Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Gospodine, želim se ispričati, moliti, želim priznati i shvatiti krive postupke prema suprugu/supruzi koji ranjavanju i našu djecu

5 min

RAZMATRANJE I MOLITVA


Gospodine, tvoja riječ mi govori. „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.“ (Mt 18, 3-5) Koliko puta smo u braku burnim postupcima, omalovažavanjem, izgovaranjem nepotrebnih ružnih riječi, okrivljavanjem supruga/e ranili srce svoje djece? Ne samo da se nismo ponizili u takvim situacijama i shvatili što nam ti Gospodine poručuješ, već smo i izranili njihova srca, srca onih za koje kažemo da bi život dali. I na njih burno reagiramo, nepravedno često. Gospodine, koliko sam svjestan da takvim ponašanjem ne da nismo „primili“ ispravno u srcu svoju djecu, već smo ih „odbili“, jer u njihovim se srcima, iako to nama možda tako ne izgleda, podiže zid i oni se udaljuju od nas, od tebe, jer se boje, jer osjećaju nesigurnost, jer smatraju da se stvari raspadaju i da nemaju uporište i njihova duh se malo po malo zatvara, a zatvara se iz razloga da ne bi bio još više ranjen.

Tko koga treba podupirati, tko treba biti zreliji?

A onda kada burno reagiraju prema nama, neposlušno, otresito, onda smatram kako su bezobrazni, nezahvalni, traže „svoje“ bez imalo poštovanja. A gdje je moja ljubav i strpljivost? Tko koga treba podupirati, tko treba biti zreliji? Koliko puta smo se „prepucavali“ preko njih, opteretili ih svojim grešnim postupcima, „priklanjajući“ se njima i udaljavajući se od supruga/e ne bi li time sebe kod njih prikazali u dobrom svijetlu, prikazali svoju „pravednost“, a njihovog/njihovu oca/majku ocrnili, omalovažili? Pa koji primjer sam njima time dao/la za budućnost? Kakva je to slika braka? Kako sam se ja kao dijete osjećao u takvim trenucima? Zar stvarno mislim da takvim ponašanjem slijedim tebe Isuse? Bože, koliko sam slijep/a, koliko sam još neobraćen/a i radim suprotno onome na što me tvoja spasonosna Riječ poziva. (Mt 18,3)

Uđi u svaku takvu situaciju, blagoslovi našu djecu i iskorijeni, uništi, oslobodi njihova srca

Ne samo da u tim situacijama odbijam iskazati ljubav i poštovanje suprugu/zi znajući da iza njega/nje stojiš ti, uz to ranjavam srce svoga djeteta i dajem mu krivu sliku života, braka i tebe, već i sam/a ulazim u grešne postupke koje onda opravdavam. Oprosti mi Bože, kajem se od srca. Molim te iz dubine srca Isuse, uđi u svaku takvu situaciju, blagoslovi našu djecu i iskorijeni, uništi, oslobodi njihova srca, njihovo biće, od svake krive slike o braku, životu, roditeljstvu i o tebi kao ljubljenom Ocu. Iscijeli u njihovim srcima svaku nastalu gorčinu, bol, jad, tugu, nesigurnost, strah, ljutnju, osjećaj manje vrijednosti, osjećaj odbačenosti, osjećaj krivnje, svaku krivu zakletvu, slomi svaki „zid“, svaku obeshrabrenost i izlij na njih Duha hrabrosti, radosti, života, topline, sigurnosti, odlučnosti, ljubavi, poštovanja i čvrstine. Slava ti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Ispričaj se danas djeci za svaku takvu situaciju, kaži im da oni nisu krivi i da si postupio/la krivo, stavi svoju ruku na njih i izmoli na glas ili u sebi gornju molitvu, više puta. I ne boj se, odvaži se i kreni, Bog želi i može sve ispraviti, ali kreni!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh