Razmišljamo o evanđelju

12. TRAVNJA: USKRS

fra Zvjezdan Linić: „Grob nije mogao sačuvati onoga koji je na križu svojom ljubavlju pobijedio smrt”

Foto: integratedcatholiclife.org


Isus nije htio nikoga poraziti, poniziti, nije htio sebe opravdati, uzvisiti. On je samo izvršio volju svoga nebeskog Oca

Danas je Uskrs. Gospodin je ustao od mrtvih. Uskrsnuo je na novi život o kojem ni ne sluti naše iskustvo ovozemnog, ograničenog i krhkog života. Isusov je grob ostao prazan. Snaga smrti i groba nije ga mogla sačuvati u svome krilu, jer je Isus ljubio iznad svake ljudske moći i sile. Grob nije mogao sačuvati onoga koji je na križu svojom ljubavlju pobijedio smrt. Njegovo uskrsnuće nije trijumf nad njegovim neprijateljima koji su ga osudili, potom razapeli i ubili, nego je ono trijumf ljubavi nad mržnjom, trijumf života nad smrću. Isus nije htio nikoga poraziti, poniziti, nije htio sebe opravdati, uzvisiti. On je samo izvršio volju svoga nebeskog Oca. Njegovo je uzdignuće na križ najveća proslava Oca, a Otac je potom Sina proslavio u daru uskrsnuća.

Danas je Uskrs. To je i molitva Crkve. Ona želi da Isus i danas uskrsne u njoj i zablista svojim punim sjajem te zaživi novim životom u svim ljudima ovoga svijeta. Crkvi uvijek iznova treba životvorna snaga Kristova uskrsnuća da svjedoči ljudima svih vremena o miru i ljubavi. Potreban joj je uvijek životvorni Duh za sve njezine udove, da ih ona ista ljubav, koja izvire iz Kristova srca, neprestano sabire. U razjedinjenom svijetu Crkva je pozvana da ljudima svjedoči da je moguće živjeti u miru, u svijetu mržnje i rata Crkva je pozvana svjedočiti o praštanju i pomirenju. To može samo vjerom u Krista uskrsnuloga i snagom njegova životvornog Duha.

Koliki su se umorili u bračnoj ljubavi i misle da nemaju više snage praštati i miriti se! „Mir vama!” 

Molimo da Gospodin uskrsne u onima koji su dopustili da ih obuzme mržnja

Uskrsnuće Gospodnje i njegova snaga potrebna je srcima svih koji više ne vjeruju u smisao i snagu prijateljstva i stvarnost dobrote. Potrebna je svima koji misle da je praštanje slabost i da mogu sebi osigurati život nasiljem i ratom. Upravo danas nam je na osobit način potrebna snaga Krista uskrsnuloga, snaga koja prkosi svakom zlu i svim zlim silama. Molimo da Gospodin uskrsne u onima koji su dopustili da ih obuzme mržnja. Molimo ga da uskrsne i u nama svaki put kada dopustimo da klica zla, mržnje i osvete dotakne prostore naše duše.

Danas je Uskrs. To je i naš blagdan. Mi smo Isusovi učenici. Neka uskrsne Isus u nama, svojim učenicima. Koliko puta smo se i mi nadali, koliko puta smo i mi iščekivali ono što nam nije moglo biti dano, a kada su nam potonule sve lađe, koliko puta smo se željeli vratiti na staro?! Neka uskrsnuli Gospodin ukloni u nama sve staro, neka nam podari novu nadu, novu snagu da slijedimo njega, da ga shvatimo u tajni njegova vazmenog otajstva, u tajni njegove smrti i uskrsnuća!

Gospodin želi uskrsnuti u našim srcima koja su se umorila

Kako je uskrsnuće Gospodinovo potrebno našim zajednicama i našim obiteljima! Ima toliko mladih ljudi koji se boje braka i ne žele osnovati obitelj. Neka Krist uskrsnuli i njima poruči ono što je rekao svojim učenicima na dan uskrsnuća: „Ne bojte se! Ja sam!” Koliki su se umorili u bračnoj ljubavi i misle da nemaju više snage praštati i miriti se! „Mir vama!” govori takvima živi Gospodin. Koliki su razočarani svojom djecom! Imali su svoje planove i vizije za njih, a djeca su krenula drugačijim putem. Neka takvima ne ponestane snage da prihvate i vole svoju djecu takvu kakva jesu! I neka im ne nestane vjere da jedino Isus može učiniti u srcima njihove djece ono novo što oni od njih priželjkuju! Gospodin želi uskrsnuti u srcima koja su već umorna od neuzvraćene ljubavi i misle da je bolje odustati od služenja i od ljubavi.

Kristovo je uskrsnuće stvarnost koja više nema završetka, jer Krist, jednom uskrišen, više ne umire

„Dođi, Gospodine, Isuse!”

„Dođi, Gospodine, Isuse!” vapila je prva Crkva kod svake euharistije, kod svakog liturgijskog sastanka. I danas trebamo uskrsnuće vlastita života, i dana svijet treba uskrsnuće nove nade. Kristovo uskrsnuće jedina je stabilna točka koja sve pokreće, od koje sve polazi i koja sve privlači. Kristovo je uskrsnuće stvarnost koja više nema završetka, jer Krist, jednom uskrišen, više ne umire. Pobijedio je smrt zasvagda! Neka u nama trajno ostane prisutna nova nada, neka se razbukti život u našim mlakim udovima i prosije nova radost u našim umornim danima! Neka prostruji proljeće novosti i života u našim gradovima i selima!

„Tvoje uskrsnuće slavimo! Tvoj slavni dolazak iščekujemo!” Gospodinovo uskrsnuće neka nas spasi i oslobodi od svakoga zla, neka otme sjeni smrti sve one koji su već preminuli i neka nas sačuva od mrtvila u našem sadašnjem životu.

 

Uskrsnuo si, Gospodine Isuse!

Uskrsnuo si za mene, za nas, za svakog čovjeka. Pobijedio si grijeh, mržnju, zlo i tamu svijeta zato da i mi uskrsnemo.

Pomozi nam da uskrsne naša vjera, naša nada i naša ljubav! Uskrisi u nama novu snagu da te slijedimo i da te svjedočimo u tajni tvojega vazmenog otajstva, u tajni tvoje smrti i uskrsnuća.

Isuse, ne dopusti da nam bolna iskustva rata, gubitka, nesreće i straha zatamne pogled na tvoje svjetlo. Ne dopusti nam da potonemo u beznađe i da nas dotaknu negativni osjećaji koje si ti pobijedio svojim uskrsnućem.

Uskrsni, Gospodine, u srcima onih koji više ne vjeruju u snagu prijateljstva i dobrote. U svima koji su dopustili da im srce nagrize mržnja, želja za osvetom i za sigurnošću stečenom nasiljem.

Isuse, uskrsni u djeci koja se rađaju, uskrsni u ljudima koji traže snagu za život, za sebedarje. Uskrsni u svima koji su ranjeni u tijelu, u duši u duhu.

Grob nije mogao tebe, začetnika života, zadržati u svom krilu.

Dođi, Gospodine Isuse! Trebamo te. Tvoje uskrsnuće novost je i nada svijeta. Tvoje uskrsnuće jedina je stabilna točka u svemiru koja sve pokreće, od koje sve dolazi i koja sve k sebi privlači. Tvoje uskrsnuće stvarnost je bez završetka. Slaveći tvoje uskrsnuće, Isuse, danas i svake nedjelje, ne slavimo tek minuli događaj nego tebe, uskrsnuloga. Slavimo tvoj izlazak iz vremena u novo postojanje, slavimo svoju budućnost.

Uskrsni, Gospodine, i danas u svojoj Crkvi i neka ona zablista puninom tvoga sjaja svim ljudima na svijetu. Uskrsni u nama, Isuse, jer nas trebaš da ljudima svjedočimo o miru i ljubavi, da budemo nositelji nade.

Tvoji su učenici gledali tvoje razapinjanje, ali nakon iskustva uskrsnuća počeli su svijetom pronositi Radosnu vijest o novom životu, novoj nadi i radosti Uskrsa. Daj, Isuse, uskrsnuli Gospodine, da ovim svijetom u nama i po nama zasine radost koja će biti jača od smrti, nada koja će biti jača od očaja, mir koji će zaorati dublje brazde života od razorne sile rata.

Uskrsnuo si, Gospodine Isuse!

Autor: fra Zvjezdan Linić (1941. – 2013.)

Iz knjige fra Zvjezdana Linića Neka mi bude po Riječi Tvojoj. Izdavač: Teovizija

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh