Duhovnost

Frlje i mrlje

Frlje i mrlje book evangelizacija

Mi se vjernici zgražamo nad onime što određeni Frlje sa svojim kazalištem prikazuje po Europi. To je svakako za osudu, no jesmo li prvo pomeli pred svojim vratima, u svojem dvorištu? Naš Joza je to vrlo dobro primijetio, pa donosimo njegovu drugu reakciju na njegovu prvu reakciju.

Ovih dana je udarna tema u BiH  predstava koja je izazvala lavinu reakcija. Na prvi pogled se čini da je to u redu. Čuvši tu informaciju, na prvu bih osobno tog  Frlju zafrljio da se ne bi nikada više otfrljio. Međutim, kada razum dođe na red sa svojim izlaganjem, prvo se postavlja pitanje odakle inspiracija za scenu silovanja jednomu umjetniku, pa makar on bio degenerik i sam antikrist i odgovor razuma šokira razumnoga: inspiraciju je dobio od mnogobrojnih  deklariranih katolika psovača koji psuju presveto ime Božje i Presvetu Krv Kristovu i da ne nabrajam što sve ne. U jednome malom slavonskom, danas polupitomom selu, prije dvjesto godina, kad je još bilo pitomo, tadašnji župnik je napisao u svoj dnevnik otprilike ovako: „Imamo u župi problem koji ne znam kako riješiti, naime postoji muškarac koji svojim jezikom neprestano vrijeđa dragog Boga i Kraljevstvo Božje i nikako da prestane, već smo pokušali na više načina to spriječiti ali nismo puno postigli s tim.“ Kad sam čuo tu informaciju, bio sam ujedno zadivljen i prestravljen. Kako je ta župa, pretpostavljam, bila blagoslovljena u to doba, a prestravljen zbog toga što čeka župu u kojoj djeca od sedme godine pa sve do staraca od 77 godina, i to čak 50 % stanovništva, psuju presveto ime Božje. Pošto sam na prvu osudio Frlju najgorom smrtnom kaznom koju može čovjek smisliti, samim tim sam osudio i pola svog sela. Mislim da će mi biti najpametnije da se pod hitno pokajem i povučem osudu. S mržnjom i osudom potičemo samo na rat i nemir, a Gospodin je rekao u govoru na gori: „Blago mirotvorcima – njihovo je kraljevstvo nebesko.“ U povijesti naše Crkve, kad god smo htjeli silom navijestiti evanđelje, ostale su mrlje koje se dan-danas ne mogu izbrisati. A zanimljivo je da je jedan od najvećih svjetskih osvajača, Napoleon, na smrti priznao svojemu suuzniku da je Isus Krist najveći osvajač, jer on je osvajao srca ljudi, a ne tijela i imovinu. Eh, kad bi mi kršćani mogli podrezati naše jezike i obrezati naša srca, da bismo se mogli obratiti i vjerovati u „radosnu vijest“.


Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh