Duhovnost

DVIJE NAJMOĆNIJE RIJEČI

Ima li u vašem životu neodgovorenih molitvi? Isus kaže da, kada molimo, vjerujemo da smo primili to za što smo molili. Međutim, odmah potom daje jedan uvjet za uspješan kršćanski život

Foto: Shutterstock

 

Nemoguće je prenaglasiti ovu istinu koja je neminovna za uspješan kršćanski život. Sam Isus stavlja poseban naglasak na nužnost opraštanja drugima. U Matejevu evanđelju 6,9-15 kaže:

Vi, dakle, ovako molite: „Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volje tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!“ Dosita, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupe, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupa.

Onoliko koliko mi oprostimo drugima, toliko možemo tražiti i očekivati da će nam Bog oprostiti.

Od svih dijelova Očenaša zanimljivo je vidjeti kako je dio o opraštanju bio dio za koji je Isus smatrao da ga mora posebno prokomentirati.

Onoliko koliko mi oprostimo drugima, toliko možemo tražiti i očekivati da će nam Bog oprostiti.

Isus potom dodaje:

Ako oprostite ljudima njihove grijehe protiv vas, tada će i vaš nebeski Otac oprostiti vama. No ako im ne oprostite, neće ni vaš Otac oprostiti vama.

Ništa ne može biti jasnije od ovoga. Želimo li da nam Bog oprosti? Tada nemamo izbora nego oprostiti drugima. Nema druge opcije.

U Markovu evanđelju, u 11. poglavlju, Isus govori o tome kako da postignemo da nam molitve budu uslišane:

Stoga vam kažem: Sve što god zamolite i zaištete, vjerujte da ste postigli i bit će vam. No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupe. Mk 11, 24-25

Kada molimo, Isus na nas stavlja odgovornost da oprostimo drugima. Ne kaže: „Čekaj da ti priđu i zatraže oprost“, nego: „Ako želiš da tvoje molitve dosegnu Božje uši, moraš preuzeti inicijativu. Oprosti drugim ljudima.“

Ne postoji situacija ili okolnosti zbog kojih bismo imali pravo odbiti oprostiti nekome.

U većini slučajeva nije ni potrebno otići do drugih. No morate ih otpustiti, jer ako budete smatrali dužnima, i Bog će vas smatrati dužnima. Vaš dug prema Bogu nemjerljivo je veći od bilo kojeg drugog duga koji netko ima prema vama.

Isus kaže: „Oprosti mu bez obzira na to što je učinio.“ Njegov govor je sasvim jasan. „Ako imaš išta protiv ikoga, oprosti.“ Išta protiv ikoga. Ništa nije izostavljeno, zar ne?

Ne postoji situacija ili okolnosti zbog kojih bismo imali pravo odbiti oprostiti nekome. Isus kaže da, kada molimo, vjerujemo da smo primili to za što smo molili. Međutim, odmah potom daje uvjet: prije toga trebamo oprostiti svima tako da bi i naš nebeski Otac mogao oprostiti nama.

Ima li u vašem životu neodgovorenih molitvi? Jeste li ikad vapili pred Bogom, osjećajući se da je Bog zatvorio Svoje uši na vaše molitve? Možda želi da naučite lekciju opraštanja i otpuštanja.

Iz knjige „Dvije najmoćnije riječi” autora Dereka Princea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po cijeni od 20 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh