Aktualnosti

INTERVJU S NADBISKUPOM HENRYKOM HOSEROM Papin izaslanik potvrdio: Mogu se organizirati službena hodočašća u Međugorje, to više nije problem Nadbiskup Hoser je rekao da je zaključak Komisije o istraživanju ukazanja u Međugorju, koje je papa emeritus Benedikt XVI. povjerio kardinalu Camillu Ruiniju, povoljan za kulturu hodočašćenja u Međugorje.

međugorje

Foto: Pixabay

 

Nadbiskup Henryk Hoser rekao je da Papa donosi konačnu odluku o izvještaju komisije o istinitosti prijavljenih ukazanja, prenosi Aleteia.

„Pobožnost u Međugorju je dopuštena. To nije zabranjeno i ne treba se odvijati u tajnosti”, potvrdio je nadbiskup Henryk Hoser iz Varšave nekoliko mjeseci nakon što ga je papa Franjo poslao u Međugorje da procijeni stanje pastoralne skrbi koja se pruža tisućama hodočasnika koji svake godine dolaze onamo, a ne da utvrdi istinitost ukazanja:

„Moja je zadaća analizirati pastoralno stanje i dati savjete za poboljšanja”, rekao je nadbiskup o svom zaduženju u svetištu u Bosni i Hercegovini koje je od 1981. godine, kada su započela ukazanja, privuklo milijune ljudi.

Poznato je da službene crkvene grupe nisu mogle organizirati hodočašća, ali su vjernici mogli hodočastiti samostalno ili s drugim organizacijama. Sada se  otvara pitanje o dopuštenju službenog organiziranja hodočašća:

„Danas biskupije i druge institucije mogu organizirati službena hodočašća. To više nije problem”, objasnio je nadbiskup te je dodao da je „papa Franjo nedavno zamolio albanskog kardinala da da svoj blagoslov vjernicima koji su bili prisutni u Međugorju. Divim se radu koji franjevci ondje obavljaju. S relativno malim timom, ima ih svega desetak, pružaju toplu dobrodošlicu svim hodočasnicima. Svakog ljeta organiziraju Festival mladih. Ove godine je bilo 50 tisuća mladih iz cijelog svijeta s više od 700 svećenika. Ljudi se masovno ispovijedaju. Imaju pedesetak ispovjedaonica, no ni one nisu dovoljne. To su vrlo osobne ispovijedi”, rekao je.

„Ovo je fenomen, a vjerodostojnost ovog mjesta potvrđuje velika količina dobrotvornih organizacija koje postoje oko svetišta, te veliki napor koji se ulaže oko kršćanskog odgoja. Svake se godine organiziraju konferencije s različitim svrhama te za različitu interesnu publiku (svećenici, liječnici, roditelji, mladi, parovi…). Odredba Biskupske konferencije u nekadašnjoj Jugoslaviji, koja je prije rata bila protiv hodočašća u Međugorju koje su organizirali biskupi, više nije relevantna”, objasnio je nadbiskup.

Postoje i drugi slučajevi mjesta ukazanja, poput Kibehoa u Ruandi gdje je biskup dopustio štovanje, ali je i nastavio s istraživanjem za priznanje ukazanja. Nadbiskup je rekao da je zaključak Komisije o istraživanju ukazanja u Međugorju, koje je Benedikt XVI. povjerio kardinalu Camillu Ruiniju, povoljan za kulturu hodočašćenja u Međugorje.

„Dirljivo mi je to što su se svi vidioci okrenuli obiteljskom životu”, istaknuo je nadbiskup.

“U današnje vrijeme, obitelj je od velike važnosti. Svi imaju obitelj. Oni koji su tada bili tinejdžeri, danas su već bake i djedovi. Prošlo je 37 godina! No, ovu odluku morat će donijeti Papa. Dosje je sada u Državnom tajništvu. Vjerujem da će konačna odluka biti donesena”, zaključio je nadbiskup Hoser.

Izvor:  Aleteia (Medjugorje-info.com ); Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh