon nedavno održano referenduma na kojem je 66 posto glasača podržalo legalizaciju pobačaja, irski je premijer najavio da će pobačaj morati vršiti i katoličke bolnice…

Irski premijer najavio da će i katoličke bolnice morati vršiti pobačaje

„Irske katoličke bolnice morat će vršiti pobačaje kad na snagu stupi novi zakon“, izjavio je irski premijer Leo Varadkar, javlja BBC. Napomenuo je i da će liječnici i ostalo osoblje imati pravo na priziv savjesti, međutim to pravo neće se odnositi na čitavu instituciju.


„Međutim, javno financirane bolnice, bez obzira na to u čijem su vlasništvu, neće se moći isključiti iz pružanja usluga koje će biti legalne kad parlament i senat donesu ovaj zakon“, dodao je premijer.

Vlada priprema zakon koji će omogućiti bilo kojoj ženi da zatraži abortus do 12. tjedna trudnoće, a omogućit će i pobačaj između 12. i 24. tjedna trudnoće u ekstremnim slučajevima.

Zakonodavstvo će, što se ekstremnih slučajeva tiče, slijediti model Zakona o zaštiti života tijekom trudnoće iz 2013. godine, koji je omogućio prestanak trudnoće u ekstremnim medicinskim okolnostima.

Podsjećamo, na nedavno održanom referendumu u Irskoj 66 posto glasača glasalo za legalizaciju pobačaja. Irski zakon o pobačaju nekada je bio najstroži u Europi i nije poznavao iznimke ni u slučaju incesta, silovanja ili malformacije ploda. Više o toj temi možete pročitati ovdje.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: SBS

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh