Aktualnosti

MONS. PETAR PALIĆ

Hvarski biskup zbog pastoralnih problema dopustio slavlje nedjeljne mise subotom navečer Vezano uz slavljenje nedjeljnih misa subotom navečer, biskup je pojasnio kako Zakonik kanonskog prava (kan. 1248,1) daje mogućnost da zapovijedi sudjelovanja na misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu

Hvarski biskup zbog pastoralnih problema dopustio slavlje nedjeljne mise subotom navečer

Mons. Petar Palić/ foto: svetijosip.com

 

Hvarski biskup Petar Palić uputio je pismo vjernicima biskupije u kojemu navodi da je, čuvši mišljenje župnika koji su najbolji poznavatelji prilika u župama, odlučio na temelju Zakonika kanonskog prava (kan. 1248, 1) dopustiti slavljenje župne nedjeljne mise u subotu navečer gdje pastoralna potreba to traži, a u nekim župama Hvarske biskupije te se mise već slave, javlja Informativna katolička agencija.

‘Sve manji broj raspoloživih svećenika, nemogućnost obavljanja službe zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja, veliki broj nedjeljnih misa i sve manji broj vjernika u pojedinim župama zahtijevaju da u životu župnih zajednica dođe do određenih promjena’

Biskup Palić u pismu je istaknuo važnost nedjelje, dana Gospodnjega u kojemu su vjernici dužni zajedno sudjelovati na nedjeljnoj misi. No, upozorio je i na pastoralne probleme u biskupiji: „Posljednjih godina u Hvarskoj biskupiji suočeni smo s mnogim izazovima, koji nas sile na nova promišljanja i nove promjene u pastoralu naših župnih zajednica, pa tako i na slavljenje nedjeljnih misa. Sve manji broj raspoloživih svećenika, nemogućnost obavljanja službe zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja, veliki broj nedjeljnih misa i sve manji broj vjernika u pojedinim župama zahtijevaju da u životu župnih zajednica dođe do određenih promjena. U našoj biskupiji koja ima 46 župa trenutačno djeluje 16 dijecezanskih, dakle svećenika Hvarske biskupije i 7 redovničkih svećenika kojima je povjerena briga za neke naše župe. Od 16 dijecezanskih svećenika u pastoralu, četvorica svećenika navršila su 70 i više godina, a dvojica svećenika starija su od 65 godina. Od sedam redovničkih svećenika, dvojica su navršila 70 i više godina, a dvojica su starija od 65 godina“.

Vezano uz slavljenje nedjeljnih misa subotom navečer, biskup je pojasnio kako Zakonik kanonskog prava (kan. 1248,1) daje mogućnost da zapovijedi sudjelovanja na misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu. Ako nema posvećenog službenika, ili, ako zbog drugog važnog razloga bude nemoguće sudjelovanje u euharistijskom slavlju, Zakonik kanonskog prava, također, veoma preporučuje vjernicima da sudjeluju u službi Riječi, ako se ona prema propisima dijecezanskog biskupa slavi u župnoj crkvi ili na drugom svetom mjestu, ili da potrebno vrijeme provedu u molitvi osobno ili u obitelji ili, prema prigodi, u obiteljskim skupinama (kan. 1248,2).

Poziv na otvorenost i suradnju

Biskup je poručio da okolnosti u kojima se nalazi biskupija zahtijevaju i od svećenika i od vjernika više razumijevanja i otvorenosti za međusobnu suradnju.

„U ovih skoro godinu i pol dana otkako sam preuzeo službu biskupa ove naše lijepe i po mnogočemu specifične biskupije, obišao sam skoro sve župe naše biskupije i susreo sam se s brojnim pojedincima i župnim zajednicama koje predano i angažirano žive svoju vjeru. Uočio sam, također, da postoji mnogo kapaciteta i prostora za poboljšanje. Moramo postati svjesni da nas okolnosti i situacije prisiljavaju na novo promišljanje pastoralnog djelovanja i prihvaćanje novih modela i načina u životu naših župnih zajednica. Ako kao vjernici svoje znanje i sposobnosti koje smo od Gospodina primili stavimo u službu naših župnih zajednica i za dobro naših župa i kao vjernici preuzmemo svoj dio odgovornosti za život naših župa, onda će i naše župne zajednice postati mjesta zajedništva i međusobne podrške u življenju i svjedočenju vjere i slavljenju Gospodina“, istaknuo je biskup.

Mons. Palić je posebno vjernicima stavio na srce molitvu za duhovna zvanja, napominjući kako Hvarska biskupija trenutačno ima dvojicu kandidata koji se pripremaju za svećeništvo. Potaknuo je vjernike i na molitvu za svećenike i njega, njihova biskupa „kako bismo bili pravi pastiri po uzoru na jedinoga dobroga Pastira, Isusa Krista, i kako bi Crkva Kristova nastavila živjeti i rasti na našim prostorima“.

Pismo biskupa Palića bit će pročitano u svim župama Hvarske biskupije i na svim misama s narodom u nedjelju 1. rujna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh