Najave

POŽURI, PRIJAVE SE USKORO ZATVARAJU

Hrvatska je ove godine domaćin MAGIS Europe 2022; prijavi se i doživi i kušaj Božju blizinu Želja ovog programa je pomoći mladima da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost i zajedništvo, dožive i kušaju Božju blizinu te odaberu ono što ih više vodi Njemu

Foto: SKAC

 

Življenje zajedništva – MAGIS Europe 2022

Hrvatska je ovogodišnji domaćin MAGIS-a – međunarodnog isusovačkog programa za mlade od 18 do 35 godina koji žive ignacijevsku duhovnost. Traje osam dana, od 24. do 31. srpnja.

Prvih šest dana sudionici su u manjim grupama razmješteni po eksperimentima u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, dok se zadnja dva dana okupljaju u Splitu na Festivalu naroda gdje će razmijeniti svoja iskustva i zajedno zahvaliti za njih na završnoj svetoj Misi.

MAGIS Europe 2022 nudi niz različitih eksperimenata koje sudionici mogu izabrati, a grupirani su u nekoliko kategorija: hodočašća, umjetnost, duhovnost, služenje, društvo i kulturu.

Eksperimenti (npr. ikonopisanje, pirografija, plesanje, bicikliranje, kajakarenje, planinarenje, pomaganje, rad u prirodi, briga za konje, izrada soparnika, biblijske i edukativne radionice, dijalog s različitima, …) odvijaju se u manjim grupama na 35 lokacija u Hrvatskoj, te Bihaću, Sarajevu i Beogradu.

Ovaj program priprema stotinjak volontera koji njima, kao i onima koji dolaze, pruža priliku da se vježbaju u vođenju i preuzimanju odgovornosti, da uče voljeti Domovinu kroz aktivnu skrb o ljudima, prirodi i kulturnim događajima te da žive istinsko zajedništvo. Tako više upoznaju sebe, rastu u povezanosti s Bogom i bližnjima iz Domovine i Europe.

Riječ magis može se prevesti kao ‘više, bolje, cjelovitije’. Sveti Ignacije koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom. To je i želja ovog međunarodnog programa: pomoći mladima da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost i zajedništvo, dožive i kušaju Božju blizinu te odaberu ono što ih više vodi Njemu.

Eksperimentima do Boga i bližnjega

Temelj MAGIS-a su eksperimenti. To su aktivnosti koje su inspirirane životnim događanjima i iskustvima svetog Ignacija Loyolskog. Temelje se na timskome radu i stvaraju zajedništvo. Smještaju mlade u nesvakidašnje situacije, potiču ih da izlaze iz poznatih okvira i upućuju da traže gdje je Bog i što on želi s njima u tim situacijama. U svemu tome nisu sami, nego u zajedništvu s drugim sudionicima i praćeni isusovcima.

Budimo glasnici nade

Riječ je o jednom velikom projektu koji u Hrvatsku donosi nešto novo i nepoznato, dosad neviđeno, ali i atraktivno. Koordinatorica projekta Marija Selak napomenula je sljedeće: „Nije slučajno da je MAGIS EUROPE baš ove godine povjeren Hrvatskoj provinciji Družbe Isusove. Zahvalni smo na suradnji bratskim i sestrinskim zajednicama te raznim institucijama u suradnji s kojima želimo biti glasnici nade za budućnost. Vjerujemo da će naši mladi posijati mnogo dobra u lokalnim zajednicama gdje će boraviti i djelovati, ali i da će internacionalni sudionici u svoje zemlje ponijeti iskustva kojima će moći „zapaliti“ mlade u svojoj sredini ljubavlju prema Kristu“.

Bernarda Pejić, volonterka koja radi, studira i koordinira eksperimente na području Osijeka kaže da joj je sudjelovanje u pripremama za MAGIS pomoglo u svakodnevici razlikovati što je više vodi Bogu. Otkrila je nove načine kako Boga vidjeti u svemu što čini i kako pronaći svrhu u svemu što stvarnost pred nju stavi.. Savjet koji daje mladima jest da budu otvorena srca, spremna za izlazak iz zone ugode te otvorenost prema drugačijem načinu razmišljanja kako bi zavoljeli Boga, sebe i sve ljude koje nam Bog stavlja na put kroz sve dane ovoga projekta.

Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove nositelj je ovoga projekta, a u izvedbu su uz udrugu Magis uključeni SKAC Palma, SKAC Os i SKAC St. Mladi su iz Hrvatske gostovali i na europskom i na svjetskom Magisu još od 2006. Tako je, hrvatska udruga Magis nastala po povratku mladih iz Brazila 2013. godine, koji su bili oduševljeni doživljenim iskustvom. Već sljedeće godine nisu trebali smišljati eksperimente, nego su spremno kroz cijelo ljeto služili u Slavoniji koja je 2014. bila poplavljena.

Više o djelovanju Udruge možete naći na stranici: magis-cro.com.

Postanite dio MAGIS Europe 2022

Želite li sudjelovati u programima MAGIS Europe 2022 više informacija o uvjetima i prijavi možete pronaći na službenim stranicama MAGIS Europe 2022. i SKAC Palme.
Troškovi cjelokupne izvedbe projekta su veliki, a i najmanja pomoć je dobrodošla. Ako želite podržati projekt, možete to učiniti uplatom donacije na IBAN: HR3323400091110694643  s opisom plaćanja: Donacija Magis22. U svakom slučaju vas pozivamo da nam se pridružite u molitvi za sve one koje Bog poziva da iskuse i trajno žive magis (više).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh