Duhovnost

Grešnicima ulaz dopušten

Grešknicima ulaz dopušten book evangelizacija

Iz knjige smo izdvojili, kako kaže, „Uvodne rečenice”. U njima autorov prijatelj ukratko predstavlja autora i sâmu knjigu. Uživajte! J

Šaptačev best-celer

Cijenjeni čitatelji, oduševljeni naravno prijašnjim zapaženim djelima našega dragoga bijeloga fratra, Efendije, kako ga, doznajemo, najbližih dvije tisuće suradnika od milja i s poštovanjem naziva, posegnuli ste i za novom umotvorinom, za ovim profinjenim, nadasve ukusnim, blago začinjenim duhovno-duševnim satarašem, za koji se nadamo da ne će izazvati međunarodni incident, jer mu to dakako, nikako nije namjera. Namjera mu je da postane best-celer, što je novo-skovani pojam za popularno iznadprosječno čitanu i življenu dapače, »zdravu literaturu«. Neki će reći, ova knjiga mijenja život (iako nije američka!). A neki ne će. Neki će kazati, kako mili pater (poznatog kodnog imena i zaposlenja: Šaptač bebama) širi masovnu histeriju i trans, jerbo je zadrti demagog i pop-u-list (A4). A neki ne će. Neki će zaključiti da je autor in pectore član ili čak duhovnik kripto Društva hrvatskih katoličkih zmaj-svekrva (DHKZS), ali vjerojatno nije (iako su danas, naime, zmajevi vrlo u modi a svekrve nisu krive). Oni koji ga poznaju, znaju da je uvjereni rimokatolik pa i uvjereni svećenik, uza svu svoju bijedu i grešnost i neuspjehe i blamaže. Bez obzira što zagovara tzv. Veliku Bosnu, kao totalnom političkom didibusu to mu se ne može ozbiljno zamjeriti. U tom pravcu idu i njegova apokaliptička proročanstva, jer tvrdi, između ostaloga, kako će Rusija uskoro napasti Europu i tako započeti novi svjetski rat. Ako je u pravu, ovo bi mu mogla biti i posljednja knjiga. Neupitno je njegovo perfektno literarno seciranje, objektivno i subjektivno u isti mah, pozitivistički i negativistički, potanko i natanko, društva i svih društvenih komponenta, čineći time i tako svojevrsnu maceraciju (trenutačno drobljenje čitave životinje, užasno ali istinito) licemjerja i osude manjih i slabijih, što eto posvuda vlada. Očito je pak, da prolazi žestoku krizu srednjih godina a možda čak i identiteta, kako se može, na primjer, sasvim očito, iščitati iz poeme »Mirišem na depresiju i bamije«. Iz te je simpatične krize nastalo ovo nad-djelo, plodnog no neshvaćenog pisca, koji bolujući od fascilitisa (proguglati molim) ipak zaboravlja na svoju bol i svekoliko se i nesebično posvećuje bližnjima.

Posegnuli ste i za novom umotvorinom, za ovim profinjenim, nadasve ukusnim, blago začinjenim duhovno-duševnim satarašem, za koji se nadamo da ne će izazvati međunarodni incident, jer mu to dakako, nikako nije namjera. Namjera mu je da postane best-celer…

Neki će kazati, kako mili pater (poznatog kodnog imena i zaposlenja: Šaptač bebama) širi masovnu histeriju i trans, jerbo je zadrti demagog i pop-u-list (A4)

Iako je pater vrlo topla osoba, gotovo anđeoska, susretljiv, pun sućuti, ljubavi i brige, obzirnosti i pažnje, sav u aureolama, naglasio bih ovdje kako su istinske veličine oni o kojima se ne piše i koji ne čine sebi reklamu… Istina o istinskim ličnostima zapravo se sazna tek post mortem. Pa bi bilo uputno i ispravno da se molimo da autor još za života »umre sebi« kako bi potvrdio svoj život. Vrste Homo labradoricus, podvrste Bosanicus Tipicus, eklezijalnoga smjera Amen-Pater Pastor… Turbo radi, folk ne sluša, skoro nikada. Rođen u satu milosrđa (15. 15h) prije četiri desetljeća, danas bolno marginaliziran ali posthumno zasigurno odlikovan nekim ordenom za zasluge, još se ne zna za koje i kojim. U Redu pavlina dobiva ime fra Kornelije, što na latinskom znači „rogati”. On to spretno niječe tvrdeći kako mu redovničko ime u biti znači „onaj koji svira u rog”, no naš ubijeljeni fratar ne zna svirati u rog, niti voli kolače od rogača, niti je posebno vješt s vilama-roguljama, ali svakako poznaje rogonju i ovaj zna za njega, svakako. U djelcu ćemo ponešto čitati i o tome. Kao i o svemu ostalome što se naziva »život«. Obišavši 12 zemalja i oko 700 župa, p. M. sigurno zna za mnoge aspekte života, koje nam želi ovdje razjasniti, u ova vremena kaosa i sveobuhvatne zbunjenosti. Analiziranje ovoga stanja ponekad boli, poput tetoviranja na guzi (uz ispriku za pojam), ali s fenomenom grijeha i grešnika nema lagano. Mučan je hengover, kako god se okrene, i koji god da se dio filma gleda.

Na tragediju i tamu grijeha polaže jedan melem: Božje milosrđe

Pater je zgodno na naslovnicu ubacio ime svoje ljubljene bosansko-posavske majčice, u zadnjim evo godinama dok se još smije reći »majka«, naslućujući nemalu prepirku kada dođu »Roditelj 1 i Roditelj 2« jerbo njegova mama sigurno neće pristati na titulu »Roditelj 2«. Zgodno je primijetiti, kako je poruka knjige zapravo jednostavna i sveopća u svim poglavljima: moguće je resetiranje života! Uz Rabbija iz Nazareta, naravno. Kako pater piše »ne gledam u kavu, ne gledam ni u gemišt« i »nije sve ni crno ni bijelo, ima mnogih nijansa sive«, možemo shvatiti u kakvom je tonu pisana knjiga, prema istinitim događajima, koja silno i nedvosmisleno želi progovoriti onima koji se bore s grijehom. Postoji nada, postoji utjeha i mir: u Isusu Kristu. Na tragediju i tamu grijeha polaže jedan melem: Božje milosrđe. Možemo ga nazivati personom suspektnih intencija, propalim pjesnikom i nesuđenim spisateljem (20 knjiga / lasta ne čine proljeće), koji je u slobodno vrijeme i slobodan zidar (vazda nešto sitno zida po vrtu) te nije ljubitelj crkvene ezoterije već uporno zagovara degraševinizaciju svih relevantnih struktura; ali nikako mu ne možemo zanijekati milosrđe prema najmanjima, drugačijima, odbačenima, slomljenima, uništenima. Kaže da mu je tu ljubav dao Isus tražeći jasno od njega da ju dijeli, sve dok jednom ne zaboravi disati. Dakle, čitajmo polako, u suzama kajanja i u suzama smijeha; uključimo se svi u pro-life borbu, razmišljajmo o našem življenju egzistencije u kojoj jesmo, naučimo se promatrati život i iz drugih perspektiva i pozicija, pružimo ruku čovjeku u živomu blatu, budimo učenici Onoga kojega ispovijedamo svojim Gospodinom i Bogom. To je autor i samo to je htio poručiti i naglasiti. Ostalo su koincidencije i nedokazane teorije zavjere. Uostalom, zakoračite u njegov svijet u ovim stranicama, pa će vam sve biti jasno. K’o sunce.

Ustanimo i krenemo naprijed, potaknuti ovim djelom, u nove pobjede srca i čovjekoljublja. Živili!

Jedan dobar prijatelj, pun serotonina

Poruka knjige je zapravo jednostavna i sveopća u svim poglavljima: moguće je resetiranje života! Uz Rabbija iz Nazareta, naravno

Uključimo se svi u pro-life borbu, razmišljajmo o našem življenju egzistencije u kojoj jesmo, naučimo se promatrati život i iz drugih perspektiva i pozicija…

O knjizi “Grešnicima ulaz dopušten”

Pater Marka (mater Mara) Glogović feat. sveti Dizma
Grešnicima ulaz dopušten

Ili: Kako do savršenog zdravlja u samo nekoliko stotina koraka!!!

Ovo je vrlo korisna knjiga. Nasmijat će vas te vam koristiti još višestruko. Zasigurno će mnogima spasiti život – nekima čak i onaj vječni!

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh