Razno

VAŽNO PITANJE

Gdje nastaju problemi kod posvojenja djeteta? Više od 800 potencijalnih posvojitelja čeka više od 3 godine

Foto: Shutterstock


 

Zašto je teško posvojiti dijete? U Hrvatskoj se godišnje posvaja manje od stotinu djece, iako ih barem 400 ispunjava sve uvjete. Mnogo više čeka na red. A kakva je situacija s udomljavanjem?

Na pitanja o posvojenju i udomiteljstvu, u HTR-ovoj emisiji Otvoreno, odgovarale su Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj; Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb; Andreja Turčin, predsjednica udruge Adopta i Koraljka Modić Stanke s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Treba puno više raditi na udomiteljskoj mreži, da bi svako dijete imalo mogućnost odrastanja u obitelji

Sve gošće složile su se oko činjenice da se o temama posvojenja i udomljavanja premalo govori. U registru posvajatelja postoji oko 1400 osoba, dok je udomitelja još uvijek premalo. Ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj ističe kako treba puno više raditi na udomiteljskoj mreži, da bi svako dijete imalo mogućnost odrastanja u obitelji.

U Hrvatskoj je broj posvojenja kontinuirano mali. U prvoj polovici 2019. godine posvojeno je samo 36 djece, dok ih 450 ima uvjete za posvajanje. Andreja Turčin napominje da je moguće svakom djetetu naći obitelj, ali je pitanje što Centri poduzimaju oko toga. Na posvojenje čeka čak 1272 potencijalna posvojitelja, i to više od tri godine.

Učestalost dolaska roditelja u dom ne bih trebalo odugovlačiti postupak posvojenja

Koraljka Modić Stanke napominje kako i nije dobro za svako dijete da se posvoji jer vrlo dobro funkcioniraju u sredinama u kojima žive, pri tome napominje da su to bake ili neka druga rodbina. Postoji i situacija kada se djeca jednostavno ne uklope u obitelj, gdje se zanju događati situacije loših obiteljskih skrbi. Tako se zna dogoditi da zbog toga dijete ni pod koju cijenu ne želi otići iz doma.

Ćurković Kelava nadodaje da Dom u Nazorovoj zbrinjava najmanju djecu, a sada ih ima viiše od 80 te imaju zahtjeve za njih još 400. Nada se da će udomiteljstvima poboljšati situaciju u domu. Također, smatra da učestalost dolaska roditelja u dom ne bih trebalo odugovlačiti postupak posvojenja.

Zašto postoji sve veća potražnja za smještajem djece?

Brozić Perić smatra da bi kod takvih situacija djetetova prava trebala biti iznad roditeljskih – oduzimanje roditeljske skrbi bi trebala biti prva mjera, a ne oduzimanje djeteta.

Smatra da je za posvojenje najbolja što ranija dob i da je dobro da dijete odrasta u svojoj novoj obitelji, no svaka je dob dobra da dijete ne ostaje u sustavu. Napominje kako i većina djece nije zdrava, a ona su teže posvojiva i vjerojatno će ići u druge ustanove iako apeliraju da se i ta djeca posvoje.

Turčin je rekla da vjeruje da u Hrvatskoj ima dovoljno posvojitelja i da se za svako dijete, pa i za dijete s poteškoćama, može pronaći obitelj. Dodala je da je 50 posto djece koja su posvojena prošle godine, zapravo u kategoriji „teže posvojive“ djece, no činjenica je da se oni koji se odluče na posvajanje rjeđe posvajaju bolesnu, stariju djecu ili djecu s braćom i sestrama.

 

Izvor: Narod.hr

https://narod.hr/dom-i-obitelj/vise-od-800-potencijalnih-posvojitelja-ceka-dulje-od-3-godine-na-posvajanje

Priredila: Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh