Vijesti

KAJE SE I MOLI ZA OPROST

Hvarski svećenik osumnjičen za pedofiliju poslao pismo obitelji žrtve i molio za oprost Hvarski svećenik (72) poslao je pisma obitelji djevojčice u kojima se je pokajao i zamolio za oprost te je kazao da mu je jako žao i da ne može sam sebi objasniti što ga je navelo na takvo postupanje...

Hvarski svećenik osumnjičen za pedofiliju poslao pismo obitelji žrtve i molio za oprost

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je u četvrtak priopćenje vezano uz slučaj hvarskog svećenika (72) kojeg se sumnjiči za dva kaznena djela: bludnu radnju i kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina.

„Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 21. travnja 2018. godine oko 19 sati u jednome mjestu na srednjodalmatinskom otoku, u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka te počinio spomenuto kazneno djelo”, navodi se u priopćenju.

Navodno se sve događalo u župnoj dvorani a župnik je tijekom večernje molitve sjeo do nje na klupu i milovao je po tijelu. No, djevojka se uspjela otrgnuti i pobjeći.

Nadalje, sumnja se da je tijekom rujna 2017. godine u istome mjestu, „u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, na prijevaru, namamio žrtvu iako je bio svjestan da se radi o osobi mlađoj od 18 i starijoj od 15 godina života, i kao vjeroučitelj počinio spomenuto kazneno djelo”.

Tada je, naime, tražio od njezine majke da mu po njoj pošalje novac za školski izlet, a kad je djevojčica to donijela i našla se sama s njim, počeo ju je milovati po tijelu. I tada je uspjela pobjeći.

Nadalje, odvjetništvo navodi da postoji osnovana sumnja i da je okrivljenik „tijekom školske 2016./2017. godine za sada neutvrđeni broj puta, na štetu jedne učenice, svjestan da mu je ona podložna kao vjeroučitelju, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona, počinio spomenuto drugo kazneno djelo”.

Tada je, naime, predavao vjeronauk učenicima sedmog i osmog razreda i djevojku je, ispred župne dvorane, tik prije nego bi počeo sat vjeronauka, milovao po tijelu.

Bez pritvora

Nakon ispitivanja okrivljenika, odvjetništvo je zatražilo pritvor zbog postojanja „osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ometati kazneni postupak utjecajem na žrtvu i svjedoke i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo”.

No, sudac istrage odbio je taj prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, utvrdivši kako postoji osnovana sumnja da je svećenik počinio ono za što ga se tereti te da postoje „zakonski razlozi za određivanjem istražnog zatvora”, no zaključio je da se ista svrha može ostvariti određivanjem mjera opreza protiv okrivljenika. Tako mu je određeno da se mora jednom tjedno javljati načelniku policijske postaje, zabranjeno mu je približavanje maloljetnoj žrtvi i uspostavljanje i održavanje izravne ili neizravne veze s maloljetnom žrtvom.

„Žao mi je. Ne znam što me navelo na to…”

Na ovakvu odluku utjecala je njegova dob te činjenica da je svećenikova obrana tvrdila da je on iznimno narušenog zdravlja, da dosad nije bio u sukobu sa zakonom i da je zadnje djelo počinio prije mjesec dana pa je, da je htio, mogao utjecati na iskaz oštećene djevojke. Također, obrana je navela da je on svjestan svog propusta, te da je poslao pisma obitelji djevojčice u kojima se pokajao i zamolio za oprost te je kazao da mu je jako žao i da ne može sam sebi objasniti što ga je navelo na takvo postupanje. Time je praktički priznao djelo.

Sudac je potvrdio i da ga je biskup suspendirao i da su mu zabranjene sve crkvene službe.

Izvor: 24 sata

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh