Aktualnosti

ČESTITAMO

Imenovan nasljednik mons. Mrzljaka: Upoznajte mons. Božu Radoša, novog varaždinskog biskupa Papa Franjo prihvatio je odreknuće mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine mons. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjeg rektora Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu

Imenovan nasljednik mons. Mrzljaka: Upoznajte mons. Božu Radoša, novog varaždinskog biskupa

Mons. Bože Radoš/ foto: djos.hr


 

Mons. Bože Radoš svećenik je prezbiterija Đakovačko-osječke nadbiskupije. Vijest o imenovanju novoga varaždinskoga biskupa obznanio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, koji je, između ostaloga, rekao:

„Novom biskupu Boži koji je kao dječak došao k nama u Slavoniju s tromeđe Bosne, Hercegovine i Dalmacije, iz Duvanjskoga kraja, i koji sada odlazi u kraj sa sasvim novim mentalitetom i narječjem, u biskupiju koja obuhvaća Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu zasigurno neće biti lako, barem ne na početku. No, mi koji ga poznajemo ne sumnjamo da će se on sa svojim krepostima, vrlinama i darovima brzo biti prihvaćen u novoj sredini.“

Cijeli govor nadbiskupa Hranića možete pročitati ovdje.

Iz Biografije

Mons. Bože Radoš rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku, pa je Bože odrastao u Kuševcu pored Đakova. Po završetku sjemenišne klasične gimnazije u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo je filozofsko-teološki studij u Đakovu. Diplomirao je 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije.

Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u Župi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem Gradu u Osijeku. Godine 1991. započeo je postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu a magistrirao je 1994. godine. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan duhovnikom u đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu. Godine 2010. imenovan je kanonikom Kaptola sv. Petra u Đakovu.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao je hodočašća svećenika u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Predavao je i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. 28. travnja 2016. imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskoga Zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Misli iz propovijedi mons. Radoša

Na hodočašću korisnika i djelatnika Doma za stare i nemoćne u katedralu u Đakovu 2016. godine, njihov bivši duhovnik i inicijator hodočašća poručio je kako nam Isus govori kroz slike – sliku vrata i sliku puta.

„Ova vrata su vrata vjere. Došli smo jer vjerujemo. Bog nam ih stvarno otvara, a najprije nam ih je otvorio na krštenju. Ovo je naša kuća, ovdje se osjećamo kao djeca. Vrata vjere ne može čovjek otvoriti sam, vjera je uvijek Božji dar; Bog može otvoriti ova vrata. I onda kada odemo iz kuće, kada grijehom zalupimo vrata i ne ponesemo ključ, tada Bog stoji na vratima i uvijek čeka da nam širom otvori svoja vrata“, kazao je mons. Radoš dodajući kako su to uvijek uska vrata.

„Uska vrata su ona koja na prvi pogled nisu poželjna, ali tek nakon što kroz njih uđemo vidimo ljepotu koja se krije iza njih. Kroz ovu godinu simbolično ih zovemo Vratima Božjeg milosrđa i povezujemo ih s uskim vratima ispovjedaonice, tamo gdje trebamo ući siromašni, slabi, ponizni, sagnuti se, kleknuti i kazati: ‘Gospodine, nisam dostojan, ali ti mi otvori vrata, vrata života, vrata svoga milosrđa da mogu ući.’ Treba odbaciti sve ono što nas priječi da uđemo na ta uska vrata, kako bi nas Bog slobodne poveo“, rekao je mons. Radoš.[1]

Čestitka

Svi članovi društva „Kristofori“ čestitaju novoimenovanom varaždinskom biskupu na povjerenoj mu službi. Vjerujemo da ćemo s novim biskupom ostvariti jednako dobru suradnju kao i s dvojicom njegovih prethodnika.

 

[1] Izvor: HKM

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh