Evangelizacija

PATER MARKO GLOGOVIĆ:

Gledajući na druge kao na grešnije, zatvaramo im vrata spasenja Grešnika trebam prihvatiti s otvorenim srcem i ramenima, bez obzira na sve drugo

Foto. Pixabay

 

Gledajući na druge kao na grešnije, zatvaramo im vrata spasenja: »Slijepci! Sami ne ulazite u kraljevstvo i drugima ne date da uđu!« kaže Gospodin u evanđelju. Svakako ćemo osuditi grijeh, ejmen bradr, boriti se protiv grijeha, otkrivati mu pozadinu i ispovijedati mu posljedice… Ali grešnika trebam prihvatiti s otvorenim srcem i ramenima, bez obzira na sve drugo. Uostalom, pogledajmo rodoslovlje Isusa Krista: ubojice, preljubnici, mutikaše, zavodnici, lopovi, prostitutka… I onda Isus, od Marije. Naš ljubljeni Isus bio je neželjeno dijete: Josip ga je planirao odbaciti, zajedno sa zaručnicom. Njih dvoje još nisu bili u braku! Zar nam to ne govori više od svega? Gospodin se upriličio svima takvima, jer je milosrdno i milosrđem htio ući u ljudsku prezrenost, ranjenost i slabost.

Milosrđe je totalno strano našemu ljudskomu načinu razmišljanja! Božje milosrđe nam je prava sablazan!

Vrlo je važno ispravno shvatiti Božje milosrđe. Ono nije »još jedan od slatkih atributa«, da bi Bog izgledao malo bolji. Halo, ljudi, ba, milosrđe je skandalozno! Milosrđe je totalno strano našemu ljudskomu načinu razmišljanja! Božje milosrđe nam je prava sablazan! To nije neka lijepa priča za laku noć, to nije neki poseban, uzvišeni pojam zbog pojma, to nije krasna kršćansko-demagoška uzrečica: milosrđe je »abnormalno« Božje djelovanje u dušama zločinaca, hulitelja, razvratnika, podlih ovisnika, smeća ovog svijeta (Pavao negdje tako piše, samo ga citiram).

Bog ljubi one koji se nama gade, koji su nam nanijeli zlo

Milosrđe uopće nema logike! Milosrđe nas pokatkada ljuti: Bog ljubi one koji se nama gade, koji su nam nanijeli zlo. Naš je jedini ispravan odgovor na milosrđe spuštena vilica, razrogačene oči i neartikulirano mumljanje, kao u anafilaktičkom šoku. Svetoj Faustini je Isus poručio: »Nebesa će se strahovito zaprepastiti zbog mojega milosrđa.«

Prljavi, odvratni, izgubljeni grešnici ponajviše zavređuju da im se molitvama i dobrim djelima smilujemo

Bog ne dijeli svoju stvorenu djecu na alfa i beta mužjake, na preljubnike i masone, na neopentekostalce i agnostike! Prljavi, odvratni, izgubljeni grešnici ponajviše zavređuju da im se molitvama i dobrim djelima smilujemo; oni su »suza Jahve Sabaota«, oni su razlog Kristova dolaska na zemlju, oni su uzrok Nazareta i Betlehema! Oni – to smo zapravo i uistinu – svi mi! Samo sebe malo pogledajmo, onako istinski, iznutra.

Ulomak iz knjige „Jao, jao Babilon je pao! (A ti ne moraš ako nećeš!)” autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh