Aktualnosti

ODGOVOR NA PISANJE LISTA „NOVOSTI“

Hercegovačka franjevačka provincija objavila priopćenje o fra Korneliju Kordiću, optuženom za seksualno zlostavljanje Uprava Hercegovačke franjevačke provincije oglasila se 12. travnja priopćenjem u vezi s napisom objavljenim u „Novostima“ o navodnom skandalu koji se pripisuje članu te Provincije fra Korneliju Kordiću. Priopćenje možete pročitati u nastavku

Hercegovačka franjevačka provincija objavila priopćenje o fra Korneliju Kordiću, optuženom za seksualno zlostavljanje

Foto: Shutterstock

 

Povodom današnjega pisanja lista „Novosti“ (12. 4. 2019.), čiji je izdavač „Srpsko narodno vijeće“ u Republici Hrvatskoj, o „skandalu“ koji se pripisuje fra Korneliju Kordiću (rođ. 1936. god.), s boravkom u Čitluku, Bosna i Hercegovina, a potpisuje ga novinar Hrvoje Šimičević, Uprava Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije sa sjedištem u Mostaru izjavljuje sljedeće:

  1. Ova Provincija nije vlasnik ni osnivač Ustanove „Obiteljskog centara – Ivan Pavao II.“, nema uvida u djelatnosti i upravljanje, a ni jedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi.
  2. Fra Kornelije Kordić, nakon suočavanja s objavljenim novinskim tekstom, niječe iznesene optužbe i traži dopuštenje redovničkog poglavara da može pokrenuti tužbu za klevetu i sramoćenje protiv novinara Hrvoja Šimičevića i „Novosti“, čiji je izdavač „Srpsko narodno vijeće“, te drugih medija koji su ga oklevetali. Molba mu je odobrena.
  3. Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji.
  4. U skladu s propisima kanonskoga prava i drugih uredbi, do okončanja postupanja i izvida koje će provesti policija, fra Korneliju Kordiću su izrečene mjere predviđene zakonodavstvom u takvim slučajevima.
  5. Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju Provincijalata Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije od 12. travnja koje potpisuje provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Izvor: IKA

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh