Duhovnost

PREDAJEM TI SE

Hvala Ti za Tvoj neizmjeran dar, po kojem možemo živjeti bez krivnje i stida! Svojom snagom možemo pokušavati do besvijesti, no nećemo uspjeti. Jednostavno, trebamo se prepustiti njegovu životu – njegovoj milosti i snazi – i bit ćemo pobjednici!

Hvala Ti za Tvoj neizmjeran dar, po kojem možemo živjeti bez krivnje i stida!

Umjesto niza pravila – Bog nam je poslao osobu

Stari savez se sastojao od niza pravila koja su govorila: „Ako učiniš ovo ili ono, Bog će ti dati život, a ako ne, promašit ćeš Božji blagoslov”. Naravno, ljudi su neprestano podbacivali u Božjem standardu jer njegov je zakon bio svet, a kao rezultat toga, živote su im progonili krivnja i očaj. Međutim, kad nam je Bog dao svoj Novi savez, on nije uspostavio novi sustav s novim nizom pravila. Umjesto toga, on nam je poslao osobu.


Isus – blagoslov milosti!

Božji Stari savez nije se trebao mijenjati ni na koji način, jer je sam Isus došao kao savez – blagoslov milosti! Kao utjelovljenje Novoga saveza, on nam pokazuje našu nesposobnost da držimo zakon Božji; zapravo, njegovo prvo djelo službe na zemlji bilo je zakon Božji učiniti još težim za nas. Učinio je to da bi nam pokazao kako ga nikada ne možemo održati bez njegove milosti i snage.

Zakon treba biti zapisan na našem srcu, po Duhu Svetom

U onome što je poznato kao Propovijed na gori, Isus je u vezi sa zapoviješću da ne izvršimo ubojstvo govorio: „Svatko tko se ljuti na svog brata bit će odgovoran sudu” (Mt 5,22). Rekao je isto i u vezi s preljubom: „Svaki koji s požudom pogleda ženu već je – u svom srcu – s njom učinio preljub” (Mt 5,28). Ali u toj istoj propovijedi objašnjava kako je to hodati kao njegov sljedbenik te živjeti životom blagoslova i pobjede.

Pod Novim savezom, Božji zakon više nije vanjski standard kojemu treba težiti. Naprotiv, njegov zakon treba biti zapisan na našem srcu, po Duhu Svetom: „Ljubav je Božja izlivena u našim srcima po Duhu Svetomu koji nam je dan” (Rim 5,5). Ispunjeni smo Duhom Svetim – samim životom samog Boga – i zbog njegova velikog dara u stanju smo živjeti za njega bez krivnje i stida.

Izvor: www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Autor: Gary Wilkerson

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
Klub prijatelja
Na vrh