Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Iako pokušavam doprijeti do njega/nje, da shvati što mi je važno, bitno, ponekad mi izgleda da ga/ju ne zanima što ja mislim i trebam

RAZMATRANJE I MOLITVA

Iako često pokušavam objasniti supružniku što radi krivo, što bi trebalo biti bolje, kako su načini i postupci na koje neke stvari pokušava riješiti krivi, imam osjećaj da što više pričam, to on/a više odbija, odnosno ili se zatvori ili burno reagira. I kako da sad doprem do njega/nje, kako da shvati što mi je važno, bitno, jer sve mi ponekad izgleda da ga ne zanima što ja mislim i trebam. I želim mu iskazati ljubav, poštovanje, volim ga/ju, no kako to ne shvaća i ne vidi? Želim zastati i vidjeti, što bi meni bio jedno od najboljih, možda i temeljnih djela da mi supružnik iskaže ljubav, poštovanje? Što je tebi Isuse važno, što bi ti htio? Ako je tebi to važno, vjerojatno tako mogu doprijeti i do supružnika. U svojoj mi riječi kažeš: „Ako me tko ljubi, čuvat će (slušati) moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti“ (Iv 14,23) Kažeš mi da vjera dolazi od slušanja tvoje riječi i da slušanjem tvoje Riječi pokazujem koliko si mi uistinu važan. Koliko slušam Božju Riječ?

Daj mi snage da manje objašnjavam, ističem negativno, reagiram burno i glasno, a više slušam

Koliko mi je stalo slušati supružnika? Zar nije upravo to ono što ja želim od njega/nje? Zar ne bi upravo to donijelo „rod“ u našem odnosu i mome odnosu prema supružniku? (Mt 13,8) Zar ne bih onda imao/imala više volje uzvratiti dobrim, vidjeti da mu/joj je iskreno stalo, biti u miru, jednostavno moje srce bi bilo ispunjeno. Ili ja i dalje pokušavam konstantno, najčešće grubim tonom glasa, objasniti što meni treba, jer drugačije on/a nameće meni svoje? A to ne mogu dopustiti, mislim si. Neka on/a prvi/a sluša mene. Što time postižem? Ako ja ne slušam Božju Riječ, a nemam ni potrebe saslušati supružnika, zar ne namećem time svoju volju ispred Božje i uopće mi nije stalo što Bog želi, a istovremeno iskazujem nepoštovanje supružniku? Čak ulazim u grijeh, neposlušnost. Zar ne reagiram nakon toga često po osjećajima, burno, ljutito i sve gubi smisao i za to mi je kriv supružnik, jer je kao „on/a takav/takva?“ Vjerujem li Božjoj Riječi i Božjem obećanju da će se nastaniti u mome srcu ako slušam njegovu Riječ? Ti si Isuse bio Sin Božji, a naučio si slušati (Heb 5,8) i time pokazao da ukoliko želim biti ono plodno tlo koje donosi rod (Mt 13,8) moram naučiti slušati, prije svega tebe, biti u tvojoj Riječi, ali i da ću biti plodno tlo onda i za naš brak. Jer ukoliko se odlučim i naučim slušati uz to i supružnika, time ću pridobiti njegovo/njezino srce, kada to sjeme slušanja proklija. (Mt 13,3)

Ako mi Bog kaže da vjera dolazi od slušanja Njegove Riječi, ako znam i očekujem da on/a sasluša mene, želim biti zreliji i ja to učiniti prvi

Jesam li spreman/spremna „izgubiti život“, „uzeti svoj križ“, „umrijeti sebi“, da bi istinski živio/živjela, da spasim i oživim svoj život i svoj brak, na što me sam Isus poziva? (Lk 9,23-24) Jesam li spreman/na obnoviti svoj brak „umrijeti“ svome grubom govoru, a posvetiti se više slušanju onoga što suprug ima na srcu? Isuse, molim te za milost da svaki dan uzmem, razmatram i slušam tvoju Riječ, kako bi to sjeme donijelo rod u meni i da skupljam nepropadljivu hranu. (Iv 6,27) Daj mi snage da manje objašnjavam, ističem negativno, reagiram burno i glasno, a više slušam i ističem pozitivne strane i postupke supružnika, kako bi mu time iskazao/la ljubav i poštovanje i doprio/doprijela do njegova/njezina srca, te bio/bila poslušna tvome Božanskom naumu.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Želim danas odlučiti da ću ubuduće davati više vremena supružniku kada priča, aktivno slušati kada mi nešto govori, bez da ga/ju prekidam, bez da reagiram burno, već da zastanem i pitam ukoliko mi nešto nije jasno ili nisam dobro shvatio/la. Želim to „isprobati“ i vidjeti kako će funkcionirati. Ako mi Bog kaže da vjera dolazi od slušanja Njegove Riječi, ako znam i očekujem da on/a sasluša mene, želim biti zreliji i ja to učiniti prvi. Zamolit ću Gospodina i moliti napose ovih dana da mi u tome pomogne!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh