Svjedočanstva

SVOJIM MILJENICIMA U SNU DAJE

Gospodin je svetoj Maloj Tereziji pokazao kakve se duše ne trebaju bojati đavla Terezijin san potvrđuje Isusove riječi koje čitamo u Svetom pismu...

Sveta Mala Terezija

Foto: crtež Terezijine sestre Celine Martin

 

Sv. Mala Terezija iz Lisieuxa u svojoj je autobiografiji, koja nosi naslov „Povijest jedne duše“, zabilježila zanimljivu crticu iz svog ranog djetinjstva. Riječ je o snu koji je sanjala kad je imala tri, četiri godine:

»Sjećam se sna koji sam sanjala u toj dobi. Ostavio je na mene snažan dojam. Hodala sam vrtom kad sam iznenada ugledala dva grozna mala đavla u blizini sjenice. Plesali su na bačvi vapna nevjerojatnom spretnošću, iako su na nogama imali teške željezne okove. Gledali su me plamenim očima. A onda, kao da ih je svladao strah, u treptaju su oka skočili na dno bačve. Na neki su tajanstveni način pobjegli i sakrili se u praonici rublja, koja ima izlaz u vrt. Kad sam vidjela kakve su to kukavice, nadišla sam svoj strah i otišla do prozora kako bih vidjela što namjeravaju. Ti sićušni nesretnici su sumanuto trčali oko stola ne znajući kako da pobjegnu od mog pogleda. S vremena na vrijeme približili bi se prozoru, i dalje veoma uznemireni, kako bi zavirili kroz njega. A kad bi vidjeli da sam i dalje tamo, ponovno bi se ustrčali.«

„Bog mi je njime pokazao kako se duša u stanju milosti nikada ne treba bojati đavla, jer je on takva kukavica da se plaši čak i dječjeg pogleda.”

Sveta Mala Terezija je shvatila značenje toga sna tek kasnije. Tada joj je on postao posve jasan: „Ne mislim da je taj san poseban, ali mislim da mi je Bog njime pokazao kako se duša u stanju milosti nikada ne treba bojati đavla, jer je on takva kukavica da se plaši čak i dječjeg pogleda.”

Terezijino objašnjenje odražava jednostavnu istinu s kojom bi se složili i egzorcisti. Naime, najučinkovitiji način borbe protiv đavla i njegovih napada je krepostan život i redovito primanje svetih sakramenata. Osoba koja je u stanju milosti, i koja se drži blizu Gospodina, ne treba se bojati đavla jer on od takvih bježi poput ove dvojice iz Terezijina sna.

Isus ne kaže da bismo trebali postati „djetinjasti“ nego da bismo trebali imati srce čisto poput djeteta koje, puno ljubavi, vjeruje svom milosrdnom Ocu

Ovo Terezijino iskustvo potvrđuje Isusove riječi: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko“ (Matej 18,3).

Isus ne kaže da bismo trebali postati „djetinjasti“ nego da bismo trebali imati srce čisto poput djeteta koje, puno ljubavi, vjeruje svom milosrdnom Ocu. Ako imamo takvu vjeru, tada i sam Sotona bježi od nas jer ne može podnijeti našu čistoću.

Autor: Philip Kosloski; Aleteia.org. Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh