Aktualnosti

BLAGOSLOV HRANE U DOMOVIMA

Hoćemo li ovoga Uskrsa moći blagosloviti hranu? I ove će godine biti i proslave Uskrsa i blagoslova hrane, u nešto izmijenjenim okolnostima


Foto: zupasvetogantuna.hr

 

Veliki tjedan ima posebno obilježje. Unatoč okolnostima u kojima smo se našli, mi ćemo i ove godine proslaviti vazmeno trodnevlje i najveću svetkovinu – Uskrs. Datum Uskrsa se, prema odredbi Kongregacije za bogoštovlje, ne pomiče. Sve ono što smo slavili svih ovih godina, slavit ćemo i ove godine. Dakle, i Veliki četvrtak i Veliki petak i Veliku subotu i vrhunac u Nedjelju Uskrsnuća, i to s još većom vjerom u pobjedu Božju, u pobjedu života i pobjedu dobra.

Obrazac blagoslova hrane u domovima

Budući da to ove godine neće biti moguće, onda je, u skladu s odlukom Kongregacije, svaki ordinarij za svoju biskupiju donio smjernice da taj blagoslov u svakoj kući mogu podijeliti roditelji. Drugim riječima, kada se obitelj zajednički okupi za stolom, neka zajedno izmole Očenaš, a potom neka otac ili majka blagoslove tu hranu.

Objavljen je i prilagođeni obrazac blagoslova jela na Uskrs, kojega obitelj može zajedno izmoliti. Nakon navještaja evanđeoskog odlomka o putu u Emaus (Lk 24, 13.15.27-32), obrazac predviđa Psalam 23, molitvu vjernika i zajedničku molitvu Očenaša.

„Tada slavitelj izreče blagoslovnu molitvu: Svemogući Bože, ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Izlij obilje svoga blagoslova na ovu hranu (i piće) da i mi koji je (ga) blagujemo, danas i svakoga dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrsloga Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.”

Zajedništvo svećenika i kućne Crkve

Naravno da će i svećenici na vazmenom bdijenju i na jutarnjim Misama na Uskrs, blagoslivljati hranu, isto kao što su blagoslovili grančice na Cvjetnicu.

Svi dionici tih misnih slavlja, putem televizije, radija ili interneta, bit će dionici i blagoslova koji će svećenici izreći na kraju Misa.

Dakle, i ove godine će biti i proslave Uskrsa i blagoslova hrane, u nešto izmijenjenim okolnostima. Neka to bude s istom, ili još snažnijom, vjerom.

Izvor: hkm.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh