Aktualnosti

ZA ŽIVOT, OBITELJ I HRVATSKU

Hod za život: „Ovo je prava slika Hrvatske” Okupljeni građani Zagreba, Splita i Zadra miroljubivim hodom poručili da je svaki život važan

Hod za život

Nakon uspješno održanih Hodova za život u Osijeku i Rijeci 18. svibnja, Hod se danas, 25. svibnja održao u još tri hrvatska grada Zagrebu, Splitu i Zadru. Zagrebu je to četvrti po redu Hod, Splitu treći a u Zadru se je Hod ove godine održao prvi put!


Pod geslom „Hodom za život štitimo nerođenu djecu – najugroženiju manjinu u Hrvatskoj i pružamo podršku svakoj trudnici“ ‘hodači’ su ovom miroljubivom gestom izrazili želju da se ljudski život bezuvjetno štiti od začeća do prirodne smrti te se pruži podrška trudnicama, majkama i obiteljima.

Organizatori su u obraćanju sudionicima i javnosti istaknuli: „Znanost nam danas bez sumnje potvrđuje da ljudski život počinje začećem. Mi smo danas ovdje jer nas boli što se najmanjima među nama oduzima ono što bi trebalo biti neotuđivo – pravo na život. Oduzima im se zapravo sam život. Boli nas još jače što imamo zakone koji to dopuštaju. Nama je toga dosta! Mi želimo zakone koji će biti čovjekova zaštita, a ne njegova osuda! Želimo da se bezuvjetno zaštiti ljudski život od začeća do prirodne smrti.“

Hod je u sva tri grada bio popraćen prigodnim programom a u Zagrebu je tom prigodom nastupio Marko Perković Thompson. Kada je Marko u ponedjeljak pozvao na sudjelovanje u Hodu za život u sva tri grada, poručio je: „Pokažimo da smo prijatelji života, da smo narod života”. Upravo je tako i bilo danas: tisuće građana javno je na ulicama pokazalo da cijene svaki ljudski život, što je dobro sažeo jedan od volontera Hoda: „Ovo je prava slika Hrvatske”.

Na kratkim snimkama koje slijede u nastavku možete pogledati kako je to izgledalo (i steći dojam o brojnosti okupljenih ‘hodača’)…

…u Splitu:

…u Zadru:

…u Zagrebu:

Hod za život građanska je inicijativa čiji je cilj osvijestiti vrijednost, jedinstvenost i dostojanstvo života svakoga ljudskog bića, a majkama i obiteljima u Hrvatskoj pružiti potporu.

Inicijativa preko različitih aktivnosti želi posebno skrenuti pažnju na poštivanje nerođenog ljudskog života, kao preduvjeta za ostvarivanje svih ljudskih prava, bez obzira na spol, rasu, financijske i materijalne uvjete i dr.

Građansku inicijativu Hod za život čine brojne udruge i zajednice građana, kao što su: Život biraj, SKAC, U ime obitelji, Vigilare, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te brojne druge, te obitelji i pojedinci.

Hodovi za život održavaju se već mnogo godina po cijelom svijetu. Tim se zemljama pridružila i Hrvatska jer je danas i kod nas posebno važno skrenuti pozornost na poštivanje svakog ljudskog života i važnost obitelji s obzirom da ti čimbenici hrvatsko društvo i našu domovinu čine stabilnom i prosperitetnom.

Hodom za život podsjeća se da je znanstvena činjenica da ljudski život započinje začećem. Svaki ljudski život jedinstven je i nezamjenjiv te od začeća do prirodne smrti ima neotuđivo dostojanstvo. Svako dijete – rođeno i ono koje još raste u tijelu svoje majke – trebamo čuvati i štititi – kao naše najvrjednije bogatstvo, kao našu budućnost.

U inicijativi nastoje pružiti konkretnu pomoć svakoj ženi koja razmišlja o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline (što 75% žena navodi kao razlog za pobačaj), te iskazati solidarnost sa ženama koje su i majke – država ima obavezu osigurati konkretne mjere za bolje usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života.

U Hrvatskoj su u obrani života također istaknute udruga Betlehem p. Marka Glogovića, udruga 40 dana za život

Izvori: hodzazivot.hr, narod.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh