Ljubav i poštovanje

26. STUDENOG

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ? Naš „ludi krug“ počinje se vrtjeti više-manje zbog istih tema, ali kako ga zaustaviti? Muškarci i žene se sa zaoštravanjem situacija potpuno drugačije nose...

5 minuta za brak, vezu, obitelj

MOLITVA:


Kada dođu trenuci zaoštravanja, možda grubih riječi i tonova, ako malo razmislim većinom upadamo u to na isti način. Naš „ludi krug“ počinje se vrtjeti više-manje zbog istih tema, postupaka i ustvari već vidimo kuda sve to vodi, ali ne znamo zastati Isuse. Zašto? Možda se sa zaoštravanjem situacije drugačije nosimo? Muškarci, u većini slučaja, kada su u takvim situacijama, burnim raspravama sa suprugom, fiziološki mogu dosegnuti u trenu 99 ili više otkucaja srca u minuti. To se naziva „ratna pripravnost“ i njima je ili se bori ili se povuci. Što učini dobronamjerni muškarac? Gleda suprugu kao prijatelja, saveznika, nekoga za koga bi umro i povlači se da se umiri, da stvar ne eskalira. Upravo zbog toga, često smatra da supruga kada dođe i burno priča, traži svađu, barem sa načinom govora, iako to ženi nije cilj. I zato se on MORA umiriti jer se sa time ne može nositi i kaže „Ma pusti me na miru“.

No kako to supruga vidi?

No kako to supruga vidi? Zaključi da suprug nema ljubavi, jer se povlači. Suprug pak takve „nasrtaje“ od supruge vidi kao nepoštovanje. Kada kreću takve rasprave, sa ženine strane to izgleda drugačije. Žene idu naprijed, pričaju da se povežu, žele stvari riješiti, žele pričati o osjećajima koje imaju. No, muškarci žele, kada tako žena „nasrće“, sve napustiti na pola puta. Tko je u pravu? Oboje! Suprug se trudi učiniti časnu stvar, a prozvan je da nema ljubavi, da mu nije stalo. Supruga se trudi voljeti, riješiti stvari, a prozvana je da nema poštovanja.

„Želim učiniti časno djelo, moram se smiriti”

Ne razumijemo jezik jedno drugoga! On želi reći, pokazati: „Želim učiniti časno djelo, moram se smiriti, zar ne možeš to shvatiti, dešifrirati?“ Ona želi pokazati: „Pokušavam voljeti, riješiti, zar ne razumiješ, trebam te?„ O Isuse pomozi mi da ovo shvatim! Kao žena, želim shvatiti da on ne utihne, povlači se jer me ne voli, nego jer se treba smiriti, da ne nasrne na mene, što bi bilo tek užasno! Želim shvatiti da ću nježnijim tonom prije doprijeti do njega.

Ne traži svađu, treba me!

Kao muškarac, daj da shvatim kada priča, ljuta je, ne želi pokazati da me ne poštuje, ne kritizira, već da me treba i da sam ja jedini muškarac koji ju može i treba utješiti da se osjeća sigurno. Ne traži svađu, treba me! Ne trebam bježati, želim mirno reći, „može, slušam te, idemo razgovarati i samo ju zagrliti“. Pomozi nam Duše Sveti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA:

Vjerujem li da je Bog to tako zamislio i jesam li voljan/a probati tako komunicirati?

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh