Duhovnost

MARCELLO STANZIONE

Intervju s autorom knjige „Pastiri i anđeli iz Fátime”: Napisao sam ovu knjigu nakon što sam shvatio da gotovo i nema knjige o kršćanskoj angelologiji „Razljutio sam se jer sam shvatio da je prevarena, ali da su na isti način prevareni i mnogi drugi...! Vratio sam se u svoju župu i shvatio da u našim knjižarama gotovo da i nema knjiga o kršćanskoj angelologiji. Stoga sam počeo skupljati materijale…”

Intervju s autorom knjige „Pastiri i anđeli iz Fátime”: Napisao sam ovu knjigu nakon što sam shvatio da gotovo i nema knjige o kršćanskoj angelologiji

Foto: Marcello Stanzione

 

Marcello Stanzione je talijanski svećenik, župnik župe svete Marije Nove, u mjestu Campagna u pokrajini Salerno. U sklopu njegove župe nalazi se Knjižnica župe u sklopu koje se nalazi međunarodni arhiv o angelologiji, stotine knjiga na svim jezicima o anđelima, knjige kršćanske teologije, pravoslavne i protestantske, ali i mnogo „loših” knjiga koje je don Stanzione sakupio o njuejdžovskoj angelologiji. U zadnjih dvadeset godina proučavao je ovu tematiku i napisao dvjestotinjak knjiga za trideset europskih izdavačkih kuća. Mnoge od tih knjiga prevedene su na francuski, poljski, portugalski i španjolski jezik. Jedna od tih je i knjiga „Pastiri i anđeli iz Fátime”.

„Gospođa je pričala kako se svaki dan moli anđelima i sa sobom je nosila knjigu”

Odakle ideja o stvaranju takve knjižnice?

Prije 20. godina, kao mlad svećenik, proveo sam jedan dan, kao kratku duhovnu obnovu, u San Giovanni Rotondu, na grobu svetog Padra Pija, koji u to vrijeme još nije bio proglašen ni blaženim. Ručao sam kod sestara svetog Josipa i, budući da je restoran kod sestara bio prepun hodočasnika, a ja sam bio sam za stolom, nadstojnica mi je prišla i pitala može li za moj stol smjestiti jednu gospođu iz pokrajine Lazio čiji se suprug oporavlja u bolnici Dom za olakšavanje patnje. Pristao sam i gospođa je sjela za moj stol. Tako smo zajedno ručali i razgovarali o Padru Piju i o duhovnosti. Gospođa je pričala kako se svaki dan moli anđelima i sa sobom je nosila knjigu u kojoj su bile molitve anđelima. Kako oduvijek volim knjige i rado čitam, a i bio sam znatiželjan, zamolio sam gospođu da mi pokaže tu knjigu. Pokazala mi je knjigu koja je imala naslov „Azriel, molitve anđelima”, nakladničke kuće Mediterranee. (op. prev. Azriel je anđeo smrti u islamu; Mediterranee je izdavačka kuća koja izdaje knjige iz područja ezoterije, parapsihologije, znanosti o duhovima, alkemije, astrologije, joge, zena, meditacije, psihologije, ufologije, medicine i zdravlja, borilačkih vještina, sporta, seksologije i kriminala.)

Tako sam shvatio da se ona u dobroj vjeri molila pogrešnim anđelima!

Prelistao sam knjigu i shvatio da je to negativna knjiga, ezoterijska knjiga koja govori o 72 planetarna duha, svaki od tih anđela zaštitnik je pet stupnjeva horoskopa osoba koje su rođene u tom razdoblju, i tako sam zapravo shvatio da se ta gospođa u dobroj vjeri molila pogrešnim anđelima. Razljutio sam se jer sam shvatio da je ona prevarena, ali da su na isti način prevarene i mnoge druge osobe koje su vjerojatno dobre, ali su u neznanju i ne znaju kojim bi se kršćanskim sredstvima borile protiv zla. Vratio sam se u svoju župu i shvatio da u našim knjižarama gotovo da i nema knjiga o kršćanskoj angelologiji. Stoga sam počeo skupljati materijale na temu anđela i tako sam napisao prvu knjigu „Kršćanske molitve svetim Božjim anđelima”. Kasnije je dio tih molitava tiskala izdavačka kuća Shalom, a dio izdavačka kuća Paoline, i postigle su velik uspjeh. Prodane su u više od 100 000 primjeraka u Italiji i u cijelom svijetu. Shvatio sam da postoji velika praznina, jer se u knjižarama vrlo lako moglo naći velik broj ezoterijskih knjiga koje su bezumne, lude i glupe jer su ih pisali prijatelji demona, a ne prijatelji anđela. Te knjige stvaraju potpunu zbrku jer pričaju takve gluposti o nebeskim duhovima i u njima nema ni trunke kršćanstva. Zato sam se toliko angažirao oko pisanja ovih knjiga. Iskreno, veoma sam ograničen jer imam mnogo posla u župi, no ipak sam napisao gotovo 200 knjiga, i zaista osjećam blagoslov anđela u ovoj mojoj službi širenja kršćanske pobožnosti prema anđelima.

Zašto bez anđela nema punine vjere

Zapadna i Istočna Crkva u crkvenom kalendaru imaju spomendane anđelima, ali i u liturgijama obiju Crkava prisutni su anđeli. Što nama kazuju ti blagdani?

Don Stanzione: Angelologijom se bavim već dvadesetak godina. Nisam teolog, župnik sam. Zanimljivo je da anđeli ujedinjuju zapadnu i istočnu Crkvu. Kod pravoslavaca ponedjeljak je dan posvećen molitvama anđelima, a 8. listopada oni slave svete arkanđele Mihaela, Gabrijela i Rafaela i sve nebeske korove, a mi katolici slavimo 29. rujna svete arkanđele Mihaela, Gabrijela i Rafaela, nadalje 8. svibnja slavimo Ukazanje svetog Mihaela arkanđela u špilji Monte Sant’ Angelo u mjestu Garganu, 2. listopada Anđele čuvare, 16. listopada Ukazanje arkanđela Mihaela u Mont-Saint-Michelu, 10. lipnja slavimo Anđela Portugala i Brazila, na Uskrsni ponedjeljak spominjemo se i anđela uskrsnuća. Nadalje, nije samo katolički kalendar prepun anđela nego i sama sveta misa, koja je molitva nad molitvama, povezana je s anđelima. Kad izgovaramo Slava Bogu na visini, izgovaramo pjesmu anđela u Božićnoj noći, kad na misi molimo Svet, svet, svet, ujedinjujemo se s nebeskim anđelima, kada molimo Oče naš, govorimo „budi volja tvoja, kako na nebu”, gdje pod riječi „nebo” podrazumijevamo anđele. Duhovni život Crkve povezan je s anđelima. Drugi Vatikanski sabor nas podsjeća da Crkva s velikom ljubavlju časti i štuje Mariju, apostole, mučenike i svete anđele. Ukratko, bez anđela nema punine vjere.

Sotona želi govor o anđelima učiniti djetinjastim, mitološkim

Crkveni sabori su dogmatski potvrdili postojanje anđela i crkveni su oci često u svojim djelima govorili o anđeoskoj prisutnosti. U ovom našem svijetu, koji je prožet znanošću i tehnologijama, zašto je potrebno govoriti o anđelima?

Don Stanzione: Jasno je da ako govoriš o anđelima, sigurno ćeš se susresti s mnogim predrasudama, kako izvan, tako i unutar Crkve. Jer, najprije, oni koji vjeruju u Sveto pismo često su zbunjeni zbog tzv. modernog tumačenja koje tvrdi da su anđeli književni likovi, metafore. Zanimljivo je to, čak i zabavno, jer na kraju krajeva mi bismo trebali zahvaliti đavlu ako vjerujemo u postojanje anđela. Odmah ću to objasniti. Isus nam je sam rekao da sotona postoji; on je duhovno biće i ne može se izjednačiti s ljudskim grijesima i slabostima. Dakle, to je očito, to je najjasnija istina koju nam Isus daje u Novom zavjetu. Ako su đavli jednom bili dobri anđeli koji su svojom slobodnom voljom izabrali služiti zlu i ako oni postoje, onda postoje i dobri, sveti anđeli. Ako ne postoje demoni, zli anđeli, onda ne postoje ni dobri anđeli. Isus Krist ih je izgonio iz opsjednutih ljudi. Isus se došao boriti protiv kneza ovoga svijeta kako bi uspostavio kraljevstvo Božje na zemlji. Budite jako oprezni, istina je da anđeli nisu središnji dio naše katoličke vjere nego su temelj naše vjere Otac, Sin i Duh Sveti, Presveto Trojstvo. Ali anđeli su stvarnost; u Svetom pismu imamo na stotine izvještaja o njima. Kad bismo istrgnuli stranice iz Biblije na kojima se spominju anđeli, ostalo bi malo stranica. Kad bismo iz svih muzeja izbacili anđele, muzeji bi ostali skoro prazni. Govor o anđelima je vrlo dubok. Sotona želi govor o anđelima učiniti djetinjastim, mitološkim. Međutim, naša katolička vjera, učiteljstvo Crkve, biskupi, pape ali i mistici jasno nas uče da anđeli postoje.

Crkva napreduje zahvaljujući anđelima

Što o anđelima saznajemo iz Svetog pisma?

Don Stanzione: Anđeli su stvorenja, niža u odnosu na Boga, ali iznad ljudi. Anđeli služe našemu Gospodinu. Poslanica Hebrejima jasno kaže da su anđeli služnički duhovi poslani na zemlju da služe onima koji će baštiniti spasenje. Dok su u Starom zavjetu bili prenositelji poruka, u Novom zavjetu su oni Isusovi anđeli. Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek je središte anđela. U Djelima apostolskim vidimo da Crkva napreduje zahvaljujući anđelima. Dakle, ako su anđeli služili Gospodinu za vrijeme Njegova zemaljskog života, sjetimo se anđela na Božić, anđela koji su služili Isusa nakon kušnje u pustinji, nadalje, ljudi obučeni u bijele haljine, su zapravo anđeli, anđeli uskrsnuća. Podsjećam da se Bijela nedjelja ne zove bijela samo po boji haljina koje nose katekumeni nego i zbog anđela u bijelom na mjestu Isusova uskrsnuća. Danas anđeli služe Crkvi jer je Crkva mistično tijelo Kristovo. Važno je spomenuti da prvi kršćanski spisi govore o sedam arkanđela koji podupiru i brane Crkvu. Spominje se i anđeo pokore, jedan od mnogih anđela koji obavljaju određenu službu. Ponavljam, sva tradicija Crkve, sve do današnjih dana, uključujući i Josepha Ratzingera, papu emeritusa Benedikta XVI., svi se slažu oko postojanja i službe anđela.

Sve što dobivamo od Boga, dobivamo po anđeoskoj službi

Sveti Augustin tvrdi da riječ „anđeo” označuje službu, a ne prirodu, narav, jer je njegova narav da je duh, a služba mu je da je anđeo. Možete li nam ovo malo razjasniti?

Don Stanzione: Naravno, ukratko moram reći da smo danas izloženi dvjema velikim opasnostima. Prva se zove deizam, po tom učenju Bog postoji, ali je daleko od naše stvarnosti. Pa anđeo predstavlja Božju transcendenciju, sve što postoji iznad neposredna osjetilnoga iskustva, pa po tome Bog postoji, a anđeo ga približava ljudima. To je protivno teizmu. Zapravo, anđeli su službenici Božje providnosti. Sveti Toma Akvinski kaže da sve što dobivamo od Boga, dobivamo po anđeoskoj službi. Druga velika opasnost današnjice je panteizam, koji Boga ne priznaje kao biće, nego je Bog u svemu, poistovjećen s prirodom. Ovo proklamira moderni agnosticizam i New age. Dakle, anđeo znači služba, po toj službi anđeli su glasnici, prenositelji poruka, dok nas narav anđela, dakle da su duhovi, podsjeća na hijerarhiju anđela, po kojoj je Bog apsolutni duh, a anđeli, budući da su duhovna Božja stvorenja, u odnosu su s Bogom. Anđeli su duhovna stvorenja koja na neki način mogu pomoći ljudima. Kaže se da Bog ne radi sve sam, nego koristi i druga stvorenja koja su superiornija anđelima da bi se ljudi spasili. Dakle, da anđeli ne postoje trebalo bi ih izmisliti, čak i na filozofskoj razini, jer, ponavljam, spašavaju Božju transcendenciju.

Za kraj bih još samo rekao da sve knjige koje pišem, pišem iz ljubavi prema anđelima. Danas je situacija u knjižarama i izdavaštvu zaista tužna. U koju god sam knjižaru ušao, našao sam stotine knjiga o anđelima, što znači da je velika potražnja za takvim knjigama a i prodaja ide dobro, ali u 99 posto slučajeva radi se o ludim, ezoterijskim, bajkovitim knjigama koje je napisao neprijatelj, a ne oni koji vole svete Kristove anđele. Ja se ne hvalim time, samo s tugom konstatiram da sam skoro pa jedini koji se borim protiv toga. Da ima drugih koji bi na ovakav način pisali o anđelima, ne bih napisao 100 knjiga, nego možda jednu ili dvije.

Ukazanja Anđela Portugala su temelj da bi se fatimske tajne bolje razumjele!

Kakve veze imaju anđeli s Fatimom?

Don Stanzione: Anđeli su jako važni za Fatimu. Kao što znamo Gospa se je u Fatimi 1917. godine ukazala šest puta. Malo tko zna da se je prije Marijinih ukazanja u Fatimi i anđeo ukazao šest puta. Naime, kada je papa Ivan Pavao II. 2000. godine u Fatimi beatificirao dvoje malenih pastira, rekao je prekrasnu rečenicu: Pastirići su bili dobro pripremljeni za susret s Gospom. Međutim, nije rekao tko ih je pripremio. Pripremio ih je anđeo tijekom šest ukazanja. Ukazanja anđela 1914. i 1915. bila su u tišini, bez riječi. Možda zato da ih postupno pripremi za 1916. kada su se dogodila tri ukazanja anđela koji im se predstavio kao Anđeo Portugala, Anđeo mira. To je vrlo zanimljivo jer se još od kraja 16. stoljeća u Portugalu i Brazilu, koji je tada bio portugalska kolonija, kao u jedine dvije katoličke zemlje na cijelom svijetu, 10. lipnja slavio blagdan Anđela Portugala. Znači da ne postoji samo anđeo čuvar osoba. U Bibliji, posebno u Knjizi proroka Danijela i u Djelima apostolskim u dijelu u kojem se spominje anđeo Makedonije, vidimo da postoje i anđeli zaštitnici naroda. U Fatimi se je anđeo predstavio kao Anđeo Portugala i poučio djecu u tri kateheze te dao prvu svetu pričest malenim pastirima Jacinti i Franji, koji su od ove godine sveci katoličke Crkve. Lucija je ranije primila prvu svetu pričest, njoj je dao posvećenu hostiju. U tim katehezama najvažniji je Isus i Euharistija. Kad se zapitamo koja je najvažnija poruka fatimskih ukazanja, mnogi griješe jer misle da su to Marijina ukazanja. Međutim, u središtu fatimske poruke je Isus Krist, bilo da govorimo o anđelovim ili Marijinim ukazanjima u Fatimi, dakle Isus Krist, Euharistija, obraćenje i pokora. Anđeo je djecu naučio molitve euharistijskog klanjanja i molitve pokore. Tako da su anđelova ukazanja temelj da bi se fatimske tajne bolje razumjele.

Više o knjizi „Pastiri i anđeli iz Fátime” možete saznati ovdje.

Marcello Stanzione je talijanski svećenik, župnik župe svete Marije Nove, u mjestu Campagna u pokrajini Salerno. U sklopu njegove župe nalazi se Knjižnica župe u sklopu koje se nalazi međunarodni arhiv o angelologiji, stotine knjiga na svim jezicima o anđelima, knjige kršćanske teologije, pravoslavne i protestantske, ali i mnogo „loših” knjiga koje je don Stanzione sakupio o njuejdžovskoj angelologiji. U zadnjih dvadeset godina proučavao je ovu tematiku i napisao dvjestotinjak knjiga za trideset europskih izdavačkih kuća. Mnoge od tih knjiga prevedene su na francuski, poljski, portugalski i španjolski jezik. Jedna od tih je i knjiga „Pastiri i anđeli iz Fátime”.

„Gospođa je pričala kako se svaki dan moli anđelima i sa sobom je nosila knjigu”

Odakle ideja o stvaranju takve knjižnice?

Prije 20. godina, kao mlad svećenik, proveo sam jedan dan, kao kratku duhovnu obnovu, u San Giovanni Rotondu, na grobu svetog Padra Pija, koji u to vrijeme još nije bio proglašen ni blaženim. Ručao sam kod sestara svetog Josipa i, budući da je restoran kod sestara bio prepun hodočasnika, a ja sam bio sam za stolom, nadstojnica mi je prišla i pitala može li za moj stol smjestiti jednu gospođu iz pokrajine Lazio čiji se suprug oporavlja u bolnici Dom za olakšavanje patnje. Pristao sam i gospođa je sjela za moj stol. Tako smo zajedno ručali i razgovarali o Padru Piju i o duhovnosti. Gospođa je pričala kako se svaki dan moli anđelima i sa sobom je nosila knjigu u kojoj su bile molitve anđelima. Kako oduvijek volim knjige i rado čitam, a i bio sam znatiželjan, zamolio sam gospođu da mi pokaže tu knjigu. Pokazala mi je knjigu koja je imala naslov „Azriel, molitve anđelima”, nakladničke kuće Mediterranee. (op. prev. Azriel je anđeo smrti u islamu; Mediterranee je izdavačka kuća koja izdaje knjige iz područja ezoterije, parapsihologije, znanosti o duhovima, alkemije, astrologije, joge, zena, meditacije, psihologije, ufologije, medicine i zdravlja, borilačkih vještina, sporta, seksologije i kriminala.)

Tako sam shvatio da se ona u dobroj vjeri molila pogrešnim anđelima!

Prelistao sam knjigu i shvatio da je to negativna knjiga, ezoterijska knjiga koja govori o 72 planetarna duha, svaki od tih anđela zaštitnik je pet stupnjeva horoskopa osoba koje su rođene u tom razdoblju, i tako sam zapravo shvatio da se ta gospođa u dobroj vjeri molila pogrešnim anđelima. Razljutio sam se jer sam shvatio da je ona prevarena, ali da su na isti način prevarene i mnoge druge osobe koje su vjerojatno dobre, ali su u neznanju i ne znaju kojim bi se kršćanskim sredstvima borile protiv zla. Vratio sam se u svoju župu i shvatio da u našim knjižarama gotovo da i nema knjiga o kršćanskoj angelologiji. Stoga sam počeo skupljati materijale na temu anđela i tako sam napisao prvu knjigu „Kršćanske molitve svetim Božjim anđelima”. Kasnije je dio tih molitava tiskala izdavačka kuća Shalom, a dio izdavačka kuća Paoline, i postigle su velik uspjeh. Prodane su u više od 100 000 primjeraka u Italiji i u cijelom svijetu. Shvatio sam da postoji velika praznina, jer se u knjižarama vrlo lako moglo naći velik broj ezoterijskih knjiga koje su bezumne, lude i glupe jer su ih pisali prijatelji demona, a ne prijatelji anđela. Te knjige stvaraju potpunu zbrku jer pričaju takve gluposti o nebeskim duhovima i u njima nema ni trunke kršćanstva. Zato sam se toliko angažirao oko pisanja ovih knjiga. Iskreno, veoma sam ograničen jer imam mnogo posla u župi, no ipak sam napisao gotovo 200 knjiga, i zaista osjećam blagoslov anđela u ovoj mojoj službi širenja kršćanske pobožnosti prema anđelima.

Zašto bez anđela nema punine vjere

Zapadna i Istočna Crkva u crkvenom kalendaru imaju spomendane anđelima, ali i u liturgijama obiju Crkava prisutni su anđeli. Što nama kazuju ti blagdani?

Don Stanzione: Angelologijom se bavim već dvadesetak godina. Nisam teolog, župnik sam. Zanimljivo je da anđeli ujedinjuju zapadnu i istočnu Crkvu. Kod pravoslavaca ponedjeljak je dan posvećen molitvama anđelima, a 8. listopada oni slave svete arkanđele Mihaela, Gabrijela i Rafaela i sve nebeske korove, a mi katolici slavimo 29. rujna svete arkanđele Mihaela, Gabrijela i Rafaela, nadalje 8. svibnja slavimo Ukazanje svetog Mihaela arkanđela u špilji Monte Sant’ Angelo u mjestu Garganu, 2. listopada Anđele čuvare, 16. listopada Ukazanje arkanđela Mihaela u Mont-Saint-Michelu, 10. lipnja slavimo Anđela Portugala i Brazila, na Uskrsni ponedjeljak spominjemo se i anđela uskrsnuća. Nadalje, nije samo katolički kalendar prepun anđela nego i sama sveta misa, koja je molitva nad molitvama, povezana je s anđelima. Kad izgovaramo Slava Bogu na visini, izgovaramo pjesmu anđela u Božićnoj noći, kad na misi molimo Svet, svet, svet, ujedinjujemo se s nebeskim anđelima, kada molimo Oče naš, govorimo „budi volja tvoja, kako na nebu”, gdje pod riječi „nebo” podrazumijevamo anđele. Duhovni život Crkve povezan je s anđelima. Drugi Vatikanski sabor nas podsjeća da Crkva s velikom ljubavlju časti i štuje Mariju, apostole, mučenike i svete anđele. Ukratko, bez anđela nema punine vjere.

Sotona želi govor o anđelima učiniti djetinjastim, mitološkim

Crkveni sabori su dogmatski potvrdili postojanje anđela i crkveni su oci često u svojim djelima govorili o anđeoskoj prisutnosti. U ovom našem svijetu, koji je prožet znanošću i tehnologijama, zašto je potrebno govoriti o anđelima?

Don Stanzione: Jasno je da ako govoriš o anđelima, sigurno ćeš se susresti s mnogim predrasudama, kako izvan, tako i unutar Crkve. Jer, najprije, oni koji vjeruju u Sveto pismo često su zbunjeni zbog tzv. modernog tumačenja koje tvrdi da su anđeli književni likovi, metafore. Zanimljivo je to, čak i zabavno, jer na kraju krajeva mi bismo trebali zahvaliti đavlu ako vjerujemo u postojanje anđela. Odmah ću to objasniti. Isus nam je sam rekao da sotona postoji; on je duhovno biće i ne može se izjednačiti s ljudskim grijesima i slabostima. Dakle, to je očito, to je najjasnija istina koju nam Isus daje u Novom zavjetu. Ako su đavli jednom bili dobri anđeli koji su svojom slobodnom voljom izabrali služiti zlu i ako oni postoje, onda postoje i dobri, sveti anđeli. Ako ne postoje demoni, zli anđeli, onda ne postoje ni dobri anđeli. Isus Krist ih je izgonio iz opsjednutih ljudi. Isus se došao boriti protiv kneza ovoga svijeta kako bi uspostavio kraljevstvo Božje na zemlji. Budite jako oprezni, istina je da anđeli nisu središnji dio naše katoličke vjere nego su temelj naše vjere Otac, Sin i Duh Sveti, Presveto Trojstvo. Ali anđeli su stvarnost; u Svetom pismu imamo na stotine izvještaja o njima. Kad bismo istrgnuli stranice iz Biblije na kojima se spominju anđeli, ostalo bi malo stranica. Kad bismo iz svih muzeja izbacili anđele, muzeji bi ostali skoro prazni. Govor o anđelima je vrlo dubok. Sotona želi govor o anđelima učiniti djetinjastim, mitološkim. Međutim, naša katolička vjera, učiteljstvo Crkve, biskupi, pape ali i mistici jasno nas uče da anđeli postoje.

Crkva napreduje zahvaljujući anđelima

Što o anđelima saznajemo iz Svetog pisma?

Don Stanzione: Anđeli su stvorenja, niža u odnosu na Boga, ali iznad ljudi. Anđeli služe našemu Gospodinu. Poslanica Hebrejima jasno kaže da su anđeli služnički duhovi poslani na zemlju da služe onima koji će baštiniti spasenje. Dok su u Starom zavjetu bili prenositelji poruka, u Novom zavjetu su oni Isusovi anđeli. Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek je središte anđela. U Djelima apostolskim vidimo da Crkva napreduje zahvaljujući anđelima. Dakle, ako su anđeli služili Gospodinu za vrijeme Njegova zemaljskog života, sjetimo se anđela na Božić, anđela koji su služili Isusa nakon kušnje u pustinji, nadalje, ljudi obučeni u bijele haljine, su zapravo anđeli, anđeli uskrsnuća. Podsjećam da se Bijela nedjelja ne zove bijela samo po boji haljina koje nose katekumeni nego i zbog anđela u bijelom na mjestu Isusova uskrsnuća. Danas anđeli služe Crkvi jer je Crkva mistično tijelo Kristovo. Važno je spomenuti da prvi kršćanski spisi govore o sedam arkanđela koji podupiru i brane Crkvu. Spominje se i anđeo pokore, jedan od mnogih anđela koji obavljaju određenu službu. Ponavljam, sva tradicija Crkve, sve do današnjih dana, uključujući i Josepha Ratzingera, papu emeritusa Benedikta XVI., svi se slažu oko postojanja i službe anđela.

Sve što dobivamo od Boga, dobivamo po anđeoskoj službi

Sveti Augustin tvrdi da riječ „anđeo” označuje službu, a ne prirodu, narav, jer je njegova narav da je duh, a služba mu je da je anđeo. Možete li nam ovo malo razjasniti?

Don Stanzione: Naravno, ukratko moram reći da smo danas izloženi dvjema velikim opasnostima. Prva se zove deizam, po tom učenju Bog postoji, ali je daleko od naše stvarnosti. Pa anđeo predstavlja Božju transcendenciju, sve što postoji iznad neposredna osjetilnoga iskustva, pa po tome Bog postoji, a anđeo ga približava ljudima. To je protivno teizmu. Zapravo, anđeli su službenici Božje providnosti. Sveti Toma Akvinski kaže da sve što dobivamo od Boga, dobivamo po anđeoskoj službi. Druga velika opasnost današnjice je panteizam, koji Boga ne priznaje kao biće, nego je Bog u svemu, poistovjećen s prirodom. Ovo proklamira moderni agnosticizam i New age. Dakle, anđeo znači služba, po toj službi anđeli su glasnici, prenositelji poruka, dok nas narav anđela, dakle da su duhovi, podsjeća na hijerarhiju anđela, po kojoj je Bog apsolutni duh, a anđeli, budući da su duhovna Božja stvorenja, u odnosu su s Bogom. Anđeli su duhovna stvorenja koja na neki način mogu pomoći ljudima. Kaže se da Bog ne radi sve sam, nego koristi i druga stvorenja koja su superiornija anđelima da bi se ljudi spasili. Dakle, da anđeli ne postoje trebalo bi ih izmisliti, čak i na filozofskoj razini, jer, ponavljam, spašavaju Božju transcendenciju.

Za kraj bih još samo rekao da sve knjige koje pišem, pišem iz ljubavi prema anđelima. Danas je situacija u knjižarama i izdavaštvu zaista tužna. U koju god sam knjižaru ušao, našao sam stotine knjiga o anđelima, što znači da je velika potražnja za takvim knjigama a i prodaja ide dobro, ali u 99 posto slučajeva radi se o ludim, ezoterijskim, bajkovitim knjigama koje je napisao neprijatelj, a ne oni koji vole svete Kristove anđele. Ja se ne hvalim time, samo s tugom konstatiram da sam skoro pa jedini koji se borim protiv toga. Da ima drugih koji bi na ovakav način pisali o anđelima, ne bih napisao 100 knjiga, nego možda jednu ili dvije.

Ukazanja Anđela Portugala su temelj da bi se fatimske tajne bolje razumjele!

Kakve veze imaju anđeli s Fatimom?

Don Stanzione: Anđeli su jako važni za Fatimu. Kao što znamo Gospa se je u Fatimi 1917. godine ukazala šest puta. Malo tko zna da se je prije Marijinih ukazanja u Fatimi i anđeo ukazao šest puta. Naime, kada je papa Ivan Pavao II. 2000. godine u Fatimi beatificirao dvoje malenih pastira, rekao je prekrasnu rečenicu: Pastirići su bili dobro pripremljeni za susret s Gospom. Međutim, nije rekao tko ih je pripremio. Pripremio ih je anđeo tijekom šest ukazanja. Ukazanja anđela 1914. i 1915. bila su u tišini, bez riječi. Možda zato da ih postupno pripremi za 1916. kada su se dogodila tri ukazanja anđela koji im se predstavio kao Anđeo Portugala, Anđeo mira. To je vrlo zanimljivo jer se još od kraja 16. stoljeća u Portugalu i Brazilu, koji je tada bio portugalska kolonija, kao u jedine dvije katoličke zemlje na cijelom svijetu, 10. lipnja slavio blagdan Anđela Portugala. Znači da ne postoji samo anđeo čuvar osoba. U Bibliji, posebno u Knjizi proroka Danijela i u Djelima apostolskim u dijelu u kojem se spominje anđeo Makedonije, vidimo da postoje i anđeli zaštitnici naroda. U Fatimi se je anđeo predstavio kao Anđeo Portugala i poučio djecu u tri kateheze te dao prvu svetu pričest malenim pastirima Jacinti i Franji, koji su od ove godine sveci katoličke Crkve. Lucija je ranije primila prvu svetu pričest, njoj je dao posvećenu hostiju. U tim katehezama najvažniji je Isus i Euharistija. Kad se zapitamo koja je najvažnija poruka fatimskih ukazanja, mnogi griješe jer misle da su to Marijina ukazanja. Međutim, u središtu fatimske poruke je Isus Krist, bilo da govorimo o anđelovim ili Marijinim ukazanjima u Fatimi, dakle Isus Krist, Euharistija, obraćenje i pokora. Anđeo je djecu naučio molitve euharistijskog klanjanja i molitve pokore. Tako da su anđelova ukazanja temelj da bi se fatimske tajne bolje razumjele.

Knjiga don Stanzionea izlazi uskoro.

Priredila Ivana Čop; Book.hr

Najčitanije

Na vrh