Aktualnosti

PHILIPPE BARBARIN

Francuski kardinal osuđen jer navodno nije prijavio zlostavljanje maloljetnika Predsjednik francuskog suda, Brigitte Vernay, proglasio je Barbarina krivim, kako navodi, „jer nije prijavio zlostavljanja“ maloljetnika

Francuski kardinal osuđen jer navodno nije prijavio zlostavljanje maloljetnika

Foto: CNS/Vatican Media

 

Francuski kardinal nadbiskupije Lyon, Philippe Barbarin, proglašen je krivim zato što vlastima nije prijavio navodno seksualno zlostavljanje u njegovoj biskupiji, prenosi CNA. Dobio je šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

Predsjednik francuskog suda, Brigitte Vernay, 7. ožujka Barbarina je proglasio krivim, kako navodi „jer nije prijavio zlostavljanja“ maloljetnika.

Pet drugih dužnosnika iste nadbiskupije, kojima se sudilo zajedno s kardinalom Barbarinom, oslobođeno je presude. Očekivalo se da će i Barbarin biti oslobođen optužbe, nakon što je tužiteljstvo utvrdilo da nema dokaza o kardinalovim pravnim propustima, te stoga nema ni osnove za optužbu, izvijestio je Associated Press.

Slučaj je prvotno bio odbačen

Kardinal će se žaliti na presudu, što je potvrdio njegov odvjetnik Jean-Felix Luciani, koji je također uvjeren da donesena odluka nema pravnih osnova.

Suđenje Barbinu počelo je u siječnju zbog optužbi da nije prijavio zlostavljanje u svojoj nadbiskupiji, u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. godine. Predmet optužbe je seksualno zlostavljanje maloljetnika od fra Bernarda Preynata, koji je 1980-ih i početkom 90-ih bio optužen za zlostavljanje maloljetnika.

Optužbe protiv Preynata javnosti su postale poznate 2015. godine. Tužitelji su već sljedeće godine odbacili slučaj, ali skupina žrtava (njih više od 80), koji su optužili Preynata za seksualno zlostavljanje, potaknula je ponovno pokretanje slučaja.

Ivana Jakuš; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh