Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Gospodin nas poziva da vršimo post na različite načine Ako ti život oduzme neki tjelesni užitak, ne budi tužan i depresivan. Prihvati povijest, to jest uskraćivanje bez pobune te neka post na koji si prisiljen bude tvoja pokora za zlouporabe proteklog života

Foto: Pixabay


 

Mnogo je vrsta posta koje nas Gospodin poziva da vršimo koji nam pomažu da živimo istinu da nismo samo tijelo, već smo, i iznad svega, slika i prilika Božja. Post kojeg najviše poznajemo i prakticiramo, misleći da nešto žrtvujemo Bogu, je post od hrane, koji je vrlo važan kad se utvrdi da je trbuh postao naš Bog. Koliko pretilih žena i muškaraca u ovom naraštaju! Božja riječ nas podsjeća da čovjek ne živi samo o kruhu.

Ovaj naraštaj sebe vidi i smatra samo tijelom, zaboravljajući da je slika i prilika Božja

Postoji i post od seksa kad se utvrdi da smo svoje tijelo prodali svakoj vrsti nečistoće, zaboravljajući da je ono hram Duha Svetoga. Nitko ne može poreći da u ovom naraštaju demon bludnosti gura adolescente, mlade, odrasle i stare u ponor pornografije, pedofilije, prostitucije, homoseksualnosti, zamjene parova, preljuba, predbračnih odnosa, silovanja i tako dalje. Ovaj naraštaj sebe vidi i smatra samo tijelom, zaboravljajući da je slika i prilika Božja.
Postoji i post od droga i od alkoholnih pića koji atrofiraju volju, memoriju, intelekt i fantaziju ljudskog bića.

Obavljanje posta nas podsjeća da ne treba duša služiti tijelu, već tijelo treba služiti duši

Obavljanje posta nas podsjeća da ne treba duša služiti tijelu, već tijelo treba služiti duši. Ako ti život oduzme neki tjelesni užitak, ne budi tužan i depresivan. Prihvati povijest, to jest uskraćivanje bez pobune te neka post na koji si prisiljen bude tvoja pokora za zlouporabe proteklog života.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog PozivBook.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh