Duhovnost

MOLITVA S KRIŽA

Fra Zvjezdan Linić: I ja sam podno tvoga križa, Isuse, jer umireš za grijehe čitavoga svijeta. Oprosti i meni! „Isuse, želim u svoje srce utisnuti ovu tvoju molitvu. Primi me i učini moj život vječnim darom tebi!”

Fra Zvjezdan Linić: I ja sam podno tvoga križa, Isuse, jer umireš za grijehe čitavoga svijeta. Oprosti i meni!

„Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio?”

Gospodine, što se zbivalo u tvojoj duši u tom času? Kakvu li si prazninu i tamu oko sebe i u sebi morao osjetiti u času raspeća?!


Znam da Bog ne može nikada nikoga ostaviti, ali može udijeliti iskustvo potpune ostavljenosti. Osjećam, Isuse, da ovim svojim iskustvom želiš otkupiti mene i sve ljude svih naraštaja. Želiš nas otkupiti od osjećaja ostavljenosti, napuštenosti, razočaranja. Mi smo se grijesima odvojili od Boga i zaslužili tu napuštenost, a ti, koji grijeha ne učini, preuzeo si na sebe prokletstvo grijeha.

Privini me na križ, Isuse, i daj da s tobom podijelim i ovaj osjećaj kojim otkupljuješ svijet.

Otkupi me, Isuse, od svih osjećaja očaja, beznađa, zapuštenosti, razočaranja, neprihvaćanja i mržnje.

Ti, Isuse, koji si osjetio toliku osamljenost na križu, nama si darovao obećanje: „Neću vas ostaviti siročad!” I drugo: „Ja sam s vama u sve dane!” Hvala ti.

„Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!”

Hvala ti, Isuse, što si mi oprostio. Hvala ti što me i opravdavaš!

Da, Isuse, ne znam što činim kada griješim, kada se opirem milosti. Ne znam što činim kada ti okrećem leđa. Ne znam što činim kad svoje srce zatvaram pred tvojom ljubavlju. Oprosti i meni, Isuse, jer i ja sam tamo, podno tvoga križa, jer umireš za grijehe čitavoga svijeta. Oprosti i meni, budući da si i moje grijehe osjećao na sebi. Hvala ti, Isuse, što sam ja izliječen tvojom izranjenošću.

„Žedan sam!”

Žedan si, Isuse, moje vjere, moje ljubavi, moje vjernosti! Žedan si ljudskih srdaca i pažnje. Žedan si djela ljubavi. Žedan si svih onih koji će dragovoljno prihvatiti tvoj put i krenuti s tobom za dobro cijeloga svijeta. Žedan si mene! Oprosti, Isuse, kad nisam u stanju utažiti tvoju žeđ. Oprosti, Isuse, što i danas mnogi ostaju žedni pokraj mene.

„Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!”

Želim u svoje srce utisnuti ovu tvoju molitvu predanja. I ja bih htio biti do kraja predan Ocu. Primi me, Isuse, i učini moj život vječnim darom tebi! Daj da predano mogu prihvatiti i živjeti svaki križ u svom životu i svaki trenutak ovoga života.

Klanjam ti se, Isuse, i blagoslivljam te, jer si svojim svetim križem otkupio svijet, otkupio mene!

Iz knjige „Pashalni misterij Isusove muke, smrti i uskrsnuća” u izdanju Teovizije.

Autor: fra Zvjezdan Linić (1941. – 2013.)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh