Svjedočanstva

IZ ŽIVOTA PAPE FRANJE

Imao je djevojku i plesao tango, bio zaštitar u diskoteci… Ali Bog je imao drugačiji plan „Bergogliova ljudskost isprepletena je raznim iskustvima iz prošlosti. On i Ivan Pavao II. jedini su pape koji su radili. U dobi od trinaest godina zarađivao je za život u tvornici čarapa, a potom je prešao u kemijski laboratorij.“

Foto: Shutterstock

 

Za vrijeme jedne audijencije majka mu jedne španjolske obitelji šapuće: „Hvala Vam što ste drugi Isus na zemlji.“ Franjo se zacrveni na tri sekunde, a potom prasne u smijeh: „Ali ja sam vrag!“ Bergogliova ljudskost isprepletena je raznim iskustvima iz prošlosti. On i Ivan Pavao II. jedini su pape koji su radili. U dobi od trinaest godina zarađivao je za život u tvornici čarapa, a potom je prešao u kemijski laboratorij. „Bio sam zaštitar“ u diskoteci, neočekivano je povjerio župljanima u župi svetoga Ćirila Aleksandrijskoga na periferiji Rima.

Bergoglio je sa sedamnaest godina imao pravu djevojku i plesao je milongu i tango. Ne onaj beskrvni tango, srednjoeuropski, koji je i Wojtyla naučio zajedno s valcerom, kao što je bio običaj među mladima iz dobrih obitelji u vremenu između dva svjetska rata. Bio je to…

Bergoglio je sa sedamnaest godina imao pravu djevojku i plesao je milongu i tango. Ne onaj beskrvni tango, srednjoeuropski, koji je i Wojtyla naučio zajedno s valcerom, kao što je bio običaj među mladima iz dobrih obitelji u vremenu između dva svjetska rata. Bio je to argentinski tango, pun senzualnosti. „Tužna misao koju se pleše“, kako kaže Ernesto Sabato. „Muškarčeve ruke oko ženinih bokova, ženine ruke oko muškarčevih ramena, moćne noge, ruke za vođenje koraka, ruke za oslonac, bokovi za pomicanje i ukrućenje… poziv i rastanak, usamljenost i njezin lijek.“ Bitno mu je da odabir posvećena života bude ukorijenjen u potpunoj osobnoj autentičnosti. „Što mogu učiniti za svojega nećaka koji želi postati franjevac?“ pita ga jedna žena u župi svetoga Ćirila. „Moliti, kako bi imao ustrajnosti ići naprijed“, odgovara Papa, „ali i hrabrosti vratiti se natrag ako shvati da to nije ispravan put“. (…)

Iz knjige „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh