Intervju

INTERVJU S DORJOM IZ UDRUGE EHO: „Svijet ti govori da ne možeš uspjeti i da je najbolje da se odseliš, ali ako znaš da je Bog s tobom, nemaš se čega bojati” Razgovarali smo s Dorjom Šlogar, tajnicom Udruge Eho i voditeljicom Eho gift shopa. Osim majica, popularnih hoodica i ruksaka, u ponudi su i čestitke, ukrasni jastučići... – i to sve s natpisima koji šalju snažne poruke poput „Bog je ljubav“. „Kad malo bolje pogledamo kakvih sve natpisa ima na majicama, možemo vidjeti da je ovako nešto zaista potrebno!“, kaže Dorja. Osim o gift shopu, s Dorjom smo razgovarali općenito o Udruzi Eho, zašto su odlučili moliti za medije, za prestanak laži, korupcije; zatim o otvaranju nove lokacije Doma molitve; o tome kako je odlučila potpuno se posvetiti evangelizaciji i može li se u Hrvatskoj uspjeti...

INTERVJU S DORJOM IZ UDRUGE EHO: „Svijet ti govori da ne možeš uspjeti i da je najbolje da se odseliš, ali ako znaš da je Bog s tobom, nemaš se čega bojati”

Foto: Eho; MV (Ehovci s Dejanom Lovrenom; Dorja i Barbara)

 

Book.hr: Kada ste pokrenuli Eho gift shop i kako ste se odlučili na taj potez, u današnje vrijeme i to u Hrvatskoj, i to s artiklima vjerske tematike? Može li se u Hrvatskoj uspjeti (jer često se potencira stav da to ovdje nije moguće!)? Što bi rekla da je najvažnije što mlad čovjek treba imati ako želi o(p)stati u RH?

Dorja: Eho gift shop pokrenuli smo prije otprilike dva mjeseca. Odlučili smo proširiti asortiman proizvoda, a onda se javila i potreba i želja da otvorimo tvrtku i napravimo web-shop kako bi sve bilo pravno ispravno i kupcima jednostavnije. Vjerujemo da je to pravi potez i da će se Gospodin proslaviti!
Hrvatska je prekrasna zemlja s prekrasnim ljudima i svi zajedno imamo velik potencijal, samo se moramo ohrabriti i vjerovati Bogu. Mislim da su najvažnije upravo vjera i hrabrost. Svijet ti govori da ne možeš uspjeti i da je najbolje da se odseliš, ali ako znaš da je Bog s tobom i da želi da uspiješ, nemaš se čega bojati. ☺

Hrvatska je prekrasna zemlja s prekrasnim ljudima i svi zajedno imamo veliki potencijal, samo se moramo ohrabriti i vjerovati Bogu. Svijet ti govori da ne možeš uspjeti i da je najbolje da se odseliš, ali ako znaš da je Bog s tobom i da želi da uspiješ, nemaš se čega bojati. ☺

Book.hr: U posljednje vrijeme otvorilo se nekoliko gift shopova koji nude vjerske artikle. Koja je posebnost Eho gift shopa u odnosu na njih? Jeste li si konkurencija? 

Dorja: Bogu hvala da se prodaju/kupuju takvi artikli! Prije pokretanja web-shopa na Instagram stranici Eho projekt pitali smo pratitelje nađu li lako neki poklon vjerske tematike (a da nije knjiga, križić i slično). Većina je odgovorila da teško nađe neku majicu/šalicu/torbu duhovnog sadržaja, što je i istina. Želimo da „Eho“ postane brand. Kad netko zatreba poklon za prvu pričest/krizmu/rođendan/neku drugu prigodu, da pomisli „Eho gift shop“! J Još smo daleko od asortimana proizvoda koje bismo željeli ponuditi, ali malo-pomalo će se to proširiti. „Konkurencija“ je malo teška riječ jer svi radimo na evangelizaciji i podržavamo se, ali pozivamo sve da u našem web shopu pogledaju što mi nudimo. ☺

Da, svaki motiv ima svoju priču, i to je još jedna naša posebnost. Najzanimljivija mi je možda priča koja stoji iza dizajna Srce Isusovo…

Book.hr: Rekla si nam da svaki motiv na pojedinom vašem artiklu ima svoju priču, nijedan nije ‘nastao’ slučajno. Ispričaj nam jednu od tih priča, onu koja je tebi najzanimljivija.

Dorja: Da, svaki motiv ima svoju priču, i to je još jedna naša posebnost. Najzanimljivija mi je možda priča koja stoji iza dizajna Srce Isusovo. To je srce okrunjeno trnovom krunom i krvari, a oko njega je plamen. Ono je u isto vrijeme bolno i goruće. Taj dizajn nas svakodnevno podsjeća na ono što radimo i u Domu molitve. Želimo gorjeti za ono za što Bog gori i želimo da nas boli ono što Njega boli; zaista osjetiti tu ljubav i to suosjećanje prema svakom čovjeku.

Dovoljno je da netko pogleda majicu „Bog je ljubav“ na meni i možda će osjetiti Božju ljubav ili barem na trenutak razmisliti o Njemu. Tako možemo nekome promijeniti život

Book.hr: Vjerujem da motivi i natpisi na vašim majicama, ruksacima… izazivaju različite komentare, i vjernika i nevjernika. Kakva ti iskustva imaš? I koji vam je glavni cilj zbog kojeg ste odlučili na svoje proizvode stavljati upravo vjerske motive?

Dorja: Kad god nosim neku od naših majica, ljepše se ponašam (smijeh). Šalim se malo, ali istina je da se nekako drugačije osjećam kad doslovno nosim svoju vjeru. Ne moram ništa govoriti, dovoljno je da me netko pogleda i možda će osjetiti Božju ljubav ili barem na trenutak razmisliti o Njemu. To je cilj, svjedočenje vjere na još jedan način. Nekad možda nemamo priliku reći ili učiniti nešto konkretno, ali možemo jednostavno obući majicu „Bog je ljubav“ i nekome promijeniti život. Kad malo bolje pogledamo kakvih sve natpisa ima na majicama, možemo vidjeti da je ovako nešto zaista potrebno! Ako netko na svojoj majici može slaviti najvećeg gubitnika (sotonu), zašto ja ne bih slavila najvećeg Pobjednika?
U crkvi, na poslu, u školi, na treningu, gdje god. Bilo kuda, Eho svuda. ☺

Hrvatski narod je malo zaboravio na snagu molitve i na to što molitva zapravo jest: najveća snaga na svijetu!

Book.hr: Možeš li nam otkriti neki od motiva koji pripremate, ili je to poslovna tajna?

Dorja: Što se tiče novih motiva, vjerojatno ćemo imati nešto prigodno za Božić, a u planu nam je još nešto što će zasad ipak ostati iznenađenje.
Uskoro ćemo izraditi i šalice raznih dizajna, a čim ćemo biti u financijskoj mogućnosti, krenut ćemo i s nekim drugim proizvodima.

Book.hr: Nedavno ste u Udruzi Eho otvorili novi prostor Doma molitve, koji se nalazi u sklopu samostana Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Gundulićevoj 12. Zanimljivo je da ističete kako želite moliti ne samo za Crkvu nego i za medije, za prestanak laži, korupcije i svega što nam se plasira, za mlade, za obitelji, za Hrvatsku općenito… Kolika je snaga molitve, i koliko mi danas vjerujemo da molitvom možemo mijenjati prije svega same sebe, a onda i pozitivno utjecati na društvo?

Dorja: Tako je. Želimo molitvom pokriti sva područja. Koliko god se pokušava ugurati nekakav pojam „sekularne države“, takvo što ne postoji. Ne možemo se odvojiti od duhovne stvarnosti. Možemo ju ignorirati i praviti se da ne postoji, ali to ne mijenja njezino postojanje. Molitva je najveća snaga na svijetu. „Mnogo može žarka molitva pravednikova“ (Jak 5,16).
Hrvatski narod je malo zaboravio na snagu molitve i na to što molitva zapravo jest, ali zato smo tu da molimo da se i to promijeni. Treba nam pozitivnosti, ljubavi, mira, razumijevanja, snage… A ne možemo to niti imati niti dati drugima ako mi sami nismo ispunjeni. Da, molitva mijenja ponajprije nas same, a onda se ta Božja milost izlijeva i na sve oko nas. Vjerujemo u velike promjene!

Book.hr: Kojim se još projektima bavite u Ehu? Kako ih financirate?

Dorja: U Ehu se bavimo prvenstveno molitvom (Dom molitve), ali tu su i drugi projekti. Uskoro ponovno kreće program Zakej (upravljanje financijama po biblijskim načelima) koji vodi Marko Matijašević, a na koji se možete prijaviti na [email protected]. Karlo, također aktivan član, i ja pripremamo još dva takva edukacijska programa na koje će se moći prijaviti svi zainteresirani. Fokusiramo se i na formaciju onih koji  se žele priključiti radu Doma molitve, dakle, učimo o samoj molitvi, nauku Katoličke Crkve i sl.
Želja nam je organizirati i što češće duhovne obnove i koncerte duhovne glazbe, a nastavljamo i s otvorenim susretima Doma molitve (ponedjeljkom u 20h) i Eho konferencijama.
Financiramo se preko dobrih ljudi koji su prepoznali važnost našeg djelovanja i koji nam uplaćuju donacije. Neki na mjesečnoj bazi, neki povremeno, kako tko može. Na našoj web-stranici postoji dio za donacije pa ako nas netko želi podržavati, može se odlučiti za jedan od načina (jednokratna donacija, mjesečna donacija ili odabir osobe koju želi financirati). Hvala svima koji nas već podržavaju, ali i onima koji će se odlučiti dati dio onoga što je njima Bog dao i time nama omogućiti daljnji rad i zapošljavanje.

Također, većina je naših članova odlučila vjerovati u Božju providnost i davati desetinu svojih prihoda za potrebe Eha. Bog nikad ne razočara! ☺

Mladi iz Doma molitve Zagreb pozivaju: 'Postani dio naše slagalice!'

Book.hr: Studentica si hrvatskog jezika i književnosti. Jesi li aktivna u struci ili si se potpuno posvetila evangelizaciji? Kako si se odlučila priključiti ehovcima i onome što oni rade? Koja sve zaduženja imaš u Udruzi?

Dorja: Studiram Kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Potpuno sam se posvetila onome na što me Bog pozvao i vjerujem da je to bio pravi korak za mene. To je također bio veliki korak u vjeri jer sam u drugom mjesecu ove godine dala otkaz na jednom studentskom poslu koji sam radila tri i pol godine i koji mi je bio siguran izvor financija. Bog me potaknuo da mu potpuno vjerujem i to sam i učinila. Sada sam svaki dan po 7-8 sati u Domu molitve i služim Njemu i ljudima. ☺

Davno je jedan dio ekipe krenuo s radom, još u jednoj zajednici prije devet godina, a onda se s vremenom sve razvilo u ovo što sada radimo. Markova supruga Mirjana išla je sa mnom u razred u srednjoj školi i tu je sve krenulo. Oduševio me njihov žar, njihova ljubav prema Bogu i to je bilo to, ljubav na prvu molitvu!

U Udruzi sam službeno tajnica, a neslužbeno što god treba. Trenutno mi je najveći zadatak Eho gift shop (primanje narudžbi, pakiranje i slanje, kontakt s kupcima, oglašavanje), ali tu je i vođenje stranica na Facebooku i Instagramu, svakodnevna višesatna molitva, razgovor s ljudima koji dođu u Dom, kontakt s donatorima, sudjelovanje u organizaciji raznih događaja, pospremanje… što god treba. ☺

Vjerujem da u Domu molitve ostvarujem svrhu zbog koje me Bog stvorio, svoj puni potencijal. Znam da me On pozvao da stojim pred njim i služim mu, a ja sam se odazvala. Razgovor s ljudima u potrebi, molitva, zagovaranje, rad s mladima – to je jednostavno moj poziv.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh