Duhovnost

MOŽE LI SE HOMOSEKSUALNOST 'IZLIJEČITI'?

Homoseksualac koji je bolovao od shizofrenije

Homoseksualac koji je bolovao od shizofrenije

U svojem psihoterapeutskom radu Judith je molila za mlada muškarca (nazvat ćemo ga John), koji je bio homoseksualac i koji je bolovao od shizofrenije, popraćene strahom i nesigurnošću. Jedan od ključeva za Johnovo ozdravljenje bio je podatak, koji je Judith spoznala u molitvi, da ga njegova majka i otac nisu htjeli donijeti na svijet. Bili su pobožni katolici i već su imali mnogo djece, koju su veoma voljeli. John je bio „slučajnost“, rođena mnogo godina poslije ostale djece, kad je njegova majka bila u četrdesetima i nije očekivala više djece.

Nakon Johnova rođenja njegovi su ga roditelji zavoljeli. Ali nekako je već u utrobi osjetio da je neželjen, na neobjašnjiv način na koji nerođena djeca prepoznaju misli svojih roditelja[1]. Kasnije se je pak njegov šutljiv otac udaljio od njega. To je postalo rana u Johnovu životu, koju je trebalo zacijeliti. Judith je savjetovala Johna i molila s njim nekoliko godina. Danas je izliječen od shizofrenije i od homoseksualnosti, sretno oženjen i ide mu dobro u karijeri.

Toliko je mogućih izvora patnje, odbacivanja i unutarnjih konflikata da bi njihov popis zauzeo cijele stranice. Zato je važno razgovarati i slušati. S vremenom se osoba za koju molite počinje sjećati i dijeliti s vama svoja sjećanja, kao što su, naprimjer, jesu li njegovi roditelji radije željeli djevojčicu umjesto dječaka ili ga je majka oblačila u žensku odjeću.

Mogućnosti su beskrajne, ali većina tih sjećanja izbit će na površinu. Duh Sveti ponekada pomaže terapeutu, otkrivajući mu nešto iz pacijentove prošlosti što je možda on sam već zaboravio, a to je ključ za djelotvornu molitvu za unutarnje ozdravljenje i oslobođenje. (…)

[1] U knjizi Praying for Your Unborn Child („Hodder and Stoughton“, London, 1988.; „Doubleday“, New York, 1989.), čiji smo suautori Judith i ja, posebno je naglašen utjecaj (dobar ili loš) koji roditelji imaju na nerođenu djecu.

Iz knjige „Može li se homoseksualnost ‘izliječiti’” autora Francisa MacNutta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh