Duhovnost

PET KORAKA

IGNACIJE LOJOLSKI Nekoliko savjeta za iscjeljivanje rana iz prošlosti Ovih pet koraka mogu nam pomoći rasvijetliti prošlost, da bismo mogli krenuti putem ozdravljenja…

Nekoliko savjeta svetog Ignacija Lojolskog za iscjeljivanje rana iz prošlosti

Foto: Shutterstock


 

Život svetog Ignacija Lojolskog bio je obilježen traumama. Majka mu je umrla kad je bio vrlo mlad, sudjelovao je u nekoliko tučnjava, ubio je čovjeka u dvoboju, a za vrijeme bitke topovska mu je kugla ozlijedila nogu. Tijekom oporavka od te ozljede, počeo je razmatrati i mijenjati svoj život. Naposljetku je objavio svoje „Duhovne vježbe“, koje detaljno opisuju njegovu praktičnu metodu za postizanje duhovne slobode.

Ovih pet koraka mogu nam pomoći rasvijetliti prošlost, da bismo mogli krenuti putem ozdravljenja.

Tražite prosvjetljenje

Sveti Ignacije Lojolski smatra da trebamo proširiti svoju perspektivu. Često se usredotočujemo na loša iskustva i dopuštamo im da preuzmu naš identitet. Od velike je koristi početi gledati na stvari iz nove perspektive. Sveti Ignacije pod tim posebno misli na Božansku perspektivu, ali poručuje i da je dobro potražiti pomoć obitelji i prijatelja.

Zahvaljujte

Kada se osjećamo povrijeđeno ili zabrinuto, usredotočujemo se samo na brige, a na taj način naša bol samo raste. Psiholozi se slažu sa svetim Ignacijem oko toga da je bitno usredotočiti se na pozitivna iskustva kako bi prekinuli negativni mentalni ciklus.

Prepoznajte svoje emocije

Na kraju svakog dana trebali bismo preispitati svoje emocije kako bismo znali na čemu smo. Snažne emocije znače da se trebamo pozabaviti onime što se događa u našim dušama. Psiholozi se slažu da trebamo identificirati naše emocije i raditi na njihovom razumijevanju.

Budite odgovorni

Bez obzira na povrijeđenost, ne možemo kriviti druge za naše pogreške. Teško je, ali ne smijemo dopustiti da nam negativnost preuzme život i kontrolira naše ponašanje. Preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke omogućuje nam da u budućnosti donosimo bolje odluke.

Trudite se biti bolja osoba

Ne moramo biti zarobljenici vlastite prošlosti, budućnost je svijetla za sve nas, bez obzira na to koja su nas iskustva do nje dovela. Sveti Ignacije savjetuje da svaki dan odlučimo da ćemo sutra biti najbolja moguća verzija sebe.

 

Utjecaj svetog Ignacija i danas je prisutan, a njegove praktične metode samospoznaje i dalje su aktualne. Isprobajte ih i vi, kako biste mogli bolje shvatiti vlastite emocije i iskusiti iscjeljenje rana iz prošlosti.

Izvor: Aleteia

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh