Duhovnost

HEROJSKO PRIKAZIVANJE PATNJE

Talijanski egzorcist o „mučenicima 20. stoljeća” „Sotona ga je na zastrašujući način napadao na svim područjima; kad su se te muke počele očitovati i danju, Maksim se osjetio izgubljenim…“

Talijanski egzorcist o „mučenicima 20. stoljeća” – evo tko su i zašto ih se tako naziva

Foto: Shutterstock

 

 

Gospodin daruje bez mjere, a čovjek, osjetivši poticaj da uzvrati, daruje svoje trpljenje. Prisan odnos s Bogom preobražava patnju u žrtvu ljubavi. Bol se shvaća kao pohod ljubavi te se duša klanja i ne želi ništa drugo nego da se vrši Božja volja. Uronjena u oživljujući val Predragocjene Krvi, naša se patnja s kaležom spasenja prikazuje Ocu, koji ju mijenja u rijeku milosti. Patnje uzrokovane zlokobnim sotonskim djelovanjem posjeduju snagu i raznolikost koju ne može pojmiti netko tko to nije iskusio.

Tko su „mučenici 20. stoljeća”?

Jedna je vidjelica rekla da Gospa ljude pogođene urokom naziva „mučenicima 20. stoljeća“. U to vrijeme u kojem vlada toliko tuge, pa i bijesa onih koji su time pogođeni zbog ravnodušnosti i nerazumijevanja crkvenih pastira, vjerujem da je najdjelotvorniji način kako postići da im Duh Gospodnji otvori srce prakticirati to herojsko prikazivanje patnje. Osobe koje su voljne krenuti tim putem postoje i ja sam ih susreo – važno je usmjeravati ih. Napastovanja zloduha, ako ih se prihvati u Božjem svjetlu, omogućuju otkrivanje neizrecivih vrednota otkupljenja, kako svjedoči ova veličanstvena zgoda iz života pustinjaka.

Pripovijest o pustinjacima

Jedna pripovijest o pustinjacima iz prvih stoljeća govori o Maksimu, grčkom svetcu iz III. stoljeća. Čitanje jedne biblijske zgode potaklo ga je da sve napusti i povuče se u pusti kraj. Prvih se dana izvrsno osjećao: molio je, Bog je bio s njim, sve je bilo predivno. No uskoro su noći postale strašne. Škripanje grana, zvijeri plamenih očiju, borbe divljih životinja. Potom napastovanje na nečistoću, protiv vjere, poteškoće u molitvi. Sotona ga je na zastrašujući način napadao na svim područjima; kad su se te muke počele očitovati i danju, Maksim se osjetio izgubljenim.

„Ne dolaze svi zlodusi za zlo!“

Odlučio se braniti ustrajno ponavljajući vapaj slijepog Bartimeja: „Gospodine Isuse, smiluj mi se!“ Nastavio je s tom molitvom u svim trenutcima sotonskih nasrtaja, kako danju tako i noću, gotovo četrnaest godina. Na kraju mu se ukazao Isus i konačno ga oslobodio svih nasrtaja te je ušao u uzvišeno i spokojno sjedinjenje s Bogom. Jednog ga je dana susreo veoma star pustinjak, velik asket, koji je smjesta naslutio da Maksim posjeduje golemo nadnaravno bogatstvo.

Upitao ga je: „Sinko, koji te je to učitelj doveo do tako visoke razine duhovnosti?“ A Maksim mu je s velikim ushitom odvratio: „Uvjeren sam da je to bio Đavao.“ Ne dolaze svi zlodusi za zlo!

Ulomak smo preuzeli iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?” talijanskog egzorcista Raula Salvuccija. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Što s đavlima i vračarskim urocima?“

Ovaj cjeloviti priručnik – koji je već postao klasik – sadrži pojašnjenja svih aspekata zagonetne stvarnosti okultnog svijeta. Jasan i potkrijepljen rezultat je duga proučavanja brojnih kvalificiranih egzorcista, svećenika i laika.

Namijenjen je:

  • svima koji žele otkriti jesu li pogođeni silama zla
  • onima koji doživljavaju duhovne napade te im treba oslobođenje
  • pastirima Crkve koji žele poučiti i voditi vjernike prema oslobođenju od zla
  • članovima Crkve i društva koji žele rasvijetliti i pojasniti misteriozne pojave.

Napisan je jednostavnim i svima razumljivim stilom.

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh