Roditelji i djeca

HRABRO, MAMA! // Pater Marko: Ovako sam pisao jednoj majci (koja je namjeravala pobaciti dijete) „Povrijeđena i odbačena od partnera, trudna, nije vidjela drugog izlaza nego da prihvati »rješenje« pobačaja. Uspio sam ju odgovoriti od te namjere i danas ima malenu curicu, kćerkicu koja joj je sve na svijetu, te se čudi kako je uopće mogla razmišljati o takvu činu”

Draga majko!

Evo nakon gotovo cjelonoćne molitve za vas javljam vam se sa svojeg e-maila. Budite potpuno mirni što se tiče diskrecije, ja sam mlad, ali ozbiljan svećenik i usput dodajem: notoran i jadan grešnik, pa vas nikako neću i ne mogu i ne smijem osuditi, niti povrijediti. Hvala Bogu da imate prijateljice poput ……., jer pravi su prijatelji zapravo oni koji kažu istinu, u ljubavi, i koji ne pristaju na kompromise s nečime što bi vas ranilo gorko i trajno, a takav je u biti abortus.

Jedna je moja prijateljica (tada još nije bila prijateljica) prolazila sličnu situaciju. Povrijeđena i odbačena od partnera, trudna, nije vidjela drugog izlaza nego da prihvati »rješenje« pobačaja. Uspio sam ju odgovoriti od te namjere i danas ima malenu curicu, kćerkicu koja joj je sve na svijetu, te se čudi kako je uopće mogla razmišljati o takvu činu. Njezin je partner i dalje ostao kukavica i zlostavljač, i lažac, i lopov, ali svaka je bol manja u zagrljaju te princeze, koja je unijela svjetlo u svu tu bijedu grijeha i tamu. Ako ste voljni, zamolit ću ju da vam piše ili da se negdje nađete, da vam posvjedoči svoju priču. Dobro je čuti malo više i gledati malo šire i zaorati malo dublje… Jer radi se o potpuno nevinu životu, koji nije baš ništa kriv, nikomu. I kojega Bog Stvoritelj čovjeka daruje svijetu – nama i vama – kao blagoslov, ne kao teret i dodatan problem, već kao blagoslov. Zvuči možda nelogično i neshvatljivo, ali sto posto je tako. Odgovor na svu vašu bol i križeve baš je to nerođeno dijete: ono jedino ima moć samo po sebi i u sebi donijeti mir ovim nemirima, donijeti radost ovim žalostima.

Molim vas i zaklinjem da se oduprete ovoj teškoj kušnji. Ovdje sam da vam u svemu, baš u svemu pomognem!

Molim vas i zaklinjem da se oduprete ovoj teškoj kušnji.

Time ćete samo još više dopustiti nesretnosti i nesreći da se raširi prostorima vašeg postojanja.

Time biste ono zlo koje se dogodilo suprugu i vama još potencirali, jer abortus nikada nije rješenje, nikada ne donosi nikakvo dobro, nikada nije opravdao druge grijehe ili ispravio druge ranjenosti. Vi ste već majka, budite hrabra i odvažna majka, suočite se s problemima na ispravan način, gdje su problemi, ondje su i neki dobri izlazi iz njih; pobačaj je nasilje nad vama i nad začetom bebom, a nasiljem se ništa ne može postići.

Ovdje sam da vam u svemu, baš u svemu pomognem!

Život je svima malo čudan, događaju nam se nevjerojatne stvari, nije ništa kako smo planirali. Kad bih vam ja pričao o sebi, »pali biste u nesvijest«.
Ali idemo dalje. U ovom se pokazujemo kao ljudi: kakvi smo prema manjima, slabijima, drugačijima.
Vaš je suprug vrlo teško sagriješio, protiv Boga, vas i djeteta.
Ako podlegnete usmrćenju toga nedužnoga bića, što vas čini drugačijim od muža?
Sada budite vjernica! Lako je onima kojima je sve super. Sada budite odlučni u činjenju dobra. Sad se opredijelite za milost, a ne za grijeh, jer vidite što vam je grijeh učinio.
Pobijedite u sebi gorčinu, da zauvijek imate mir i spokoj duše.
S pobačajem ta se spirala frustracije, depresije, osvete, samoopravdavanja, samoostvarenja, tugovanja, traženja, gubljenja, padova… ne prekida, nego se prekida život nekoga tko jedini može ljubiti besplatnom, bezuvjetnom ljubavlju.

Zbog sebe, nemojte to učiniti, preklinjem vas.

Zbog sebe, nemojte to učiniti, preklinjem vas.
Znam savršeno dobro smicalice našeg neprijatelja, znam kao svećenik, iz tisuća i tisuća ispovijedi i razgovora.
Niste zaslužili takve ponore i bezdane samoće, krivnje i praznine u sebi.
Nemojte si dopustiti da vas itko tako povrijedi, da vas natjera da do kraja života povređujete druge, povređujući sebe.
Poštujem vašu patnju: ona je svetinja. Bog vas razumije. Ja vas razumijem.
Ali razumijte i vi život koji vam je darovan, koji želi živjeti, ljubiti, vjerovati, koji se sada bori s vašim osjećajima…
Gledajte: kada prođe ova borba, dolazi sljedeća. Tako je to na ovom svijetu! Nema iznimke!
Muž, svekrva, šefica, susjedi… Netko će vas opet raniti, šutnuti ili poniziti.
Vaš stav sada odlučujući je za sve kasnije krize i tjeskobe i za sve kasnije ratove.
Ja vas blagoslivljam svim blagoslovima!
Ja vas najsrdačnije molim i najponiznije prosim da donesete jedinu dobru odluku!
Uz vas sam, prihvatite nevino dijete, prihvatite ovoga malog Isusa, prihvatite život u svim dimenzijama i tajnama koje ovo dijete nosi. I hrabro samo! Molite ovako, ako vam smijem sugerirati: »Isuse, uzdam se u tebe!« Ništa više. Sve ostalo ću ja moliti za vas… OK?
To ponavljajte tisuću puta dnevno. Ili samo jednom, nema veze.
Gledajte očima srca, sada »pustite mozak«, jer je zablokiran trpljenjem.

Hrabro, mama

»Ne iskače se iz vlaka dok je u tunelu«, reče netko. A netko je drugi rekao isto: »Najtamnije je pred svitanjem.«

Hrabro, mama.
Bez obzira na tatu i na sve ostale obzire. Hrabro! Imate to u sebi! Žena, doktorica, majka, kršćanka… Imate to u sebi!
Ne bi to dijete zaživjelo da nije Stvoritelj tako htio. »Budi volja tvoja«, sigurno ste molili stotine puta. Evo volje Božje!
Tu sam, ako bilo što treba. Idem sada na molitvenu zajednicu, molim i postim dalje za vas.
Ako želite razgovarati s mojom prijateljicom s početka ovog pisma, u čijim prilikama vidim i vaše prilike, samo mi javite. Vaše su priče tako slične!
Želim vam sve najbolje, od srca.
Samo stavite ruku na trbuh, jedan mali križić, recite djetetu: oprosti, mama je tu, sve će biti dobro.
I tako će biti!

Pater Marko

Ulomak iz knjige „Iznad Tebe zora sviće (spasi dušu svoju, dok još možeš)” autora patera Marka Glogovića. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Iznad Tebe zora sviće (Spasi dušu svoju, dok još možeš)“

Autor ove sjajne i pod mnogim aspektima i prema mnogim kriterijima revolucionarne knjige je svima poznati otac Marko (Normabelije – on savršeno umiruje, naime već samim glasom i pogledom) Glogović…

Evo dijela „Himne” iz knjige:

Što to gmiže, danju, noću,
brate, u Tebi?
Aaaa-aa, sestro, u Tebi?
Nisu li to rane stare
što nosiš u sebi?
Aaaa-aa, što trpiš u sebi?

Pusti da se duša otvori, pusti nek’ te srce obori!

Iznad Tebe zora sviće,

ljubav Božja vječna bit će,
iznad Tebe sunce sije:
dijete Božje, najmilije!

 

Iznad tebe zora sviće

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh