Duhovnost

BORBA DA SE SJETIMO BOŽJE DOBROTE

„Gle one grešnike kako dobro žive! A ja – trudim se, molim, postim, i ništa mi ne ide od ruke!” Često gledamo kako neke osobe griješe, ne poštuju Boga, ne mole..., a ipak nemaju većih problema u životu, nego žive bezbrižno i u bogatstvu. S druge strane, mi se trudimo ići u crkvu, biti svakim danom sve bolji ljudi, a ipak nekad izgleda kao da nam sve ide nizbrdo! O čemu se tu radi?

„Gle one grešnike kako dobro žive! A ja – trudim se, molim, postim, i ništa mi ne ide od ruke!”

Asaf, psalmist koji je napisao Psalam 73, bio je blizak prijatelj kralja Davida. Čovjek čista srca, koji je vjerovao u dobrotu Božju, započeo je svoje riječi u ovom psalmu govoreći: „Zaista, dobar je Bog Izraelu, onima koji su čista srca” (Ps 73,1). Drugim riječima: „Bog mi je bio dobar dajući mi čisto srce”. No odmah u sljedećem stihu ovaj dragi čovjek priznaje: „Gotovo sam posrnuo! Gotovo sam pao u grijeh.” Zašto Asaf to izjavljuje?

Iz ovoga psalma znamo da je Asaf bio suočen s velikim nevoljama (vidi Ps 73,14) i borio se s uspoređivanjem. Rekao je u trećem retku: „… jer zločincima zavidjeh motreći sreću grešnikâ”. Gledajući oko sebe, vidio je zle ljude kako uživaju u velikom bogatstvu, što mu je možda još oštrije izazivalo bol zbog njegova vlastita siromaštva. Kakav god razlog bio, ovaj je dragi čovjek vapio: „Gospodine, ništa mi od ovog nema smisla!””

Zatim si je rekao: „Pogledaj sve ove grešnike! Ne mole. Zanemaruju Riječ Božju i neposlušni su Bogu, i ne more ih nevolje kao druge ljude” (vidi Ps 73,5). Asaf je uistinu mislio ovo: „Ove grešnike ne more muke kao mene. Čine samo zlo – a napreduju. Dok sam ja slab od žalosti, njihova snaga samo raste” (vidi Ps 73,4).

Dakle, u koji je grijeh Asaf zamalo upao? On je vjerovao da je njegovo trpljenje nepoštena kazna od Boga – da je Bog nemaran i nepošten. To je zamka u koju svatko od nas može upasti i moramo biti vrlo pažljivi.

Kad dođe kušnja, kad ste u žalosti, trebate čuvati svoje srce da ne posrnete. Asaf je to učinio otišavši u Svetište Božje (vidi Ps 73,17). Razmišljao je o Gospodinu i neprestano si govorio: „Neću dopustiti da me đavao navede da padnem. Porazgovarat ću o tome s Gospodinom.”

Asaf se gotovo poskliznuo – ali održao se i završio ovaj psalam ovom notom pobjede: „Svoje sam pouzdanje stavio u Gospoda Boga, da bih naviještao sva djela tvoja” (Ps 73,26).

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Izvor: www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh