Osobni razvoj

KRTITIČNE SITUACIJE

Imaju li područja u kojima doživljavamo slabost i bespomoćnost u duhovnom životu smisao? Postoje područja duhovnog života u kojima se odlično snalazimo, no ima i takvih u kojima uvijek iznova doživljavamo neuspjeh

Imaju li područja u kojima doživljavamo slabost i bespomoćnost u duhovnom životu smisao?

Foto: Pixabay

 

Da bismo mogli učiti, moramo si osvijestiti koliko zapravo ne znamo, a da bismo naučili živjeti krjeposno, moramo otkriti svoje mane; istinski ljubiti počinjemo nakon što shvatimo da je ono što nas je dotad pokretalo bio puki egoizam. Kada se sve čini izgubljenim, tada ili padaš u očaj ili tražiš saveznika moćnijeg od neprijatelja.

Izrael je bio jedan od brojnih naroda koji su bili na višoj civilizacijskoj i ekonomskoj razini. Narodi s kojima je dolazio u dodir uvelike su ga nadvisivali u svakom pogledu – sigurno se upravo zbog toga govori o divovima, Anakitima. Nerazmjer je bio golem: jedan Izrael među pet knezova filistejskih i među Kanaancima, Sidoncima, Hivijcima, Hetitima, Amorejcima, Perižanima i Jebusejcima. Poput dječačića okružena slavnim vojskovođama.

ti jedan između oholosti, lakomosti, požude, demonskih sila, ovisnosti, šablonizirana ponašanja koje si usvojio u zatrovanu okruženju. Kakve su ti šanse? Ljudski gledano – nikakve… I upravo je ta situacija korisna

Ta slika predočuje tvoju duhovnu situaciju: nerazmjer je golem – ti jedan između oholosti, lakomosti, požude, demonskih sila, ovisnosti, šablonizirana ponašanja koje si usvojio u zatrovanu okruženju. Kakve su ti šanse? Ljudski gledano – nikakve… I upravo je ta situacija korisna. Na koga možeš računati ako ne možeš računati na sebe? Možda si zaprepašten sam sobom? No, upravo ta užasnutost sobom baca čovjeka na koljena i njegova duša leti pravo u Božje ruke, poput leptira. Ta kamo pobjeći od straha? I to od tako kritična straha koji se ne da smiriti, niti možeš od njega pobjeći ili ga se odreći. Toliko je snažan taj strah da postaje izvor snage istinskoj molitvi, a ne nekakvoj dosadnoj molitvici…
Obratimo pozornost na formulaciju zapisanu u Knjizi o sucima: „… Bijaše to samo na korist pokoljenjima sinova Izraelovih, da nauče vještinu ratovanja – barem oni koji nisu iskusili prijašnjih ratova.“ (Suci 3,2).
Što trebaš naučiti? Ne računati na sebe, već isključivo na Boga. Pojedinci koji su vjerski napredniji obično se radije pouzdaju u sebe nego u Boga i sami pokušavaju popraviti ili osigurati svoju sudbinu od kritičnih situacija – kratko govoreći: čine sve kako se ne bi približili Bogu. Biblija pak jasno govori da su upravo ove kritične okolnosti bile izvor znanja za Izraela i na tom mjestu upotrebljava riječ lamed, koja se može objasniti kao „učenje doživljajem“.

Podnošenje slabosti čini nas poniznima, a iskustvo poraza čini nas opreznima i spašava nas od duhovne smionosti

Bog je načinio enklavu stranih naroda usred Izreala, i znamo zašto je tako učinio. Zašto tako postupa s nama kad nam ne dopušta da se sami snađemo oslonjeni na vlastite snage? Imaju li područja u kojima doživljavamo slabost i bespomoćnost u duhovnom životu smisao? Podnošenje slabosti čini nas poniznima, a iskustvo poraza čini nas opreznima i spašava nas od duhovne smionosti. Postoje područja duhovnog života u kojima se odlično snalazimo, no ima i takvih u kojima uvijek iznova doživljavamo neuspjeh.

U potrazi za Božjim duhovnicima - knjiga

 

Iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh